Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Filled Under:

ΕΧΟΥΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ τον ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ!Τα στοιχεία ΣΟΚΑΡΟΥΝ...



Η κατάσταση στον πρωτογενή τομέα της Ελλάδας είναι τραγική. Όλοι το γνωρίζουμε, αλλά τίποτα δε γίνεται. Πάμε να δούμε ορισμένα στοιχεία για να αντιληφθείτε το μέγεθος του προβλήματος.
Το 2014 οι εισαγωγές λιπασμάτων-εδαφοβελτιωτικών στην Ελλάδα έφτασαν στο 98% των αναγκών της, οι εισαγωγές φυτοπροστατευτικών προϊόντων στο 94%, οι εισαγωγές πολλαπλασιαστικού υλικού στο 35% και ζωοτροφών στο 24%. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε η ΠΑΣΕΓΕΣ σχετικά με έρευνα για την αυτάρκεια της ελληνικής γεωργίας σε εφόδια την τριετία ‎2012-2014. 
Τα στοιχεία αυτά παρουσιάσθηκαν συγκεντρωτικά κατά τη διάρκεια της πανελλαδικής σύσκεψης των προέδρων των οργανώσεων-μελών της ΠΑΣΕΓΕΣ στην Αθήνα, την 1η Ιουλίου του 2015. Στα σημεία που  ακολουθούν παρουσιάζονται συγκεντρωτικά και αναλυτικότερα, για κάθε μία από τις εισροές αυτές, η σχέση της αξίας των εισαγωγών προς την αντίστοιχη συνολική  ενδιάμεση ανάλωση, η οποία δίνει ένα μέτρο του βαθμού εξάρτησης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων από τις εισαγωγές.
Σύμφωνα με την ΠΑΣΕΓΕΣ, από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι:
1.Οι εισαγωγές λιπασμάτων κατά το 2014 ανήλθαν στα 259 εκατ. ευρώ περίπου (αύξηση +27% σε σύγκριση με το 2012) και αντιστοιχούν στο 98% της συνολικής ενδιάμεσης ανάλωσης λιπασμάτων – εδαφοβελτιωτικών του ιδίου έτους.
2.Οι εισαγωγές γεωργικών φαρμάκων κατά το 2014 ανήλθαν στα 185 εκατ. ευρώ περίπου (αύξηση +23% σε σύγκριση με το 2012) και αντιστοιχούν στο 94% της συνολικής ενδιάμεσης ανάλωσης  προϊόντων φυτοπροστασίας του ιδίου έτους.
3.Οι εισαγωγές πολλαπλασιαστικού υλικού κατά την τριετία ‎2012- 2014 κινήθηκαν πτωτικά και κυμάνθηκαν στο 35%-42% της αξίας της συνολικής ενδιάμεσης ανάλωσης πολλαπλασιαστικού υλικού.
4.Αντίστοιχα, οι εισαγωγές ζωοτροφών κατά την τριετία ‎2012- 2014  εκτιμάται ότι κυμάνθηκαν στο 22%-24% της αξίας της συνολικής ενδιάμεσης ανάλωσης των ζωοτροφών.
Πρέπει επιτέλους οι αρμόδιοι να ξυπνήσουν. Δεν είναι μόνο η παραγωγή πλούτου. Είναι το φαγητό των παιδιών μας.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌