Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Filled Under:

H υπέρτατη τροφή! Γιατί δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι…

H υπέρτατη τροφή! Γιατί δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι…

 
Το alfalfa (αλφάλφα)-τριφύλλι θεωρείται «Βασιλιάς των βοτάνων». Έχει καλλιεργηθεί από τον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια, ξεκινώντας πιθανώς στην Αρμενία το 2000 π.Χ..
Στην Ελλάδα άρχισε να καλλιεργείται γύρω στο 490 π.Χ.. Στη συνέχεια διαδόθηκε στην Ευρώπη και στη βόρεια Αφρική. Οι Ισπανοί εξερευνητές το έφεραν στον Νέο Κόσμο. Τα φύλλα του τρώγονται ωμά ή μαγειρεύονται ως λαχανικό εδώ και αιώνες σε πολλούς πολιτισμούς. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και άλλα μέταλλα, βιταμίνη Α, του συμπλέγματος Β, C, D, E και Κ και περιέχει μεγάλη ποσότητα χλωροφύλλης. Η χλωροφύλλη οξυγονώνει τους ιστούς του σώματος, αλκαλοποιεί το σώμα και έχει αντικαρκινική δράση. Οπότε δικαίως το alfalfa θεωρείται υπερτροφή. Στις ΗΠΑ τα φύτρα alfalfa έχουν γίνει δημοφιλής τροφή σε σαλάτες. Ως φαρμακευτικό φυτό, το alfalfa είναι λιγότερο γνωστό. Παρασκευάσματα αποξηραμένου alfalfa είναι ενσωματωμένα σε βοτανικά συμπληρώματα και λέγεται ότι δρουν στο κυκλοφορικό και ουροποιητικό σύστημα και ελέγχουν την αιμορραγία, μειώνουν την κατακράτηση νερού, μειώνουν τη χοληστερίνη και τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος. Το alfalfa μπορεί επίσης να επηρεάζει τις ορμόνες.
Οι ιθαγενείς Αμερικανοί χρησιμοποιούσαν θερμά φύλλα alfalfa ως κατάπλασμα για
να θεραπεύουν ωταλγίες (πόνο στα αυτιά). Το alfalfa χρησιμοποιείται στη λαϊκή ιατρική ως θεραπεία για όλες τις φλεγμονές, συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας και του ρευματισμού.
Θεωρείται ότι είναι υποχολεστερολαιμικό (μειώνει τη χοληστερίνη) και υπογλυκαιμικό (μειώνει το σάκχαρο του αίματος). Είναι δημοφιλές ως καθαριστικό του αίματος και ως πικρό τονωτικό. Προτείνεται ως φάρμακο για την αναιμία, για να διεγείρει την όρεξη και να βοηθήσει στην αύξηση βάρους σε ελλιποβαρή άτομα, για δυσπεψία, ως διουρητικό, ως υποκατάστατο ορμονών με σκοπό την αύξηση του γάλακτος στους μαστούς και για να ανακουφίζει από το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο.
Το alfalfa χρησιμοποιείται επίσης ως ένα δημοφιλές πρόσθετο σε βοτανικά ροφήματα. Ο συνδυασμός τσαγιού alfalfa και μέντας έχει θεωρηθεί ως ένα μαλακτικό που βοηθά στη διαδικασία της πέψης. Αυτό οφείλεται πιθανώς στο γεγονός ότι το alfalfa περιέχει το πεπτικό ένζυμο μπεταΐνη.
Το alfalfa περιέχει φυσικές χλωροφυλλίνες (η πράσινη χρωστική στα φυτά), οι οποίες υποβιβάζονται όταν το φυτό κόβεται. Για παράδειγμα, συγκρίνετε το πράσινο χρώμα του άκοπου alfalfa με το καφετί χρώμα του συσκευασμένουχορταριού alfalfa.
Η αλλαγή αυτή του χρώματος οφείλεται στην οξείδωση των χλωροφυλλινών. Η σύγχρονη τεχνολογία έχει αναπτύξει έναν τρόπο να εξάγει και να συντηρεί τη χλωροφύλλη πριν αποδομηθεί, έτσι ώστε να έχουμε πολλά οφέλη του. Το πιο συχνό αρχικό υλικό είναι το φρεσκοκομμένο alfalfa. Οι χλωροφυλλίνες εξάγονται πριν οξειδωθούν και διατηρούνται αφαιρώντας το λιποδιαλυτό φυτικό οξύ από το δαχτυλίδι χλωροφύλλης.
Οι ιδιότητές του ως καθαριστικό του αίματος έχουν αποδοθεί στο περιεχόμενό του σε χλωροφύλλη. Η πιο συχνή χρήση του alfalfa στη βοτανική ιατρική είναι ως μια αντιαρθριτική φόρμουλα. Δρα επίσης ως ένα αποτοξινωτικό του αίματος. Το υψηλό μοριακό βάρος αλκοολών (οκτανοσόλη) βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης και των λιπιδίων του αίματος, ενώ η κουμαρίνη έχει αντιθρομβωτική δράση. Τα φλαβονοειδή χαλαρώνουν τους μαλακούς μύες και τα αλκαλοειδή μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου του αίματος.
ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ
Συνίσταται η λήψη 500-1.000mg αποξηραμένων φύλλων την ημέρα ή 1-2ml βάμματος τρεις φορές την ημέρα.
Η χρήση alfalfa στις ποσότητες που αναφέρθηκαν παραπάνω θεωρείται ασφαλής. Υπάρχουν μεμονωμένες αναφορές ατόμων που είναι αλλεργικοί στο alfalfa. Η λήψη πολύ μεγάλης ποσότητας σπόρων ή φύτρων έχει συνδεθεί με εκδήλωση συστημικού ερυθηματώδη λύκου σε μελέτες που έγιναν σε ζώα.
Η χημική ουσία που ευθύνεται γι’ αυτό το αποτέλεσμα πιστεύεται ότι είναι η
καναβανίνη. Γι’ αυτό το λόγο, είναι καλό να αποφεύγεται η λήψη alfalfa από άτομα με αυτή την πάθηση.
Ο ευκολότερος τρόπος να καταναλώσετε alfalfa είναι παίρνοντάς το ως διατροφικό συμπλήρωμα. Διατίθεται σε ταμπλέτες ή σε σκόνη. Τη σκόνη μπορείτε να την ανακατέψετε σε νερό ή σε κάποιο χυμό ή να την ρίξετε στη σαλάτα σας.
Όσοι καταναλώνουν alfalfa αναφέρουν τα εξής οφέλη από τη λήψη του: Άνθρωποι που τους έχει πέσει μεγάλο μέρος των μαλλιών τους από βαφές αναφέρουν ότι έχουν αποκαταστήσει την απώλεια των μαλλιών τους. Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τα μαλλιά τους μεγαλώνουν και γίνονται
πυκνότερα.
Καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα και τα κόπρανα είναι πρασινωπά λόγω της χλωροφύλλης που περιέχει το alfalfa. Δίνει αίσθηση ευεξίας και μειώνει την επιθυμία για πολύ φαγητό. Βοηθάει στην αραίωση του αίματος. Βοηθάει άτομα που έχουν αλλεργίες και ιγμορίτιδα. Βοηθάει τα άτομα που πάσχουν από
αρθρίτιδα.
Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners
Από το βιβλίο » ΥΠΕΡ-ΤΡΟΦΕΣ: ΓΙΝΕΤΕ ΑΙΩΝΟΒΙΟΙ»
Εκδόσεις ΚΑΔΜΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌