Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Filled Under:

Αρχίζει η παραγωγή χρυσού στα μεταλλεία Μποδοσάκη στη Χαλκιδική

Της Μαριάννας Τζάννε
Αρχές καλοκαιριού αναμένεται να λειτουργήσει η μονάδα εμπλουτισμού της Ελληνικός Χρυσός στην Ολυμπιάδα, από την οποία θα ξεκινήσει η παραγωγή χρυσού.
Το εργοστάσιο στη Χαλκιδική ανακατασκευάστηκε πλήρως από την Eldorado Gold και θα παράγει τρία συμπυκνώματα: μολύβδου-αργύρου, ψευδαργύρου και χρυσοφόρου πυριτίου με περιεκτικότητα χρυσού 25 γραμμάρια τον τόνο. Στόχος είναι η παραγωγή χρυσού από την επεξεργασία των συμπυκνωμάτων αυτών να ξεπεράσει τις 70.000 ουγγιές χρυσού το 2017.
Είναι η πρώτη φορά μετά από 22 ολόκληρα χρόνια που θα λειτουργήσουν ξανά τα μεταλλεία Μποδοσάκη καθώς η νέα μονάδα χτίστηκε στα θεμέλια της ιστορικής βιομηχανίας που σταμάτησε να λειτουργεί το 1995.
bodosaki
Πριν τέσσερα χρόνια το εργοστάσιο εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας ξεκίνησε να εκσυγχρονίζεται και επαναλειτουργεί με στόχο την πλήρη αποκατάσταση του χώρου απόθεσης των παλαιών τελμάτων της Ολυμπιάδας.
Η μονάδα η οποία έχει απορροφήσει επένδυση ύψους 60 εκατ. ευρώ θα σταματήσει να λειτουργεί σε τρία χρόνια, προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία το νέο εργοστάσιο εμπλουτισμού, που θα κατασκευαστεί στην περιοχή του Μαντέμ Λάκκου. Εκεί θα εγκατασταθεί το μεταλλευτικό κέντρο της Ελληνικός Χρυσός, που θα περιλαμβάνει το νέο εργοστάσιο εμπλουτισμού και την μεταλλουργία χαλκού χρυσού και αργύρου.
Στην πλήρη ανάπτυξη του επενδυτικού σχεδίου, στο εργοστάσιο εμπλουτισμού του Μαντέμ Λάκκου θα μεταφέρονται για κατεργασία τα μεταλλεύματα από την Ολυμπιάδα και το Μεταλλείο Μαύρων Πετρών.
Το μεταλλείο της Ολυμπιάδας προβλέπεται να συνδεθεί με τον Μαντέμ Λάκκο, μέσω μιας νέας σήραγγας μήκους 9 χλμ.από την οποία θα μεταφέρεται το μετάλλευμα υπογείως για κατεργασία στον Μαντέμ Λάκκο.
Σε ό,τι αφορά τις Σκουριές, οι Καναδοί φαίνεται να μην βιάζονται, ποντάροντας είτε στον κατευνασμό της σημερινής κυβέρνησης που μέχρι σήμερα αντιδρούσε στην μέθοδο του flash smelting (η προτεινόμενη μέθοδος με την οποία θα γίνεται η επεξεργασία του χρυσού για να παραχθεί το τελικό προϊόν), είτε... στην αλλαγή της. Στελέχη της πάντως σημείωναν πρόσφατα, ότι «η μεταλλουργεία θα είναι χρήσιμη το 2024 και ότι το εργοστάσιο θα βάλλει μπρος το 2018-2020».
Σε κάθε περίπτωση, η Eldorado Gold μπορεί να ξήλωσε τον Πολ Ράιτ από την διοίκηση της εταιρείας περιορίζοντάς τον στην θέση του Προέδρου, αλλά η μέχρι σήμερα πορεία της στην Ελλάδα δείχνει ότι έχει μάθει να περιμένει.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌