Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Filled Under:

Υπνική άπνοια: Απειλεί τις ζωές…

Υπνική άπνοια: Απειλεί τις ζωές…


Η υπνική άπνοια είναι μια σοβαρή, δυνητικά απειλητική για τη ζωή αναπνευστική διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από σύντομες διακοπές της αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου. Εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες και στα δύο φύλα, συχνότερα στους άνδρες, αν και μπορεί να υπο-διαγιγνώσκεται στις γυναίκες.
Η έγκαιρη αναγνώριση και η θεραπεία της πάθησης είναι σημαντική, καθώς η μη αντιμετώπισή της μπορεί να προκαλέσει καρδιακή αρρυθμία, υπέρταση, έμφραγμα, εγκεφαλικό και υπνηλία που αποτελεί σημαντικό κίνδυνο πρόκλησης τροχαίων και άλλων ατυχημάτων. Μερικά άτομα με μακροχρόνια υπνική άπνοια μπορεί να αναπτύξουν πνευμονική υπέρταση, γλαύκωμα και προβλήματα στην έμμηνο ρύση. Τέλος, η υπνηλία και το ροχαλητό μπορεί να φέρει συναισθηματικά προβλήματα, να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου του συντρόφου του ασθενή, ακόμη και να διαταράξει τις σχέσεις τους.
Παρότι η διαταραχή φαίνεται να έχει γενετική βάση, οι άνθρωποι που είναι πιθανότερο να αναπτύξουν άπνοια ύπνου είναι όσοι έχουν ανατομικά προβλήματα στη μύτη ή το λαιμό, αλλά συχνότερα οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι.
«Η άπνοια του ύπνου συχνά σχετίζεται με το μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο είναι ένας συνδυασμός διαταραχών που συνδέονται με την παχυσαρκία (διαβήτης, υπέρταση, υπερχοληστερολαιμία, κ.λπ.). Ερευνητές, έχουν ήδη αποδείξει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ διαβήτη και υπνικής άπνοιας», επισημαίνει ο γενικός χειρουργός και ειδικός σε θέματα παχυσαρκίας Δρ. Γιώργος Σπηλιόπουλος
Ιδιαίτερα ευεργετική, υποστηρίζουν τελευταία οι επιστήμονες, είναι για τα παχύσαρκα άτομα η απώλεια κιλών, καθώς χάνοντας μόνο το 10% του σωματικού βάρους μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης αποφρακτικής άπνοιας ύπνου κατά 26%.Η πλέον αποτελεσματική μέθοδος για την επίτευξη του στόχου της απώλειας βάρους σε άτομα με ΔΜΣ > 35 και σοβαρά συνοδά προβλήματα υγείας, μεταξύ αυτών και η άπνοια κατά τον ύπνο, έχει αποδειχθεί ότι είναι η βαριατρική χειρουργική.
Πώς αντιμετωπίζεται;
Η αντιμετώπισή της υπνικής άπνοιας εξαρτάται από την αιτία που την προκαλεί, όπως επίσης και από την ηλικία, τη σοβαρότητα της νόσου, τη γενική υγεία και το ιατρικό ιστορικό, καθώς και την ανοχή του οργανισμού σε ορισμένα φάρμακα ή επεμβάσεις.
«Η παχυσαρκία δεκαπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης υπνικής άπνοιας. Όσο βαρύτερο είναι το σώμα του ανθρώπου τόσο περισσότερο το λίπος πιέζει το στήθος και τους πνεύμονες. Ιδιαίτερα όσοι έχουν τον λεγόμενο σωματότυπο “μήλο” κινδυνεύουν περισσότερο. Για τους παθολογικά παχύσαρκους ανθρώπους συστήνεται η υποβολή τους σε βαριατρική επέμβαση, η οποία θα τους απαλλάξει από πλήθος προβλημάτων υγείας», εξηγεί ο Δρ. Γ. Σπηλιόπουλος
Παρά το γεγονός ότι είναι διαθέσιμες κι άλλες μέθοδοι αντιμετώπισης της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου σε εκείνους που είναι παθολογικά παχύσαρκοι, είναι απίθανο να θεραπεύσουν το πρόβλημα, εκτός και επιτευχθεί σημαντική απώλεια βάρους. Μόνο σ’ αυτές τις περιπτώσεις το πρόβλημα της άπνοιας του ύπνου που οφείλεται στην παχυσαρκία θα επιλυθεί και τελικά θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής του ασθενή.
ΠΗΓΗ: yolife.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌