Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

Filled Under:

Τα θλιβερά Χριστούγεννα των θυμάτων της κρίσης (Εικόνες)

«ΜΑΥΡΕΣ» ΓΙΟΡΤΕΣ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΠΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΤΕΓΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
Στο εορταστικό κλίμα που «επιβάλλουν» αυτές οι άγιες ημέρες προσπαθεί να αφεθεί ο ελληνικός λαός, παραμερίζοντας έστω και για λίγο τα προβλήματά του, που μοιάζουν ατελείωτα την καταστροφική επταετία της κρίσης.
Οι πιο πολλοί γιόρτασαν τα Χριστούγεννα φτωχικά μεν, οικογενειακά δε, περιτριγυρισμένοι από αγαπημένα πρόσωπα σε ένα ζεστό σπιτικό. Υπήρχε, όμως, κι εκείνη η μερίδα των πολιτών – που μεγαλώνει δραματικά χρόνο με το χρόνο – για την οποία η 25η Δεκεμβρίου ήταν μια ακόμη ημέρα σκληρής μάχης για την επιβίωση.
Πρόκειται για τους άστεγους και άπορους συμπολίτες μας, που η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης τους βρήκε στο δρόμο ή σε κάποιο παγωμένο παγκάκι, χωρίς τροφή, χωρίς παρέα, χωρίς ελπίδα…
Ανάμεσα στα πολύχρωμα λαμπιόνια της Αθήνας, τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια και τα καλλιτεχνικά δρώμενα σε διάφορες γωνιές της πόλης, εκτός από τους κατοίκους της πρωτεύουσας που είχαν βγει να γιορτάσουν φορώντας τα καλά τους υπήρχαν κι εκείνες οι εξαθλιωμένες ανθρώπινες φιγούρες στα πάρκα και τις πλατείες, που έκαναν τα Χριστούγεννα να μοιάζουν κατάμαυρα.
Στο Μοναστηράκι και στα στενάκια του Ψυρρή άνθρωποι ταλαιπωρημένοι, μην έχοντας ένα κεραμίδι να βάλουν το κεφάλι τους από κάτω, είχαν στήσει τα αυτοσχέδια χάρτινα «σπίτια» τους το ένα δίπλα στο άλλο, σχηματίζοντας μια ολόκληρη γειτονιά αστέγων, δίπλα ακριβώς από τα πολύβουα μαγαζιά με την δυνατή μουσική.
Στην οδό Σταδίου, άτομα «σκιές» του εαυτού τους είχαν κουρνιάσει μέσα στις σκισμένες κουβέρτες τους, δίπλα από τις βιτρίνες άδειων κτιρίων που προ κρίσης ήταν κερδοφόρα καταστήματα αλλά τώρα μένουν ξενοίκιαστα, στα αζήτητα.
Κάποιοι άστεγοι στόλισαν τα χαρτόκουτα τους με χριστουγεννιάτικα δέντρα και λάμπες στην πλατεία Κοραή, σε μια προσπάθεια να μπουν κι αυτοί – όσο μπορούν – στο πνεύμα των ημερών.
Στην πλατεία Κουμουνδούρου, η εικόνα αλλάζει προς το χειρότερο, αφού εκεί έχουν φτιάξει το δικό τους στέκι οι τοξικοεξαρτημένοι, που έχουν χάσει όχι μόνο τις οικογένειες και τα σπίτια τους αλλά τις ίδιες τις ζωές τους.
Στην οδό Ερμού, έναν από τους πιο ακριβούς εμπορικούς δρόμους ολόκληρης της Ευρώπης, οι αντιθέσεις ήταν τεράστιες ενώ το χάσμα μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο. Από τη μια, όλοι εκείνοι που ξεφαντώνουν μέχρι πρωίας, απολαμβάνοντας την οικονομική τους άνεση ή τα τελευταία ευρώ του μισθού τους. Και από την άλλη, εκείνοι που δεν έχουν ούτε άνεση, ούτε  μισθό, ούτε καν τα αυτονόητα. Όλοι συνυπήρχαν στον ίδιο δρόμο της Αθήνας, αλλά βάδιζαν σε εντελώς διαφορετικά μονοπάτια της ζωής. Και το χειρότερο όλων είναι ότι αυτό το θλιβερό θέαμα έχει παγιωθεί όχι μόνο στην καθημερινότητά μας, αλλά στις συνειδήσεις μας…
Γεύματα… παρηγοριάς
Όπως κάθε χρόνο, από τότε που ξέσπασε η κρίση στη χώρα μας, έτσι και φέτος ο Δήμος Αθηναίων έστρωσε το χριστουγεννιάτικο τραπέζι για τους άπορους και άστεγους Αθηναίους, στο Ρουφ, σε αυτό που έχει καθιερωθεί πια ως «Γεύμα Αγάπης», αλλά στην ουσία αποτελεί γεύμα… παρηγοριάς.
Αναξιοπαθούντες και νεόπτωχοι είχαν την ευκαιρία να ξεχάσουν έστω και για μερικές ώρες να ξεχάσουν το μνημονιακό δράμα που βιώνουν και να βρουν παρηγοριά στη «δεξίωση», που παρέθεσε το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων.
Άνθρωποι της διπλανής πόρτας που χτυπήθηκαν βάναυσα από την κρίση, άνεργοι που αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, άστεγοι που κοιμούνται στο δρόμο τις κρύες νύχτες γευμάτισαν όλοι μαζί σαν μια μεγάλη οικογένεια.
Περισσότερα από 800 άτομα γέμισαν τα τραπέζια που είχαν στηθεί στο κλειστό Γυμναστήριο του Ρουφ και απόλαυσαν ένα πλούσιο γεύμα με παραδοσιακά εδέσματα μέσα σε ένα κλίμα γιορτινό.
Συνολικά μοιράστηκαν περισσότερες από 1.000 μερίδες, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που προτίμησαν να πάρουν το φαγητό σε πακέτο. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι το φετινό γεύμα αλληλεγγύης ήταν προσφορά μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ.
Πανομοιότυπη ήταν η εικόνα και στη Θεσσαλονίκη, όπου για 6η συνεχόμενη χρονιά η δημοτική αρχή έστησε στην φοιτητική λέσχη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου το Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν για τους οικονομικά αδύναμους και τους μοναχικούς κατοίκους της συμπρωτεύουσας.
Περισσότερα από 700 άτομα, που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες είχαν την ευκαιρία να γευματίσουν παρέα και να βιώσουν έστω και για λίγο τη ζεστασιά των εορτών.
Στο Ηράκλειο Κρήτης, εικόνες ντροπής σχηματίστηκαν στο αίθριο της Λότζιας, εκεί όπου περισσότεροι από 3.000 πολίτες στριμώχτηκαν στην ουρά προκειμένου να λάβουν μία μερίδα φαγητό, που προσέφερε στο πλαίσιο των Χριστουγέννων ο όμιλος Καλαθάκη.
Ανάλογες δράσεις πραγματοποιήθηκαν σε αρκετές πόλεις της επαρχίας ενώ το τραπέζι της αλληλεγγύης, όπως κάθε χρόνο, θα στρωθεί και την Πρωτοχρονιά στις περισσότερες περιοχές της χώρας.













ΑΘΗΝΑ - ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΓΕΥΜΑ - ΑΠΟΡΟΙ - ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

ΑΘΗΝΑ - ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΓΕΥΜΑ - ΑΠΟΡΟΙ - ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

ΑΘΗΝΑ - ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΓΕΥΜΑ - ΑΠΟΡΟΙ - ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
ΑΘΗΝΑ - ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΓΕΥΜΑ - ΑΠΟΡΟΙ - ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌