Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Filled Under:

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ! Τι κάνουμε σε ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ...

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ! Τι κάνουμε σε ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ…


Είναι σημαντικό, λένε Έλληνες και ξένοι επιστήμονες, να έχουμε υπόψη μας ποιοι συνάνθρωποί μας κινδυνεύουν περισσότερο από τις συνέπειες της φωτιάς.
Καταρχάς είναι μεγάλος ο κίνδυνος καρδιαγγειακών συμβάντων σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Σύμφωνα με αυτά που αναφέρει η «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς» (JAHA), ο καπνός από τις φωτιές φτάνει πολλά χιλιόμετρα μακριά από τις εστίες του, με τα επίπεδα των ατμοσφαιρικών ρύπων να είναι υψηλότερα από τα επιτρεπτά επί πολλές ημέρες. Τα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια, γνωστά και ως PM2,5, που δεν είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού, δημιουργούνται από τις δασικές πυρκαγιές και διεισδύουν στους πνεύμονες, προκαλώντας χημικές και βιολογικές διεργασίες, που επιβαρύνουν την καρδιά.
Επιπλέον χρειάζονται προσοχή όσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα, διότι τα αιωρούμενα μικροσωματίδια επιβαρύνουν τις ήδη υπάρχουσες παθήσεις, δημιουργώντας εξάρσεις.
Ειδικότερα οι ειδικοί συμβουλεύουν, όταν στην ατμόσφαιρα υπάρχει νέφος από πυρκαγιά:
-Να αποφεύγουν την παραμονή τους σε εξωτερικούς χώρους οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και οι καρδιοπαθείς ή όσοι έχουν προβλήματα με το αναπνευστικό τους. Ειδικά οι πάσχοντες από άσθμα ενδέχεται να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές κι αν τα συμπτώματα επιμένουν, πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους.
– Οι πόρτες και τα παράθυρα πρέπει να παραμένουν κλειστά.
Σε περίπτωση δυνατού αέρα, όπως αυτός που φυσάει μανιασμένα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας τις τελευταίες δύο ημέρες, πρέπει:
-Να κλείνουμε όλα τα παράθυρα και τις πόρτες.
-Να μαζεύουμε γύρω από το σπίτι ό,τι ξερά ξύλα και χορτάρια υπάρχουν.
-Να καταβρέχουμε καλά τα μπαλκόνια, τα παράθυρα, τον κήπο και την ταράτσα.
-Να απομακρυνθούμε προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Αν μας πλησιάσει η φωτιά μέσα σε κλειστό χώρο:
-Ειδοποιούμε την πυροσβεστική και οικεία πρόσωπα για το πού, ακριβώς, βρισκόμαστε.
-Κλεινόμαστε σε ένα δωμάτιο και βάζουμε βρεγμένο ύφασμα στην χαραμάδα από κάτω. Καθόμαστε χαμηλά για να αποφύγουμε τον καπνό.
Σημειώνουμε ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας είναι σε 24ωρη ετοιμότητα και έχουν προχωρήσει σε συστάσεις προστασίας του κοινού.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌