Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Filled Under:

Αποτελεσματική και ΜΑΓΙΚΗ! Με αυτή τη συνταγή θα διώξετε την κούραση…

Αποτελεσματική και ΜΑΓΙΚΗ! Με αυτή τη συνταγή θα διώξετε την κούραση…


Η χρόνια κόπωση είναι ένα σύνδρομο που προσβάλλει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι ξεκάθαρα τα αίτια αυτής της παθολογικής κατάστασης. Ένα υγιές, γεμάτο ζωντάνια άτομο προσβάλλεται ξαφνικά από μια χρόνια νόσο που μοιάζει με τη γρίπη και συνοδεύεται από κεφαλαλγίες, πόνο στις αρθρώσεις και στους μύες, κατάθλιψη και κυρίως έντονη και αδιάκοπη κόπωση. Το σύνδρομο αυτό κάνει τη ζωή των ανθρώπων μη παραγωγική, αφού τα άτομα αυτά δυσκολεύονται να εργαστούν και έχουν την ανάγκη να ξεκουράζονται συνεχώς στο κρεβάτι τους.
Και όμως υπάρχει μια φυσική λύση για το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης. Αυτή η λύση είναι το βότανο γλυκόριζα. Η γλυκόριζα δεν είναι κατάλληλη για όλους, όσοι πάσχουν από το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Το 1995 γιατροί του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς βρήκαν ότι το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μπορεί εν μέρει να οφείλεται σε ένα είδος μη φυσιολογικής χαμηλής αρτηριακής πίεσης.
Η έρευνα έδειξε ότι το 95% των 23 ασθενών που έπασχαν από σύνδρομο χρόνιας κόπωσης έπασχαν από μια διαταραχή χαμηλής αρτηριακής πίεσης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και σε όλο πιο χαμηλή αρτηριακή πίεση, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να στερείται το απαραίτητο οξυγόνο. Ο Ιταλός γιατρός Ρικάρντο Μπασκέτι σε κείμενά του στο επιστημονικό περιοδικό New Zealand Medical Journal ανέφερε ότι το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μπορεί να θεραπευτεί με καθημερινή λήψη 4 γραμμαρίων γλυκόριζας.
Το ότι η γλυκόριζα μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης, που οφείλεται σε χαμηλή αρτηριακή πίεση, εξηγείται επιστημονικά ως εξής: Το κυριότερο ενεργό συστατικό της γλυκόριζας, το γλυκυρριζινικό οξύ, είναι ένα φυτικό στεροειδές που μιμείται τη δράση του φαρμάκου φλουδροκορτιζόνης (Florinex), το οποίο χορηγείται για τη θεραπεία της χαμηλής αρτηριακής πίεσης. Όταν οι ερευνητές του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς χορήγησαν στους ασθενείς το φάρμακο φλουδροκορτιζόνη, τα συμπτώματα της χρόνιας κόπωσης υποχώρησαν στους μισούς ασθενείς.
Το 1991 στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ ο Μαρκ Ντέμιτρακ και οι συνεργάτες του βρήκαν ότι το μεγαλύτερο μέρος των ασθενών με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης έπασχε από ήπια ανεπάρκεια των επινεφριδίων, γεγονός που εξηγεί ως ένα βαθμό τα χαρακτηριστικά συμπτώματα του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης, όπως είναι ο λήθαργος και η κόπωση, ανωμαλίες στο ανοσοποιητικό σύστημα και έντονες αλλεργικές αντιδράσεις. Από τα επινεφρίδια εκλύονται οι ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη. Στην περίπτωση της ήπιας ανεπάρκειας επινεφριδίων, υπάρχουν χαμηλά επίπεδα κορτικοστεροειδών στο αίμα. Αυτό οδηγεί σε μη φυσιολογική έκκριση μεταλλικών στοιχείων και ιδιαίτερα νατρίου, σε χαμηλή αρτηριακή πίεση και χαμηλό όγκο αίματος.
Η φυσική λύση σε αυτή την περίπτωση είναι η γλυκόριζα, η οποία, όπως και τα στεροειδή φάρμακα, μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να προκαλέσει κατακράτηση υγρών. Η γλυκόριζα είχε χρησιμοποιηθεί στην ιατρική τη δεκαετία του 1950 για τη θεραπεία της κλασικής νόσου των επινεφριδίων, που είναι γνωστή ως νόσος του Άντισον. Κατά κάποιους γιατρούς, η χρόνια κόπωση είναι σε μεγάλο βαθμό μια άτυπη μορφή της νόσου του Άντισον.
Δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι από αυτούς που πάσχουν από το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης έχουν μη φυσιολογικά χαμηλή αρτηριακή πίεση ή ανεπάρκεια επινεφριδίων. Μια μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας έδειξε ότι το 70% περίπου των ατόμων που υποφέρουν από το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μπορεί να πάσχουν από ανεπάρκεια των επινεφριδίων.
Η ποσότητα της γλυκόριζας που πρέπει να πάρει κάποιος εξαρτάται από τον όγκο του σώματός του. Γι’ αυτό η λήψη της γλυκόριζας θα πρέπει να γίνεται με την επίβλεψη ειδικού. Αν δεν έχετε υπόταση, η λήψη γλυκόριζας μπορεί να είναι επικίνδυνη, αφού η μακρόχρονη λήψη της οδηγεί σε υψηλή αρτηριακή πίεση και κατακράτηση νατρίου και οίδημα και μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια. Τα άτομα με φυσιολογική ή υψηλή πίεση που θέλουν να πάρουν γλυκόριζα για άλλους λόγους πλην του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης, είναι καλύτερο να λαμβάνουν τη γλυκόριζα ως βοτανικό συμπλήρωμα διατροφής στο οποίο έχει αφαιρεθεί το γλυκυρριζινικό οξύ, το οποίο αυξάνει την πίεση.
Η γλυκόριζα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του γαστρικού έλκους και του έλκους του δωδεκαδακτύλου. Το μέγεθος του έλκους μπορεί να μειωθεί 70%-90% μετά από ένα μήνα. Η δράση του οφείλεται στα φλαβονοειδή που περιέχει. Τα φλαβονοειδή βοηθούν στην ίαση των κυττάρων της πεπτικής οδού. Σε εργαστηριακές μελέτες τα φλαβονοειδή έχουν δείξει ότι σκοτώνουν το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, το βακτήριο που προκαλεί τα περισσότερα έλκη στο στομάχι.
Υπάρχουν δύο είδη γλυκόριζας, η κανονική γλυκόριζα και το άγλυκο παράγωγό της, η deglycyrrhizinated (DGL). Η κανονική γλυκόριζα που περιέχει γλυκυρριζίνη χρησιμοποιείται για λοιμώξεις του αναπνευστικού, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και τοπικά για έρπη. Εσωτερικά, η δοσολογία είναι 250-500 mg συμπυκνωμένων εκχυλισμάτων τρεις φορές την ημέρα. Οι κρέμες γλυκόριζας μπορούν να εφαρμόζονται απευθείας στον έρπη τρεις φορές την ημέρα. Το άγλυκο παράγωγό της, η DGL, χρησιμοποιείται για έλκη στομάχου και δωδεκαδακτύλου. Η δολογία είναι 200- 300 mg μασώμενης ταμπλέτας τρεις φορές την ημέρα.
Όσοι δεν έχουν υπέρταση και θέλουν να πάρουν γλυκόριζα για την αντιμετώπιση του έλκους μπορούν να αγοράσουν γλυκόριζα από ένα κατάστημα βοτάνων. Η γλυκόριζα διατίθεται θρυμματισμένη σε μορφή σκόνης. Μπορείτε να φτιάξετε τσάι, είτε σε μορφή εγχύματος είτε ως αφέψημα.
Έγχυμα: Βάλτε ένα κουταλάκι του γλυκού γλυκόριζα σε ένα ποτήρι βραστό νερό και αφήστε το για 2 ώρες σε ζεστό μέρος. Ύστερα στραγγίξτε το υγρό και μπορείτε να παίρνετε μισό ποτήρι την ημέρα πριν το φαγητό.
Αφέψημα: Βάλτε ένα κουταλάκι του γλυκού γλυκόριζα σε ένα μπρίκι με νερό και βράστε το για 2-3 λεπτά. Αφήστε το για 2 ώρες σε ζεστό μέρος. Ύστερα στραγγίξτε το και μπορείτε να παίρνετε μισό ποτήρι την ημέρα πριν το φαγητό.
Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners
Από το βιβλίο » ΘΕΡΑΠΕΥΣΤΕ ΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΤΣΑΪ-ΦΤΙΑΞΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΡΟΦΗΜΑΤΑ»
Εκδόσεις Κάδμος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌