Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Filled Under:

ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι ΚΙΝΔΥΝΟΙ που υπάρχουν για τους άντρες άνω των 40…

ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι ΚΙΝΔΥΝΟΙ που υπάρχουν για τους άντρες άνω των 40…



Οι κορυφαίες αιτίες θανάτου για τους άνδρες μετά την μέση ηλικία συμπεριλαμβάνουν τους συνήθεις ύποπτους: καρδιοπάθειες, καρκίνο, τραυματισμούς, εγκεφαλικά επεισόδια, διαβήτη, προβλήματα του αναπνευστικού, αυτοκτονίες, και νόσο του Alzheimer. Για να περιορίσεις τις πιθανότητες για αυτούς τους κινδύνους, κόψε τις παρακάτω συνήθειες που σύμφωνα με έρευνες τους προκαλούν.
1η Συνήθεια: Να είσαι ανύπανδρος
Σύμφωνα με πολυάριθμες έρευνες, οι παντρεμένοι άνδρες, και ιδιαίτερα αυτοί που ξεπερνούν τα 50, έχουν καλύτερη υγεία και χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από εκείνους που δεν παντρεύτηκαν ποτέ ή που είναι διαζευγμένοι ή χήροι. Για παράδειγμα, εκείνοι που δεν παντρεύτηκαν ποτέ έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο. Επίσης, μετά από τα 50, η υγεία των διαζευγμένων ανδρών επιδεινώνεται ραγδαία σε σύγκριση με τους παντρεμένους άνδρες.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό που κάνει την διαφορά στην καλύτερη υγεία των παντρεμένων είναι η κοινωνικές σχέσεις (οι γυναίκες έχουν γενικά καλύτερες κοινωνικές σχέσεις), οι οποίες μειώνουν το στρες και την κατάθλιψη που προκαλούν χρόνιες παθήσεις. Επίσης, συνήθως, οι ανύπανδροι έχουν πιο ανθυγιεινές συνήθειες – καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ, έχουν χειρότερη διατροφή, δεν επισκέπτονται τον γιατρό όταν είναι αναγκαίο, και έχουν πιο επικίνδυνες συνήθειες (ναρκωτικά, επιπόλαιο σεξ, κλπ.) – σε σχέση με τους παντρεμένους.
Εκείνοι που παντρεύονται μετά τα 25 τείνουν να ζουν περισσότερο από αυτούς που παντρεύονται μικροί. Και όσο περισσότερο κάποιος παραμένει παντρεμένος, τόσο περισσότερο ενισχύεται η ευεξία του.
2η Συνήθεια: Κάπνισμα
Σίγουρα έχεις ακούσει για τις φοβερές συνέπειες του καπνίσματος. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζεις είναι ότι όσο μεγαλώνεις, τόσο χειρότερες γίνονται αυτές οι συνέπειες. Με την πάροδο του χρόνου και μετά τα πολλά χρόνια που καπνίζουν, οι πιο ηλικιωμένοι καπνιστές έχουν υποστεί μεγαλύτερη βλάβη στους πνεύμονές τους. Επίσης, τείνουν να καπνίζουν πιο έντονα από τους υπόλοιπους καπνιστές.
Οι καπνιστές ηλικίας άνω των 65 έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από εγκεφαλικό επεισόδιο. Στην Αμερική, όπου στατιστικά το ποσοστό καπνιστών είναι πολύ χαμηλότερο από την Ελλάδα, το κάπνισμα προκαλεί περισσότερες από το 90% των περιπτώσεων χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (COPD) – που είναι η τέταρτη κορυφαία αιτία θανάτου για άνδρες – και καλύπτει επίσης το 80 ως 90% των περιπτώσεων καρκίνου των πνευμόνων. Οι κίνδυνοι για παθήσεις των πνευμόνων οποιουδήποτε είδους αυξάνονται με την ηλικία. Οι καπνιστές έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να προσβληθούν από τη νόσο του Alzheimer, που είναι η έκτη κύρια αιτία θανάτου, σε σύγκριση με τους μη καπνίζοντες.
Σύμφωνα με έρευνα, σε σύγκριση με νεαρούς καπνιστές, οι πιο ηλικιωμένοι καπνιστές έχουν λιγότερες πιθανότητες να πιστέψουν ότι το κάπνισμα επιδρά αρνητικά στην υγεία τους. Αυτό σημαίνει ότι έχουν και τις λιγότερες πιθανότητες να το κόψουν.
Ποτέ δεν είναι αργά! Σε όποια ηλικία και αν αποφασίσεις να κόψεις το κάπνισμα, ο κίνδυνος για επιπλέον βλάβη της καρδιάς σου μειώνεται στο μισό μετά από ένα χρόνο. Οι κίνδυνοι για εγκεφαλικά επεισόδια, πνευμονοπάθειες, και καρκίνο επίσης μειώνονται άμεσα.
3η Συνήθεια: Υπερβολικός φόρτος ηλεκτρονικών
Οι ψυχολόγοι διαλογίζονται στο αν το “σύνδρομο εθισμού στο Internet” είναι μια διάγνωση που έχει υπόσταση, και πόση χρήση είναι υπερβολική, δεδομένου ότι οι οθόνες έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Ένα πράγμα είναι όμως βέβαιο: όσο περισσότερο χρόνο ξοδεύεις μπροστά στην τηλεόρασή, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, το smartphone, το tablet, το laptop ή άλλα ηλεκτρονικά, τόσο λιγότερο χρόνο έχεις για να αφιερώσεις σε υγιεινές δραστηριότητες όπως να γυμναστείς, να κάνεις σχέσεις και να χαρείς την φύση.
Η κοινωνική απομόνωση αυξάνει τις πιθανότητες για κατάθλιψη και ανία. Και η καθιστική ζωή έχει συνδεθεί με καρδιοπάθειες, διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία και πρόωρο θάνατο. Μια μελέτη του 2012 από Αυστραλούς ερευνητές πάνω σε 220.000 ενήλικες ηλικίας 45 ετών και άνω έβγαλε το συμπέρασμα ότι αυτοί που κάθονται πάνω από 11 ώρες την ημέρα έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα στα επόμενα 3 χρόνια. Εάν ξοδεύεις πάνω από 3 ώρες στο να βλέπεις τηλεόραση, η πιθανότητες να πεθάνεις από κάποια χρόνια πάθηση αυξάνονται δραστικά.
Πάρε την απόφαση τώρα! Σύμφωνα με τους Αυστραλούς ερευνητές, εάν σηκώνεσαι και περπατάς για 5 λεπτά κάθε ώρα – το οποίο είναι ένας πολύ εφικτός στόχος – προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία σου.
4η Συνήθεια: Κακή χρήση αντηλιακής προστασίας
Οι άνδρες ηλικίας άνω των 40 έχουν την υψηλότερη έκθεση στις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες. Σε σχέση με τις γυναίκες, οι άνδρες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος και να πεθάνουν από αυτόν. Σε κάθε 10 περιπτώσεις μελανώματος (που είναι ο πιο θανατηφόρος καρκίνος του δέρματος), οι 6 εμφανίζονται σε λευκούς άνδρες ηλικίας άνω των 50.
Όλο και περισσότεροι άνδρες εργάζονται και κάνουν διάφορα σπορ στο ύπαιθρο. Το ότι έχουν πιο κοντά μαλλιά από τις γυναίκες και το ότι δεν χρησιμοποιούν κρέμες και μακιγιάζ επιδεινώνει την έκθεσή τους στον ήλιο. Λιγότερο από τους μισούς ενήλικες δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν συστηματικά αντηλιακή προστασία (αντηλιακή κρέμα, προστατευτικό ρουχισμό, καπέλα, κλπ.) σε σύγκριση με το 65% των ενήλικων γυναικών.
Επίσης, εάν έχουν κάποια δερματική ανωμαλία, οι άνδρες δεν την προσέχουν ούτε την θεραπεύουν έγκαιρα. Σύμφωνα με έρευνα, οι μεσήλικες και οι πιο ηλικιωμένοι άνδρες είναι η ομάδα με τις λιγότερες πιθανότητες να κάνει αυτοέλεγχο ή να επισκεφτεί δερματολόγο.
5η Συνήθεια: Κακή διατροφή
Η κακή διατροφή συνδέεται με καρδιοπάθειες , τον διαβήτη και τον καρκίνο που είναι κύριες αιτίες θανάτου για άνδρες άνω των 40 ετών. Οι νεότεροι άνδρες μέσης ηλικίας συχνά κάνουν υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος, πρόχειρου φαγητού (πατατάκια, μπισκότα, κλπ.), και fast food για να υποστηρίξουν τον πολυάσχολο τρόπο ζωής τους, η οποία οδηγεί σε υπερβολικό βάρος, υψηλή χοληστερίνη, υπέρταση και άλλους παράγοντες κινδύνου για την υγεία τους. Άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας που ζουν μόνοι και οι αλκοολικοί είναι ευάλωτοι στον υποσιτισμό, επειδή έχουν την τάση να μην ετοιμάζουν υγιεινά φαγητά για τον εαυτό τους.
Μέχρι το 2000, οι παχύσαρκες γυναίκες ξεπερνούσαν σε αριθμό τους άνδρες, αλλά οι άνδρες τώρα τις πλησιάζουν. Το 2010, 35.5% των ανδρών ήταν παχύσαρκοι, ένα ποσοστό που είναι αυξημένο σε σύγκριση με το 27.5% που είχε παρατηρηθεί το 2000. (Το ποσοστό για τις γυναίκες παρέμεινε σταθερό στο 37%.)
Για τους άνδρες ηλικίας άνω των 50 που κάνουν καθιστική ζωή, το American Dietetic Association προτείνει μια λογική κατανάλωση 2.000 θερμίδων την ημέρα, και 2.400 θερμίδες την ημέρα για αυτούς που είναι σωματικά δραστήριοι. Το από πού έρχονται αυτές οι θερμίδες είναι δική σου επιλογή.
6η Συνήθεια: Κακή οδήγηση
Γενικά, οι άνδρες έχουν περισσότερα τροχαία ατυχήματα από ό,τι οι γυναίκες. Οι άνδρες στα 50 και τα 60 τους έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τις γυναίκες να σκοτωθούν σε αυτοκινητιστικά δυστυχήματα. Τραυματισμοί (όλων των ειδών) είναι η κορυφαία αιτία θανάτου για τους άνδρες ηλικίας 40 έως 44, η τρίτη κύρια αιτία για τους άνδρες ηλικίας 45 έως 64, και η όγδοη κύρια αιτία για άνδρες ηλικίας άνω των 65.
Για τους μεσήλικες άνδρες, τα πιο συχνά αίτια θανάτων στην οδήγηση είναι ο ύπνος στο τιμόνι, η υπερβολική ταχύτητα, οι συγκρούσεις σε διασταυρώσεις, ή δυστυχήματα τα σαββατοκύριακα μετά τα μεσάνυχτα. Όλα αυτά τα αίτια είναι λιγότερο πιθανά να συμβούν για γυναίκες μέσης ηλικίας. Επίσης, οι άνδρες ηλικίας άνω των 45 έχουν περισσότερα δυστυχήματα στο χιόνι και τον πάγο.
7η Συνήθεια: Κατάθλιψη
Παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες για να κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας από ό,τι οι άνδρες,, οι άνδρες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να επιτύχουν, σύμφωνα με το American Foundation for Suicide Prevention. Το 2009, το 79% του συνόλου των αυτοκτονιών ήταν άνδρες. Τα ποσοστά αυτοκτονιών για τους άνδρες αυξάνονται κατακόρυφα μετά την ηλικία των 65, όπου επτά φορές περισσότεροι άνδρες αυτοκτονούν από γυναίκες ίδιας ηλικίας.
Περισσότερο από το 60% εκείνων που πεθαίνουν από αυτοκτονία πάσχουν από μείζονα κατάθλιψη. Εάν συμπεριληφθούν και οι αλκοολικοί, ο αριθμός αυξάνεται στο 75%. Σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, η κοινωνική απομόνωση είναι ένας άλλος βασικός παράγοντας. Αυτό εξηγεί το λόγο που οι αυτοκτονίες σε μεγαλύτερες ηλικίες είναι συχνά χήροι.
Οι άνδρες συχνά εξισώνουν την κατάθλιψη με “θλίψη” ή άλλα συναισθήματα – και αποτυγχάνουν να συνειδητοποιήσουν ότι τα κοινά προειδοποιητικά σημάδια της κατάθλιψης συμπεριλαμβάνουν κόπωση ή υπερβολικό ύπνο, έξαψη και νευρικότητα, δυσκολία στη συγκέντρωση, ευερεθιστότητα, και αλλαγές στην όρεξη ή τον ύπνο.
Υπάρχει ελπίδα! Η κατάθλιψη είναι θεραπεύσιμη σε οποιαδήποτε ηλικία και οι περισσότερες περιπτώσεις αποκρίνονται στη θεραπεία. Αν πάσχεις από κατάθλιψη ζήτα την βοήθεια ενός ειδικού γιατρού.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌