Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017

Filled Under:

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ! Όλο το ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ των ελληνικών F-16...



Σύντομα, η κυβέρνηση (όποια κυβέρνηση) θα χρειαστεί να προχωρήσει σε μία δύσκολη απόφαση. Όχι αν, αλλά πώς θα αναβαθμίσει τα F-16 της Π.Α καθώς χρήματα δεν υπάρχουν. Το θέμα λοιπόν είναι να βρεθεί η καλύτερη και οικονομικότερη λύση καθώς η αναβάθμιση όλων των σμηνών της Ελλάδας (155 σκάφη) κοστίζει περίπου 2 δις δολάρια, λεφτά που απλά δεν υπάρχουν.
Αφενός μεν φαίνεται πως θεωρείται βέβαιο, ότι τα πρώτα F-16 της δεκαετίας του ’80 (F-16 block 30) ΔΕΝ θα εκσυγχρονιστούν παρά τις αντιρρήσεις του ΓΕΑ. Αντιθέτως θα βγουν προς πώλησε σε χώρες που ζητούν μεταχειρισμένα πολεμικά αεροσκάφη όπως Ρουμανία, Βουλγαρία, Σλοβακία και Κροατία, που αποσύρουν τα παλαιά, σοβιετικής κατασκευής αεροσκάφη τους. Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε πως υπάρχει το πιθανότατο σενάριο να έχουμε χάσει τη Ρουμανία, από πιθανό αγοραστή. Η καθυστέρηση του Υπουργείου οδήγησε τη Ρουμανία στην απόφαση για αγορά 12 μεταχειρισμένων F-16 από την Πορτογαλία. Αν δεν γίνει γρήγορα καλύτερη αντιπροσφορά από την ελληνική πλευρά τότε η συμφωνία τους θα κλείσει. Σκοπός είναι να πωληθούν τα παλαιά μας F-16 ώστε το Υπουργείο να αποκτήσει 200 εκατομμύρια, ποσό απαραίτητο.
Βγάζοντας λοιπόν έξω από την εξίσωση τα F-16 Block 30, το κόστος για τα υπόλοιπα σκάφη πέφτει στο 1,5 δις, ποσό υψηλό επίσης. η πιο πιθανή λύση που επεξεργάζονται στο ΥΠΕΘΑ είναι να γίνει εκσυγχρονισμός στα αεροσκάφη F-16 που αγοράστηκαν επί κυβερνήσεων Μητσοτάκη και Σημίτη και να μείνουν προς το παρόν ως έχουν τα νεότερα αεροσκάφη που αγοράστηκαν επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή ,το 2005. Το αποτέλεσμα αυτής της απόφασης είναι να γίνει εκσυγχρονισμός 90 περίπου αεροσκαφών με κόστος κάπου μεταξύ του 1 και 1,2 δις ευρώ. Ακριβά μεν η φθηνότερη λύση δε.
Τώρα αν αναρωτιέστε για τα F-35 τι λέγεται.. τίποτε απολύτως. Έχει πέσει μία περίεργη σιγή ασυρμάτου.. οψόμεθα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌