Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Filled Under:

ΑΛΛΑΖΕΙ η ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΚΑΚΙΕΡΑ!Η δολοφονία του Πρέσβη και ο ρόλος της ΕΛΛΑΔΑΣ...



Επηρεάζεται η Ελλάδα από τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα; Σίγουρα ναι. Πάμε να δούμε αναλυτικά τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη χώρα μας.
Η πρώτη παράμετρος είναι η αστάθεια στην Τουρκία που σίγουρα δεν ευνοεί την Ελλάδα. Η δεύτερη παράμετρος είναι κατά πόσον θα οδηγηθούμε σε σύσφιξη σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας.
Οι σχέσεις των δύο χωρών δηλαδή βρίσκονται μεταξύ σφύρας και άκμονος. Επί του παρόντος φαίνεται να τους ενώνει η Συρία και τα συμφέροντα στην περιοχή, όσο και αν αυτό φαίνεται παράδοξο. Μία τέτοια όμως επίθεση είναι σαφές πως μόνο προς το χείρον θα επηρεάσει τις σχέσεις. Φυσικά ο χρόνος θα δείξει.
Η Ρωσία επιθυμεί να φέρει την Ελλάδα στη σφαίρα επιρροής της, ώστε η χώρα μας είναι κόμβος ενεργειακός και να μπορεί να χρησιμοποιεί τις ελληνικές στρατιωτικές βάσεις. Για να επιτευχθεί αυτό δεν επιθυμεί ένταση στο Αιγαίο. Δε θα προκαλέσει εντύπωση δηλαδή, αν τραβήξει το αυτί της Άγκυρας ώστε να δείξει τη δέουσα αυτοσυγκράτηση στο Πέλαγός μας.
Το ίδιο ισχύει και για την Κύπρο. Η Μόσχα δεν θέλει να λυθεί το Κυπριακό καθώς φοβάται πως με το σχέδιο των ΗΠΑ (το σχέδιο Ανάν) το νησί θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και θα έχει μία ακόμη χώρα αμερικανικής επιρροής στην ανατολική Μεσόγειο.
Τονίζουμε επίσης πως ο ρωσικός και ο ελληνικός λαός είναι ορθόδοξοι και αυτό η Ελλάδα θα έπρεπε να το έχει καλλιεργήσει στο μέγιστο βαθμό, αλλά η πρόσδεση στο άρμα της Δύσης και τώρα των δανειστών δεν το επιτρέπει όπως φαίνεται.
Κατά συνέπεια δημιουργείται ένα momentum θετικό για τη χώρα μας. Η Τουρκία, σε κατάσταση παρατεταμένης αστάθειας καταρρέει (δείτε την πορεία της τουρκικής λίρας), η Ελλάδα όμως παρά τα προβλήματα παραμένει πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή. 
Η Ρωσία είτε σε σύγκρουση με την Τουρκία είτε απλά με την Τουρκία στα γόνατα του Πούτιν, θα κυριαρχήσει στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αυτό που πρέπει να προσεχθεί είναι ο ρόλος του ΝΑΤΟ και ο βαθμός εμπλοκής των ΗΠΑ στην περιοχή. Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση είναι ρευστή και πρέπει η ελληνική διπλωματία να κινηθεί χωρίς μονολιθικούς δογματισμούς ( δυτικόδουλους θα πούμε εμείς) αλλά με γνώμονα το συμφέρον μας.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌