Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Filled Under:

Πιθανότερος αντίπαλος της Μέρκελ για την καγκελαρία ο Γκάμπριελ



Τον αντικαγκελάριο και υπ. Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, βλέπουν ηγετικά στελέχη των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, αλλά και ΜΜΕ, ως τον υποψήφιο για την καγκελαρία με το SPD.
«Όλα δείχνουν Γκάμπριελ», εκτιμούν ηγετικά στελέχη. Και η λαϊκή Bild υποστηρίζει ότι ο αντικαγκελάριος έχει αποφασιστεί να είναι υποψήφιος καγκελάριος στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ο ίδιος έχει πει παλαιότερα ότι «ως πρόεδρος ενός κόμματος πρέπει πάντα να θεωρείς τον εαυτό σου ικανό για τη θέση του καγκελαρίου»
Σε ξενοδοχείο του αεροδρομίου του Ντίσελντορφ συνέρχονται σήμερα τα ανώτερα κλιμάκια του SPD. Σύμβουλοι, συνεργάτες και εκπρόσωποι Τύπου δεν έχουν προσκληθεί, ενώ δεν υπάρχει και ημερήσια διάταξη. Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο, αναφέρει ένας από τους συμμετέχοντες σύμφωνα με πρώτο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD, θα μπουν στο τραπέζι όλα τα ζητήματα: η στρατηγική του κόμματος για τις επερχόμενες ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου, οι προεκλογικές θέσεις και φυσικά το πρόσωπο που θα αναλάβει το δύσκολο έργο να «κονταροχτυπηθεί» με την ισχυρή υποψήφια της CDU και νυν καγκελάριο Μέρκελ.
Μολονότι ο ίδιος έσπευσε να προσθέσει ότι ένας αρχηγός κόμματος θα πρέπει να είναι σε θέση να αποφασίζει με σύνεση εάν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ενδείκνυται περισσότερο ένας άλλος υποψήφιος, τις τελευταίες εβδομάδες ενισχύονται οι εκτιμήσεις που θέλουν τον υπουργό Οικονομίας να θέτει τελικά υποψηφιότητα.
Σε κάθε περίπτωση, ο Ζ. Γκάμπριελ έχει τη σθεναρή στήριξη ενός πρώην καγκελαρίου. Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ έχει πει ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή, ο νυν πρόεδρος του SPD είναι ο κατάλληλος υποψήφιος. Ο ίδιος είχε δηλώσει σχετικά πως «ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είναι ένας δημοκρατικός λαϊκιστής και αυτό είναι καλό. Σε μια εποχή που η δημοκρατία μας και η ενωμένη Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπες με λαϊκιστές από τα αριστερά και τα δεξιά, χρειαζόμαστε ως αντίβαρο έναν μαχητικό δημοκράτη», γράφει η Deutsche Welle.
Το βασικό επιχείρημα κατά της ενδεχόμενης υποψηφιότητας του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είναι τα πολύ χαμηλά ποσοστά της δημοτικότητάς του στις δημοσκοπήσεις. Στην απευθείας σύγκριση με την Μέρκελ μάλιστα και στο θεωρητικό ερώτημα περί απευθείας εκλογής καγκελαρίου από τους πολίτες, ο πρόεδρος του SPD υπολείπεται τις περισσότερες φορές μεταξύ 30 και 40 ποσοστιαίων μονάδων της νυν καγκελαρίου. Παραπέμποντας πάντως στην τελευταία αλλαγή καγκελαρίου στη Γερμανία, το 2005, ηγετικό στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών σχολιάζει ότι και η Μέρκελ είχε επιβληθεί του τότε αντιπάλου της Σρέντερ, μολονότι ο τελευταίος ήταν πιο δημοφιλής από την ίδια.
Εν πάση περιπτώσει, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα αποφασίσει να είναι υποψήφιος καγκελάριος μόνον εάν αποσαφηνιστεί σήμερα στο Ντίσελντορφ ότι έχει όντως τη στήριξη όλων των ηγετικών στελεχών του κόμματός του. Προς το παρόν πάντως δεν διαφαίνονται διαφωνούντες ή άλλοι επίδοξοι καγκελάριοι, όπως επισημαίνει η Deutsche Welle.
Ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, τον οποίο πολλοί Σοσιαλδημοκράτες βλέπουν ως φερέλπιδα υποψήφιο λόγω των υψηλών ποσοστών της δημοτικότητάς του -υψηλότερα ακόμη κι από εκείνα της Α. Μέρκελ- φαίνεται να φλερτάρει περισσότερο με το πόστο του υπουργού Εξωτερικών. Υπενθυμίζεται ότι ο νυν επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ αναμένεται να διαδεχθεί τον Φεβρουάριο τον Γ. Γκάουκ στην Προεδρία της Γερμανικής Δημοκρατίας.
Όπως και να έχουν τα πράγματα και ανεξάρτητα από την έκβαση των σημερινών συζητήσεων στο Ντίσελντορφ, οι επίσημες ανακοινώσεις για τον υποψήφιο καγκελάριο του SPD είναι προγραμματισμένες να γίνουν στα τέλη του Γενάρη, καταλήγει η Deutsche Welle.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌