Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Filled Under:

Πείτε ΑΝΤΙΟ στον ΕΠΙΜΟΝΟ ΒΗΧΑ! Το ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ-ΘΑΥΜΑ…

Πείτε ΑΝΤΙΟ στον ΕΠΙΜΟΝΟ ΒΗΧΑ! Το ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ-ΘΑΥΜΑ…

 
Το θυμάρι περιέχει αιθέριο έλαιο σε ποσοστό 1%-2%. To κύριο συστατικό του αιθέριου έλαιου του θυμαριού κατά 20%-54% είναι η θυμόλη ή, αλλιώς, καμφορά του θυμαριού, έχει χρήσεις στην αρωματοποιία και στην οδοντιατρική. Η θυμόλη έχει αντισηπτική δράση και αποτελεί το κυρίως συστατικό πολλών εμπορικών σκευασμάτων για την πλύση του στόματος, όπως η Listerine. Πριν την έλευση των σύγχρονων αντιβιοτικών, το αιθέριο έλαιο θυμαριού χρησίμευε για την επάλειψη των γαζών. Η θυμόλη έχει αποδειχτεί επίσης αποτελεσματική στην καταπολέμηση των μυκήτων που συχνά μολύνουν τα νύχια των ποδιών. Αποτελεί επίσης ενεργό συστατικό σε κάποια φυτικά σκευάσματα χωρίς οινόπνευμα, για την απολύμανση των χεριών.
Το ρόφημα από θυμάρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του βήχα και της βρογχίτιδας. Το θυμάρι συνεχίζει να είναι ένα από τα πιο κοινά συνιστώμενα βότανα για τη θεραπεία του ξηρού, σπασμωδικού βήχα και του κοκίτη. Λόγω της χαμηλής τοξικότητάς του έχει γίνει δημοφιλής θεραπεία για τον βήχα σε μικρά παιδιά.
Το εκχύλισμά του μπορεί να προλάβει το κρύωμα, ρίχνει τον πυρετό, καταπολεμά τη γρίπη, τις εντερικές διαταραχές και δερματικές λοιμώξεις. Αντισπασμωδικό των πεπτικών οδών, διευκολύνει την πέψη, ηρεμεί τις νευρικές συσπάσεις του στομάχου και του εντέρου. Ακόμη βοηθά στην μείωση του άγχους και της πνευματικής κατάπτωσης.
Έγχυμα: Βάζουμε τρία κουταλάκια σε ένα λίτρο καυτού νερού. Το αφήνουμε 15 – 20 λεπτά και μετά το στραγγίζουμε. Πίνουμε τρία φλιτζάνια την ημέρα κατά προτίμηση μετά το φαγητό, ή κατά περίπτωση για την αντιμετώπιση εντερικών διαταραχών, στο βήχα, στη γρίπη, για την τόνωσή μας, για τη μείωση του άγχους. Δεν συνιστάται συνεχής χρήση.
Αφέψημα: Ρίξτε ένα κουταλάκι θυμαριού σε ένα μπρίκι με νερό και αφήστε το να βράσει και αφού το σουρώσετε πιείτε το.
Εξωτερική χρήση: Με θυμαρέλαιο μπορείτε να κάνετε επάλειψη και καθαρισμό πληγών. Μπορείτε να φτιάξετε θυμαρέλαιο τοποθετώντας κλαδάκια από θυμάρι μέσα σε ένα μπουκάλι από ελαιόλαδο για 15 μέρες περίπου. Ένα ζεστό μπάνιο με νερό που περιέχει εκχύλισμα θυμαριού, προσφέρει ευεξία, ξεκούραση και ανακουφίζει από τους πόνους των ρευματικών παθήσεων.
Σιρόπι: Παρακάτω γράφω μια συνταγή για να φτιάξετε σιρόπι από θυμάρι και να το έχετε πάντα στο ψυγείο σας:
Τα υλικά:
25 γρ. ξερό θυμάρι
500 ml νερό
250 γρ. μαύρη ζάχαρη
250 γρ. μέλι
Τρόπος παρασκευής:
Βράζετε το νερό και βάζετε τα 25 γρ. θυμάρι μέ¬σα σε πήλινο δοχείο και το σκεπάζετε. Το αφήνετε για 15-20 λεπτά έτσι ώστε να απορροφήσει όλες τις ιδιό¬τητες του θυμαριού. Μετά το σουρώνετε και το βάζε¬τε σε μια κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά. Προσθέστε το μέλι και την ζάχαρη και ανακατεύετε. Όταν αρχίζει να βράζει, ξαφρίστε το, έτσι ώστε να μείνει καθαρό. Σιγά- σιγά θα το δείτε να πήζει. Τότε, τραβήξτε το από την φωτιά και αφήστε το να κρυώσει. Τοποθετήστε το σε μπουκάλι με φελλό και κρατήστε το στο ψυγείο σας.
Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners
Από το βιβλίο: «ΘΕΡΑΠΕΥΣΤΕ ΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΤΣΑΪ-ΦΤΙΑΞΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΡΟΦΗΜΑΤΑ»
Εκδόσεις ΚΑΔΜΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌