Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Filled Under: ,

Δημόσιο: «Ποδαρικό» με...ψαλίδι στους μισθούς έως και 83 ευρώ



«Πετσοκομμένο» θα δουν το μισθό τους οι Δημόσιοι Υπάλληλοι από τον Ιανουάριο.
Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής, οι μειώσεις μισθών προκύπτουν από τις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για την κύρια σύνταξη, που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2017.
Η νέα εγκύκλιος που καθορίζει τι αλλάζει στις ασφαλιστικές κρατήσεις των δημοσίων υπαλλήλων και σε ποιες αποδοχές θα επιβάλλεται η εισφορά 6,67% είναι έτοιμη και το περιεχόμενό της αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής. Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο της εγκυκλίου του Γενικού Λογιστηρίου από 1/1/2017 η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών κρατήσεων 6,67% για κύρια σύνταξη στους δημοσίους υπαλλήλους θα είναι στο σύνολο των αποδοχών που λαμβάνουν με το νέο μισθολόγιο και επιπρόσθετα το 6,67% θα επιβάλλεται:
-Στα επιδόματα θέσης που κυμαίνονται από 290 ευρώ έως 1.000 ευρώ το μήνα
-Στο ανθυγιεινό επίδομα που φτάνει στα 150 ευρώ το μήνα
Με βάση το ίδιο ρεπορτάζ, οι νέες κρατήσεις δεν θα χρεωθούν στις 27 Δεκεμβρίου, γιατί ήδη οι αποδοχές των υπαλλήλων εκκαθαρίστηκαν από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών με τις παλιές τους εισφορές, αφού δεν βγήκε επίσημα η απόφαση.
Ωστόσο, οι κρατήσεις στους μισθούς του Ιανουαρίου θα χρεωθούν αναδρομικά με τη μισθοδοσία του Φεβρουαρίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέσα στον Ιανουάριο οι υπάλληλοι θα πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές δύο μηνών.
Το ποσοστό εισφοράς για κύρια σύνταξη παραμένει το ίδιο, δηλαδή 6,67% επί των συντάξιμων αποδοχών.
Η διαφορά είναι ότι μέχρι τώρα ως συντάξιμες αποδοχές θεωρούνταν οι αποδοχές του Οκτωβρίου του 2011 (παλιό μισθολόγιο), που περιελάμβαναν το βασικό μισθό, τυχόν επίδομα θέσης (105 ευρώ) και το επίδομα των 140,8 ευρώ. Σε αυτές τις αποδοχές υπολογιζόταν το 6,67% για την κύρια σύνταξη, παρότι οι υπάλληλοι έπαιρναν μεγαλύτερο μισθό στον οποίο ενσωματώθηκαν διάφορα επιδόματα από τον Νοέμβριο του 2011 και μετά.
Με τις νέες ρυθμίσεις ισχύουν τα εξής:
-Μειώσεις αποδοχών από 14 έως 23 ευρώ το μήνα «περιμένουν» τους πτυχιούχους Π.Ε. και Τ.Ε. κατηγορίας με 26 έως 38 χρόνια υπηρεσίας, χωρίς επίδομα θέσης και ανθυγιεινό.
«Τσεκούρι»  έως 46 ευρώ το μήνα θα υποστούν όσοι παίρνουν και τα επιδόματα θέσης: 290 ευρώ για τους τμηματάρχες, 350 ευρώ για τους προϊστάμενους υποδιευθύνσεων, 450 ευρώ για τους προϊστάμενους διευθύνσεων.
Μειώσεις έως 83 ευρώ στις απολαβές τους τους θα έχουν οι γενικοί διευθυντές που λαμβάνουν και το υψηλότερο επίδομα θέσης των 1.000 ευρώ.
Αντίθετα, οριακές αυξήσεις έως 4 ευρώ κατά μέσο όρο θα έχουν οι χαμηλόβαθμοι υπάλληλοι χωρίς πτυχίο (Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης), χωρίς ανθυγιεινό επίδομα. Όσοι όμως λαμβάνουν και το μεγαλύτερο ποσό από το ανθυγιεινό επίδομα, δηλαδή τα 150 ευρώ, θα έχουν απώλειες στις αποδοχές τους.
Για παράδειγμα, υπάλληλος Π.Ε. κατηγορίας με 36 έτη υπηρεσίας πληρώνει εισφορές με το παλιό μισθολόγιο σε αποδοχές 1.692,8 ευρώ που εντάσσονται στο 3ο κλιμάκιο που είχε έως τον Οκτώβριο του 2011 (μισθός 3ου κλιμακίου 1.552+επίδομα 140,8 ευρώ=1.692,8). Οι κρατήσεις για κύρια σύνταξη μέχρι και τις αποδοχές Δεκεμβρίου 2016 είναι 113 ευρώ το μήνα. Από την 1η/1/2017, θα πληρώνει 132 ευρώ, δηλαδή θα έχει έμμεση μείωση μισθού 19 ευρώ.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌