Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Filled Under:

Νέος συναγερμός στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας

Του Στέλιου Μορφίδη
Νέος συναγερμός χτύπησε στις αρμόδιες υπηρεσίες για τον ομαλό εφοδιασμό της χώρας σε αέριο και ηλεκτρισμό, καθώς διαπιστώνεται σοβαρός κίνδυνος ο σταθμός της Ρεβυθούσας να μείνει χωρίς αέριο τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου.
Ο ΔΕΣΦΑ κήρυξε απο χθες το ενεργειακό σύστημα της χώρας σε κατάσταση συναγερμού επιπέδου 2 αφού η έλλειψη ποσοτήτων φυσικού αερίου και παράλληλα η αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας θέτουν σε κίνδυνο την εξασφάλιση της λειτουργίας του. Ειδικά καθώς αναμένεται από σήμερα το νέο κύμα ψύχους στη χώρα.
Τα υφιστάμενα αποθέματα της Ρεβυθούσας επαρκούν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου ενώ ο ΔΕΠΑ αναμένει νέο φορτίο από την Αλγερία στις 6 Φεβρουαρίου και καταβάλλει προσπάθειες να το φέρει δύο ημέρες νωρίτερα αν και η κακοκαιρία που έπληξε το λιμάνι στο Αλγέρι έχει προκαλέσει χάος στις φορτώσεις LNG.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων της ΡΑΕ αποφάσισε ως πρώτο έκτακτο μέτρο αντιμετώπισης της κατάστασης την αναβολή μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, όλων των προγραμματισμένων συντηρήσεων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Το μέτρο αφορά πρωτίστως τις λιγνιτικές μονάδες της Πτολεμαϊδας για τις οποίες είχαν προγραμματιστεί κρατήσεις προκειμένου να γίνουν εργασίες συντήρησης και περιβαλλοντικής αναβάθμισης.
Απο χθες το βράδυ επίσης η μονάδα φυσικού αερίου της ΔΕΗ στο Λαύριο λειτουργεί με ντίζελ, όπως και η μία μονάδα της «ΗΡΩΝ» ενώ σήμερα με ντίζελ έχει προγραμματιστεί να δουλέψει και η μονάδα φυσικού αερίου της ΔΕΗ στην Κομοτηνή.
Η ΡΑΕ ζήτησε επίσης χθες από τη ΔΕΠΑ να ενημερώσει για το πότε ακριβώς θα φθάσει το νέο φορτίο στη Ρεβυθούσα, ώστε να αποφασιστεί τη χρονική περίοδο κατά την οποία ο ΑΔΜΗΕ θα εφαρμόσει μέτρα περιορισμού των εξαγωγών και της διακοψιμότητας για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες.
Από τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, προκύπτει ότι οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, απορρόφησαν τις 25 πρώτες μέρες του Ιανουαρίου περίπου 270 εκατομμύρια κυβικά μέτρα καυσίμου, όταν ολόκληρο τον Ιανουάριο του 2016 είχαν απορροφήσει περίπου 194 εκατομμύρια κυβικά. Στον υπολογισμό δεν περιλαμβάνεται η μονάδα συμπαραγωγής του Αλουμίνιου, ενώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι τον φετινό Ιανουάριο, οι μονάδες της ΔΕΗ στο Λαύριο και η μονάδα του Ήρωνα, τις ημέρες μεγάλης στενότητας σε φυσικό αέριο, λειτούργησαν με καύση πετρελαίου ντίζελ.
Οι ευθύνες του ΑΔΜΗΕ
Η κατάσταση που διαμορφώνεται από τη μία φέρνει στο προσκήνιο τις τεράστιες ελλείψεις του ελληνικού συστήματος ηλεκτρισμού από την άλλη όμως εκθέτει και τον ΑΔΜΗΕ καθώς δεν προειδοποίησε για τους κινδύνους που υπάρχουν.
Ενδεικτικές των προβλημάτων είναι οι προβλέψεις που περιλαμβάνονται στη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2017-2023 του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), η οποία εκδόθηκε μόλις πριν επτά μήνες, τον περασμένο Ιούνιο.
«Ακόμα και σε συνθήκες αυτόνομης λειτουργίας (χωρίς διασυνδέσεις) μέχρι και το 2019 οι τιμές του δείκτη LOLE (σ.σ. Loss of Load Expectation: εκφράζει τις ώρες του έτους για τις οποίες το σύστημα παραγωγής δεν μπορεί να ικανοποιήσει πλήρως τη ζήτηση, ανεξαρτήτως του μεγέθους ελλείμματος κάθε ώρας) είναι σημαντικά χαμηλότερες του υιοθετούμενου κριτηρίου αξιοπιστίας ανεξαρτήτων των θεωρούμενων υποθέσεων (με εξαίρεση την περίπτωση ξηρού υδραυλικού έτους) και συνεπώς φαίνεται ότι το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής αναμένεται να ικανοποιήσει επαρκώς τη ζήτηση. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι η διατήρηση σε λειτουργία όλων των υφιστάμενων μονάδων.» 
Κοινώς ο ΑΔΜΗΕ, τον Ιούνιο του 2016 προέβλεπε πως το 2017 οι υπάρχουσες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής (λιγνιτικές, φυσικού αερίου, υδροηλεκτρικά) θα επαρκούσαν ώστε να καλύψουν μια μέγιστη ζήτηση, εφόσον ήταν όλες σε λειτουργία και εφόσον τα υδροηλεκτρικά δεν είχαν περάσει ένα ξηρό έτος κι άρα οι ταμιευτήρες τους δεν ήταν άδειοι. Μάλιστα ο ΑΔΜΗΕ δήλωνε βέβαιος ότι το ηλεκτρικό σύστημα μπορεί να βασιστεί αποκλειστικά στα πόδια του, ακόμα και σε περίπτωση που δεν υπήρχαν εισαγωγές ενέργειας (διασυνδέσεις) από τις γειτονικές χώρες. Και ήταν ο ίδιος που τον περασμένο Οκτώβριο αποφάσισε να εγκρίνει αίτημα της ΔΕΗ για μακροχρόνια απόσυρση για (μη επείγουσες) εργασίες αναβάθμισης δύο λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής αφαιρώντας από το σύστημα περίπου 600MW λιγντικής ισχύος!
Βεβαίως από την πλευρά του ΑΔΜΗΕ έχει γίνει επίκληση πρώτον των κακών καιρικών συνθηκών που εκτίναξαν τη ζήτηση, της απουσίας εισαγωγών και της παντελούς έλλειψης ΑΠΕ τις κρίσιμες ημέρες που παρουσιάστηκε έντονο πρόβλημα. Ωστόσο η ίδια η μελέτη του διαχειριστή απαντά στα επιχειρήματα του. Ως προς τη ζήτηση, η αιχμή που καταγράφηκε το βράδυ της 10ης Ιανουαρίου ήταν λίγο πάνω από τα 9000MW, αιχμή σημαντικά υψηλότερη από το μέσο όρο της ζήτησης τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο στη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2017-2023 ο ΑΔΜΗΕ στην "Πρόβλεψη βραδινής χειμερινής αιχμής φορτίου στο Σύστημα" ακόμα και στο Ήπιο σενάριο ζήτησης που κάνει, προβλέπει αιχμή που μπορεί να φθάσει το 2017 τα 9480MW ενώ στο Ακραίο σενάριο ζήτησης φθάνει μέχρι και τα 9590MW. Κοινώς ο Διαχειριστής είχε προβλέψει τη ζήτηση, δεν είχε προβλέψει όμως για την ομαλή κάλυψη της...

pinakas admie
pinakas admie 2

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌