Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Filled Under:

ΒΟΜΒΑ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ! Η ουσία που δυναμώνει τον οργανισμό σας...

Η ασταξανθίνη είναι μια κοκκινωπή χρωστική ουσία που ανήκει σε μια ομάδα χημικών που ονομάζονται καροτενοειδή όπως η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη, η β-καροτίνη και το λυκοπένιο. Η ασταξανθίνη, σε αντίθεση με μερικά καροτενοειδή, δεν μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο ανθρώπινο σώμα.
Η ασταξανθίνη προκαλεί το ροζ ή κόκκινο χρώμα στο σολομό, στην πέστροφα, στον αστακό, στη γαρίδα και σε άλλα θαλασσινά. Παράγεται από τα μικροάλγη Heamatococcus pluvialis. Τα άλγη αυτά περιέχουν 30 γραμμάρια ασταξανθίνης ανά κιλό αποξηραμένων αλγών. Αυτά τα μικροάλγη τα τρώνε τα θαλάσσια ζώα, συμπεριλαμβανομένων των καβουριών, της καραβίδας και του αστακού.
Η ασταξανθίνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό με δράση τόσο σε λιπώδες όσο και σε υδατώδες περιβάλλον. Η αντιοξειδωτική της δράση είναι πολύ πιο ισχυρή από εκείνη της βιταμίνης Ε και της βήτα-καροτίνης. Έχει την ικανότητα να ανακυκλώνει άλλα αντιοξειδωτικά, όπως τις βιταμίνες C και Ε καθώς και την λουτεΐνη, β-καροτίνη και γλουταθειόνη. Ως αντιοξειδωτικό προστατεύει από την οξειδωτική βλάβη στους ιστούς του σώματος. Η δράση της ασταξανθίνης κατά των ελευθέρων ριζών προστατεύει τα λιπίδια από την υπεροξείδωση και μειώνει την οξειδωτική βλάβη της LDL (ως εκ τούτου μειώνει το σχηματισμό αρτηριακής πλάκας), των κυττάρων, των κυτταρικών μεμβρανών, και των μεμβρανών των μιτοχονδρίων.
Έκθεση του δέρματός μας στις υπεριώδεις ακτίνες UVA μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ηλιακό έγκαυμα, φλεγμονή, γήρανση και καρκίνο του δέρματος.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η ασταξανθίνη προστατεύει τους οφθαλμούς από εκφυλιστικές αλλοιώσεις. Μελέτες σε ανθρώπους δείχνουν ότι η ασταξανθίνη αυξάνει τη δύναμη και τη σωματική αντοχή. Η ασταξανθίνη μπορεί να είναι χρήσιμη στην πρόληψη της διόγκωσης του προστάτη, διότι αναστέλλει τη δράση του ενζύμου 5-α-ρεδουκτάση, το οποίο ευθύνεται για τη σύνθεση του ανδρογόνου DHT (διυδρο-τεστοστερόνης) από την τεστοστερόνη. Υψηλά επίπεδα της DHT συνδέονται με διόγκωση του προστάτη. Η ασταξανθίνη μπορεί να ενισχύσει την κινητικότητα του σπέρματος και να βοηθήσει άτομα με προβλήματα γονιμότητας.
Πλούσιες πηγές ασταξανθίνης είναι συγκεκριμένα είδη γαρίδων και καραβίδων, το κέλυφος του αστακού και ο σολομός. Εξάγεται επίσης από άλγη. Διατίθεται ως συμπλήρωμα διατροφής.

Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners
Από το βιβλίο " ΥΠΕΡ-ΤΡΟΦΕΣ: ΓΙΝΕΤΕ ΑΙΩΝΟΒΙΟΙ"
Εκδόσεις ΚΑΔΜΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌