Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Filled Under:

Το «φρούτο της μακροζωίας»! Γνωρίστε το….

Το «φρούτο της μακροζωίας»! Γνωρίστε το….
Το goji (γκότζι) είναι ένα μικρό κόκκινο μούρο που παράγεται από το φυτό Lycium Barbarum, που είναι ιθαγενές σε ορισμένες απομακρυσμένες περιοχές της Κίνας, των Ιμαλαΐων, του Θιβέτ και της Μογγολίας. Το goji θεωρείται υπερτροφή. Είναι γνωστό ως το «φρούτο της μακροζωίας».
Για πάνω από 2.000 χρόνια έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει πολλές καταστάσεις υγείας και ότι θεραπεύει παθήσεις. Λέγεται ότι περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια, περισσότερη βήτα-καροτίνη από τα καρότα και περισσότερο σίδηρο από τη μπριζόλα. Το goji είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, ιδιαίτερα καροτενοειδή όπως βήτα-καροτίνη και ζεαξανθίνη. Ένας από τους κύριους ρόλους της ζεαξανθίνης είναι να προστατεύει τον αμφιβληστροειδή του ματιού. Αυξημένη κατανάλωση τροφών που περιέχουν ζεαξανθίνη μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης ωχράς κηλίδας, που είναι η κύρια αιτία τύφλωσης σε ανθρώπους άνω των 65.
Πρόσφατα στην κλίμακα ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) του Τμήματος Γεωπονίας της Αμερικής το goji έλαβε την πρώτη θέση ανάμεσα σε τροφές που αναφέρονται ως αντιοξειδωτικές.
Τα goji περιέχουν πολυσακχαρίτες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Περιέχουν 19 αμινοξέα, συμπεριλαμβανομένων και των οκτώ απαραίτητων αμινοξέων. Αυτό τα κάνει μοναδικά, διότι οι φυτικές τροφές δεν περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.
Περιέχουν επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β καιβιταμίνη Ε, η οποία σπανίζει σε φρούτα.
Μερικές έρευνες προτείνουν ότι τα εκχυλίσματα goji βοηθάνε στην υγεία του εγκεφάλου και προστατεύουν κατά ασθενειών που σχετίζονται με το γήρας, όπως το Αλτσχάιμερ. Άλλες μελέτες χρησιμοποιώντας χυμό goji βρήκαν οφέλη στη νοητική υγεία και στην αθλητική επίδοση. Οι πολυσακχαρίτες και τα αντιοξειδωτικά που περιέχει καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν βλάβη στο σώμα. Το goji αυξάνει την αντοχή και εξαλείφει την κούραση. Διεγείρει την έκκριση από την υπόφυση της ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης, της ορμόνης της νεότητας.
Τα οφέλη της ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης περιλαμβάνουν μείωση του σωματικού λίπους, βελτιωμένη μνήμη, γρήγορη επούλωση πληγών, αποκατάσταση της λίμπιντο και μια πιο νεανική εμφάνιση.
Άλλα πιθανά οφέλη των goji περιλαμβάνουν μείωση στην πίεση και την καταπολέμηση της αϋπνίας. Μερικοί άνθρωποι που υποφέρουν από αϋπνία έχουν επίσης βρει βελτίωση στην ικανότητά τους να έχουνκαλύτερο ύπνο. Τα goji διατίθενται ως σκόνη και ως χυμός. Θα πρέπει να τονιστεί ότι αλληλεπιδρούν με αντιπηκτικά φάρμακα. Όσοι παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση goji berries.
Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners
Από το βιβλίο » ΥΠΕΡ-ΤΡΟΦΕΣ: ΓΙΝΕΤΕ ΑΙΩΝΟΒΙΟΙ»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌