Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2017

Filled Under:

ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ!Τεράστια ΕΥΚΑΙΡΙΑ για την ΕΛΛΑΔΑ...Τα σημάδια κατάρρευσης της τουρκικής οικονομίας είναι, κάθε μέρα και, πιο σαφή. Αφενός μεν η τουρκική λίρα έχει φτάσει σε ισοτιμία 3,59 ανά δολάριο και μόνον σήμερα σε μια μέρα έπεσε 2,5 %.
Αφετέρου δε ο τουρκικός τουρισμός βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων που μαστίζουν τη χώρα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι απώλειες των αφίξεων ξένων τουριστών στην Τουρκία για το διάστημα Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2016 ξεπέρασαν τα 10 εκατ. σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2015. Αναλυτικά, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπ. Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, ο αριθμός των αφίξεων ξένων τουριστών για το ενδεκάμηνο πέρυσι παρουσίασε πτώση κατά 30,8% φθάνοντας σε 24,05 εκατ., έναντι 34,8 εκατ. το ίδιο διάστημα του 2015. Με την πτώση αυτή η Τουρκία επιστρέφει στα επίπεδα των διεθνών τουριστικών αφίξεων που είχε καταγράψει την περίοδο 2007-2008. Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στους μήνες αιχμής της σεζόν, όπως είναι ο Ιούνιος (-40,8%), ο Ιούλιος (-36,7%) και ο Αύγουστος (-38%).
Σε επίπεδο βασικών αγορών το μεγαλύτερο πλήγμα προήλθε από την αγορά της Ρωσίας. Οι αφίξεις των Ρώσων τουριστών μειώθηκαν κατά 77,3% φθάνοντας σε 822.159 από 3,6 εκατ. το 2015. Το ποσοστό πτώσης των Ρώσων επισκεπτών διευρύνθηκε περαιτέρω κατά τη διάρκεια της «ψυχρής» περιόδου που υφίστατο στις σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας έως και τα μέσα του καλοκαιριού του 2016. Οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν διαταραχθεί μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού από τουρκικά πυρά τον Νοέμβριο του 2015. Μεγάλες απώλειες είχε η γειτονική χώρα και από όλες τις ευρωπαϊκές αγορές. Ενδεικτικά, για το ενδεκάμηνο του 2016 οι αφίξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 30,4% (3,76 εκατ.) και από τη Βρετανία κατά 32,1% (1,68 εκατ.). Στη σύγκριση των στοιχείων από τις ευρωπαϊκές αγορές, μία από τις μικρότερες μειώσεις αφίξεων ήταν από την Ελλάδα. Οι αφίξεις των Ελλήνων τουριστών μειώθηκαν κατά 21,5% φθάνοντας σε 546.274. Ετσι, με τη μεγάλη πτώση των αφίξεων από τις άλλες χώρες, η Ελλάδα αποτελεί πλέον την 4η σημαντικότερη τουριστική αγορά για την Τουρκία μεταξύ των κρατών της Ε.Ε.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία, την κεντρική τράπεζα και το υπ. Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, τα τουριστικά έσοδα της γειτονικής χώρας από τους ξένους επισκέπτες για το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2016 μειώθηκαν κατά 38,3% ή κατά 7,8 δισ. δολ. σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2015, φθάνοντας σε 12,58 δισ. δολ. Οι υψηλότερες μειώσεις καταγράφηκαν τον Ιούνιο (49%), τον Ιούλιο (43,3%) και τον Αύγουστο (41,5%). Λαμβάνοντας υπόψη την εικόνα ανασφάλειας που εκπέμπει η Τουρκία στις διεθνείς αγορές, εκπρόσωποι ξένων ταξιδιωτικών οργανισμών εκτιμούν ότι οι αφίξεις και τα έσοδα στη γειτονική χώρα θα μειωθούν περαιτέρω το 2017.
Όπως είναι σαφές δημιουργείται μία τεράστια ευκαιρία για τη χώρα μας. Ο τουρισμός μπορεί να ξαναγίνει η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, αρκεί να υπάρξει σχέδιο και συντονισμός όλων των φορέων. Θα πρέπει να υπάρξει οργάνωση σε επίπεδο θεματικού τουρισμού (πχ θρησκευτικού) αλλά και στόχευση σε συγκεκριμένες αγορές (πχ ρωσική).
Με σχέδιο και οργάνωση όλα μπορούν να γίνουν.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌