Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Filled Under:

«Επέλαση» χιονιά: Τι προβλέπουν οι μετεωρολόγοι για το επόμενο τριήμερο (φωτό, βίντεο)



Σύμφωνα με τον υποδιοικητή της ΕΜΥ, μετεωρολόγο Θεόδωρο Κολυδά, απόψε το βράδυ στην Αττική, μεταξύ 9 και 12 τη νύχτα, ο χιονιάς θα παρουσιάσει νέα έξαρση, όχι πάντως τέτοιας έντασης όσο είχε τα ξημερώματα. Αναμένεται δηλαδή πυκνή χιονόπτωση, όχι όμως με τόσο χοντρές νιφάδες, ενώ πιο έντονο το φαινόμενο θα είναι στα δυτικά ελαφρώς περισσότερο τα δυτικά της Αττικής, τα Βίλια και το Πόρτο Γερμενό.

Όπως φαίνεται αναλυτικά από τους χάρτες της γαλλικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, το επόμενο «κύμα» θα δεχθεί η χώρα μας περίπου στις 4 το απόγευμα. Τότε αναμένεται να χιονίσει πυκνά στο μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Στερεάς, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, και της Ανατολικής Πελοποννήσου, όπως και στις Δυτικές Κυκλάδες.



Ανάλογη είναι η εικόνα που δίνει και ο χάρτης με το ύψος του χιονιού για την ώρα αυτή. Ενδεικτικά, αναφέρουμε πως στα βόρεια προάστια το χιόνι θα φτάσει τους έξι πόντους, ενώ χιονόστρωση θα έχουμε στο μεγαλύτερο μέρος της Πελοποννήσου, της Ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, ακόμα και στην Μαγνησία.



Αντίστοιχα, ακόμα ένα κύμα χιονόπτωσης αναμένεται και αύριο, Παρασκευή το πρωί, όταν επίσης θα χιονίζει στην Αττική, αν και μόνο στα βόρεια προάστια, βάσει των δεδομένων αυτή τη στιγμη. Το γεγονός σημαίνει ότι το χιόνι θα παραμείνει στρωμένο σε περιοχές όπως η Αττική, η Πελοπόννησος, η Κρήτη και η Εύβοια, με κίνδυνο να παγώσει και να δημιουργηθούν προβλήματα.





Αύριο Παρασκευή, ο χιονιάς θα παραμείνει χωρίς όμως να παρουσιάσει κάποια σημαντική επιδείνωση, ενώ υποχωρούν και οι άνεμοι που δεν θα ξεπεράσουν τα επτά μποφόρ.

Καθώς όμως οι θερμοκρασίες θα κινούνται γύρω στο μηδέν, με τις μέγιστες να αγγίζουν τους 3 με 4 βαθμούς, αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα από τον πάγο. Όπως σημειώνει ο κ. Κολυδάς, «το χιόνι που έχει πέσει και έχει λιώσει, λόγω του παγετού (δηλαδή των αρνητικών θερμοκρασιών) κατά τη διάρκεια της νύχτας, θα μετατραπεί σε πάγο και η κατάσταση θα απαιτεί μεγάλη προσοχή».

«Ο χονιάς θα κρατήσει και αύριο και το Σάββατο, γενικά στην ανατολική Ελλάδα και ειδικά σε μεγάλη περιοχή της Βοιωτίας και λιγότερο στην Αττική, στην Κεντρική και Νότια Εύβοια, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, στις Σποράδες και την Θράκη, μέχρι το μεσημέρι τουλάχιστον», σημειώνει ο κ. Κολυδάς.

Την Πρωτοχρονιά νωρίς το πρωί τα φαινόμενα θα παρατηρηθούν σε περιοχές της Εύβοιας, των Κυκλάδων αλλά και στην Κρήτη, όπου δεν αναμένεται να υποχωρήσουν παρά αργά το βράδυ. Ανήμερα Πρωτοχρονιάς μάλιστα αναμένονται θερμοκρασίες 6-7 βαθμούς οι μέγιστες.

 
Χιόνια έως και 20 πόντοι στα προάστια της Αττικής
Με το ύψος της χιονόστρωσης να έχει φτάσει έως και τους είκοσι πόντους σε πολλές περιοχές της Αττικής, οι επιστήμονες περιμένουν τις επόμενες ώρες αλλά δυο κύματα ισχυρών χιονοπτώσεων να πλήξουν το λεκανοπέδιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι μετεωρολόγοι το ύψος της χιονοστρωσης έφτασε στην Πεντέλη τα δέκα εκατοστά, ενω στο Διόνυσο, τη Δροσια, τη Σταματά και αρκετές ακόμα περιοχές άγγιξε τους 20 πόντους. Οι μετακινήσεις σε πολλούς δρόμους γίνεται με δυσκολία, ενώ μηχανήματα των δήμων και της περιφέρειας Αττικής πραγματοποιούν συνεχώς ρίψεις αλατιού.

«Τα φαινόμενα είναι πολύ έντονα με χιονοπτώσεις στη Θεσσαλία, τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία και την Αττική. Θα συνεχιστούν μάλιστα έως και την πρωτοχρονιά με κυρία χαρακτηριστικά του καιρού τις χιονοπτώσεις και τις χαμηλές θερμοκρασίες» λέει στο protothema.gr ο μετεωρολόγος και ερευνητής του εθνικού Αστεροσκοπείου Κώστας Λαγουβάρδος και τονίζει: «Οι μέγιστες θερμοκρασίες δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τους δυο βαθμούς Κελσίου στα βόρεια προάστια της Αττικης, ενω οι άνεμοι που θα πνέουν τα πελάγη θα φτάσουν σε σημεία του νοτιοδυτικού Αιγαίου τα 9 μποφόρ».

Ο υδράργυρος απο σήμερα το βράδυ θα πάρει την κατιούσα και μεχρι και την πρωτοχρονιά θα κατρακυλήσει σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας στους -10 και -12 βαθμούς Κελσίου.

Συμφωνα τώρα με τους μετεωρολόγους το πρώτο κύμα χιονιού που χτύπησε τα ξημερώματα της Πέμπτης την Αττική, θα το διαδεχτούν δυο ακόμα. 



Μπορεί από το απόγευμα της Πέμπτης να υπήρξε ύφεση των έντονων καιρικών φαινομένων, όμως αυτά θα επανέλθουν από σήμερα Παρασκευή, όταν και προβλέπονται παροδικές χιονοπτώσεις, κυρίως τις πρωινές ώρες, σε Σποράδες, Ανατολική Στερεά (κυρίως στη Βοιωτία), Εύβοια, Βόρεια και Ανατολική Πελοπόννησο σε πολύ χαμηλά υψόμετρα (πρόσκαιρα και στα παραθαλάσσια τμήματα), με χιονόνερο ή βροχές στα νησιά του Κεντρικού και Νοτίου Αιγαίου και τοπικές καταιγίδες κυρίως στην Κρήτη. 

Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσουν λίγες νεφώσεις, βαθμιαία αυξημένες στα βόρεια με πιθανότητα χιονόνερου ή τοπικών χιονοπτώσεων στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη. Ισχυρός παγετός αναμένεται στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, κατά τόπους ολικός.

Αναλυτικά η πρόγνωση από την ΕΜΥ

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν παροδικές χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά 7 τοπικά 8 μποφόρ με εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από -6 έως 5 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 0 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο από -6 έως 5 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές κυρίως στην ανατολική Θεσσαλία. την Εύβοια και την ανατολική Στερεά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά 7 με 9 μποφόρ με εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από -5 έως 6 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι κυρίως στις βορειότερες περιοχές.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ και στα βόρεια τοπικά 9 με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 4 έως 9 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές κυρίως στα βόρεια και ανατολικά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -1 έως 4 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -1 έως 5 βαθμούς Κελσίου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌