Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Filled Under:

Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Bundesbank, Χανς Τιτμάγιερ



Ο Χανς Τιτμάγιερ, πρώην πρόεδρος της Bundesbank ο οποίος άνοιξε τον δρόμο για την εισαγωγή του ευρώ στη Γερμανία και προετοίμασε την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση, απεβίωσε την Τρίτη σε ηλικία 85 ετών, ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική κεντρική τράπεζα.

Ο Τιτμάγιερ ήταν επικεφαλής της Bundesbank από το 1993 μέχρι το 1999, οπότε συνταξιοδοτήθηκε. Ήταν ο τελευταίος πρόεδρός της όταν ακόμη η κεντρική τράπεζα είχε πλήρεις νομισματικές εξουσίες, οι οποίες στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT).
"Συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία της οικονομικής και νομισματικής ένωσης" υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η Bundesbank.
Ο Τιτμάγιερ γεννήθηκε το 1931 στο Μέτελεν και είχε δέκα αδέλφια. Ως παιδί, παθιάστηκε με την επιτραπέζια αντισφαίριση, τόσο που κάποτε το περιοδικό Economist τον αποκαλούσε "Κύριο Πινγκ-Πονγκ". Σπούδασε φιλοσοφία και θεολογία πριν στραφεί στις οικονομικές και κοινωνικές επιστήμες.
Η σκληρή οικονομική γραμμή που ακολουθούσε τον έβαλε στο στόχαστρο ακροαριστερών εξτρεμιστικών ομάδων. Επέζησε από μια απόπειρα δολοφονίας, το 1988, όταν το όπλο που χρησιμοποίησε ο δράστης μπλόκαρε. Την ευθύνη για την επίθεση αυτή ανέλαβε αργότερα η Φράξια Κόκκινος Στρατός.
Ο Τιτμάγιερ εργαζόταν στην Bundesbank από το 1990 και επέβλεψε τη μετάβαση στην εποχή του ευρώ.


ΠΗΓΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌