Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

Filled Under:

ΠΡΟΣΟΧΗ!Τι συμβαίνει σε μία ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ...



Ξαναπύκνωσαν οι αναφορές στο Grexit τις τελευταίες μέρες. Την απογείωση της συζήτησης έφερε - αναμενόμενο, αυτονόητο, αναπόφευκτο - η ενώπιον της Επιτροπής ή Υποεπιτροπής (ή όπως αλλιώς το λένε) για το δημόσιο χρέος κατάθεση/ανάλυση/διδαχή του Βαγγέλη Βενιζέλου. Ο οποίος, παραθέτοντας εμπειρίες από την διασταύρωσή του με τον Βόλφγκανγκ Σώϋμπλε με μια ζωντάνια και πειστικότητα που σίγουρα έκανε τον Γιάνη - με ένα "ν" - Βαρουφάκη να χλωμιάσει από ανθρώπινη ζήλια, εξήγησε πώς ήταν τελικά η πρόταση Σώϋμπλε για εκούσιο, προγραμματισμένο, υποστηριγμένο Grexit. Δηλαδή για παλινόρθωση της δραχμής χωρίς τα ευφάνταστα "ντου" Λαφαζάνη στο Νομισματοκοπείο, χωρίς την εισαγωγή παράλληλου νομίσματος-κουπονιού - διαδικτυακής εγγραφής με βάση χακεμένους ΑΦΜ Βαρουφάκη.
Αλλά με ωραία, μελανωμένα "Ελληνικά" ευρώ από τα ΑΤΜ των Ελληνικών τραπεζών, με σεμνοπρεπή δόση των 50-60 ευρώ την εβδομάδα, δηλαδή κάτι πάνω από 8,5 ευρώ την ημέρα, μέχρι να προλάβουν να εκτυπωθούν οι νέες, ολοκαίνουργιες δραχμές μας.
Συμβαίνει όμως, βλέπετε, ακριβώς αυτές τις μέρες να διεξάγεται σε δυο αντιδιαμετρικές χώρες ένα πολύ πιο μετριασμένο νομισματικό πείραμα. Στην φθίνουσα, άλλοτε πάμπλουτη (αν και με τραγικές ανισότητες) λόγω πετρελαϊκών πόρων Βενεζουέλα, με 12.000 δολάρια κατά κεφαλήν εισόδημα, επιχειρείται απο την Κυβέρνηση του Νικολά Μαδούρο απόσυρση/αντικατάσταση του χαρτονομίσματος των 100 μπολιβάρ (κάπου 10 δολάρια αξία) "για να καταπολεμηθούν οι μαφίες και οι αποθησαυριστές". Ο απότομος στραγγαλισμός της ρευστότητας - σε μια χώρα όπου λιγότερο από 60% των κατοίκων έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα - έφερε χάος. Βέβαια η Βενεζουέλα των 32 εκατομμυρίων κατοίκων, συν του 700% ετήσιου ρυθμού πληθωρισμού, έχει γνωρίσει κι άλλες επιδρομές στα καταστήματα, και αγριεμένη διάσχιση των συνόρων με την Βολιβία για προμήθειες. (Και καταστολή). Όμως, τώρα, το κύμα ξεπέρασε κάθε όριο εκρηκτικότητας .
Χιλιάδες χιλιόμετρα παραπέρα, η Ινδία των 1.250 εκατομμυρίων ψυχών - εδώ με 5.350 δολάρια κατά κεφαλήν εισόδημα - ζει το δικό της δράμα. Η Κυβέρνηση Ναρέντρα Μόντι, με την δική της επιδίωξη "να απωθήσει την μαύρη οικονομία και να καταπολεμήσει την διαφθορά", μηχανεύτηκε να αποσύρει τα χαρτονομίσματα των 500 (7,50 δολάρια) και των 1000 (15 δολάρια) ρουπιών, αντικαθιστώντας με νέα των 500 και των 2000 ρουπιών. Και εδώ η αντίδραση υπήρξε έντονη, αν και η Ινδία έχει σχετικά δημοκρατικό καθεστώς, οπότε η οργή "απλώς σιγοβράζει". Πάντως ήδη η αγορά πάγωσε και η ανεργία σκαρφαλώνει.
Μια κατακλείδα: κάθε πείραμα που αγγίζει το νόμισμα, ακόμα κι αν είναι απλώς απόσυρση/αντικατάσταση ενός χαρτονομίσματος, θέλει εκπληκτική οργάνωση, προετοιμασία, αντοχές. Αλλιώς, φέρνει χάος. Όλη η συζήτηση περί Grexit/επανόδου της δραχμής - που είναι κάτι πολύ πιο βαθύ και βαρύ ως κίνηση - δεν μπορεί να παραβλέπει αυτήν την διάσταση. Ξέρουμε τι διοίκηση, τι πολιτική πλαισίωση, τι οργανωτική ικανότητα διαθέτουμε - όχι;
Πηγή kontranews.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌