Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Filled Under:

ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ-ΙΣΡΑΗΛ!Όλες οι εξελίξεις...



«Υπάρχουν πολλά κοινά μεταξύ των τριών χωρών. Γιατί παρά το γεγονός ότι υπάρχουν τόσα κοινά, υπήρξαν περίοδοι που δεν χαρακτηρίζονταν από θερμές σχέσεις; Πολλοί είναι οι λόγοι. Αλλά νομίζω πως όλοι τώρα έχουν μπει σε μία νέα οδό. Έχει αρχίσει μία νέα περίοδος στις σχέσεις και αυτή η θεωρία του "zero-sum-game" έχει χαθεί από την επικοινωνία» τονίζει ο Ισραηλινός ιστορικός, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Bar Ilan του Ισραήλ, Αμίκαμ Ναχμάνι.
Συνεχίζει λέγοντας:«Παρά το γεγονός ότι ο πληθυσμός των τριών αυτών χωρών μαζί δεν ξεπερνά τα 20 εκατ. και το ότι "βρέχονται" τα τρία κράτη από μια θάλασσα των 250 εκατ. (άλλων λαών), υπάρχει μια σειρά από πράγματα που τους ενώνουν» σημείωσε, επισημαίνοντας ότι "μόλις πρόσφατα οι τρεις αυτές χώρες βρήκαν τα πεδία συνεργασίας που τους ενώνουν, όπως η ενέργεια", αλλά είναι πολύ περισσότερα τα κοινά τους στοιχεία.Δεν μπορώ να θυμηθώ άλλους λαούς που να υπέφεραν μεγαλύτερα δεινά από την άνοδο του εθνικισμού και του έθνους κράτους -του κράτους, δηλαδή, για ένα μόνο έθνος, με μηδενική ανοχή για άλλους λαούς ή εθνοτικές ομάδες- από τους Έλληνες και τους Εβραίους. Επίσης, από τις αρχές του 20ου αιώνα δεν υπήρχε χώρος για τους Έλληνες στη Μικρά Ασία ή για τους Εβραίους στην Ευρώπη» 
Ο κ.Αμίκαμ Ναχμάνι αναφέρθηκε και στις σχέσεις Ισραήλ Τουρκίας λέγοντας: «Δεν νομίζω ότι οι προσπάθειες που γίνονται τώρα για να διορθωθούν οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ θα οδηγήσουν στο να αποκατασταθούν στο επίπεδο που ήταν στη δεκαετία του 1990 και στις αρχές του 2000. Εκείνη την εποχή όλα φαινόταν σαν ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος (zero-sum-game). Αυτό σήμαινε πως αν είχες καλές σχέσεις με κάποιον, π.χ. Τουρκία δεν μπορείς να έχεις καλές σχέσεις με κάποιον άλλον, π.χ. με την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή δεν νομίζω πως αυτή είναι η πρόθεση καμιάς εκ των χωρών του τριγώνου (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ)».
Επιπρόσθετα μιλώντας για το προσφυγικό υπογράμμισε: "Η ενσωμάτωση μουσουλμανικών πληθυσμών στην Ευρώπη είναι κάτι που θα αλλάξει την Ευρώπη μετά βεβαιότητας. Σε μια κοινότητα 450 εκατ. που είναι η ΕΕ μιλάμε για 50-60 εκατ. πρόσφυγες και οι ροές αυξάνονται και δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα [..] Το θετικό είναι πως για πρώτη φορά έχουμε μια ευρωπαϊκή πολιτική πάνω σ' αυτό. Υπήρχαν εθνικές πολιτικές αλλά εκτιμώ πως τώρα βλέπουμε τουλάχιστον την αρχή μιας ευρωπαϊκής πολιτικής, που ελπίζω πως θα αναλάβει πιο ενεργό ρόλο απέναντι στο ζήτημα".


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌