Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

Filled Under:

SOS για τη στοματική υγιεινή! Δεν φαντάζεστε τι μπορεί να θεραπεύσει τα προβλήματα του στόματος…

SOS για τη στοματική υγιεινή! Δεν φαντάζεστε τι μπορεί να θεραπεύσει τα προβλήματα του στόματος…
 
Το φασκόμηλο (salvia officinalis) έχει μακρά χρήση στη βοτανική θεραπευτική. Το πτητικό έλαιο του φασκόμηλου περιέχει τα συστατικά alpha και beta thujone, camphor και cineole. Περιέχει επίσης ροσμαρινικό οξύ, τανίνες και φλαβονοειδή.
Οι σύγχρονοι βοτανοθεραπευτές προτείνουν γαργάρες με τσάι φασκόμηλου για τον πονόλαιμο, τις φλεγμονές του στόματος και την ουλίτιδα. Αυτό οφείλεται στο ότι το έλαιο του φασκόμηλου έχει αντιβακτηριδιακές, αντιμυκητιακές και αντι-ιικές ιδιότητες, όπως έχει αποδειχθεί από εργαστηριακές μελέτες.
Το φασκόμηλο έχει εγκριθεί από τη γερμανική επιτροπή Ε περί βοτάνων για την ήπια γαστρεντερική διαταραχή και την υπερβολική εφίδρωση. Μια γερμανική μελέτη με άτομα που υπέφεραν από υπερβολική εφίδρωση βρήκε ότι ένα έγχυμα φύλλων μείωσε τον ιδρώτα κατά 50%.
Δεν πρέπει να καταναλώνονται πολύ μεγάλες ποσότητες φασκόμηλου και όχι για περισσότερο από δυο εβδομάδες, διότι περιέχει ένα συστατικό που ονομάζεται thujone, το οποίο, όταν καταναλώνεται για μεγάλες χρονικές περιόδους, υπάρχει πιθανότητα να προκαλεί αυξημένο καρδιακό παλμό και νοητική σύγχυση. Το φασκόμηλο βελτιώνει τη λειτουργία του ήπατος, βελτιώνει την πέψη και έχει οιστρογονικές ιδιότητες (αυξάνει τις θηλυκές ορμόνες). Βρετανοί βοτανοθεραπευτές χρησιμοποιούν το φασκόμηλο για να θεραπεύσουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης όπως οι εξάψεις
Χρησιμοποιείται επίσης σε μορφή τσαγιού για τα κρυ¬ολογήματα και τις ασθένειες των άνω αναπνευστικών οδών, τη βρογχίτιδα, το βρογχικό άσθμα και τον βήχα. Στις πληγές, στους καλόγερους, στα σπυριά και στα τσιμπήματα εντόμων μπορείτε να βάζετε κομπρέσες από φρέσκα φύλλα φασκόμηλου λόγω αντισηπτικής και αντιφλεγμονώδους δράσης του φυτού.
Τρόπος παρασκευής
Στοματικό διάλυμα: Για τη θεραπεία του πονόλαιμου, των φλεγμονών του στόματος και της ουλίτιδας μπορείτε να προσθέσετε 3 γραμμάρια κομμένα φύλλα σε 150 ml βραστού νερού και αφού περάσουν 10 λεπτά, στραγγίξτε το και χρησιμοποιείστε το ως στοματικό διάλυμα ή διάλυμα για γαργάρες αρκετές φορές την ημέρα.
Έγχυμα: Βάλτε ένα κουταλάκι της σούπας με θρυμματισμένο φασκόμηλο σε ένα ποτήρι βραστό νε¬ρό, σκεπάστε το ποτήρι με ένα καπάκι και αφήστε το για 15 λεπτά. Στραγγίξτε το περιεχόμενο και πιείτε το. Μπορείτε να πίνετε δύο ποτήρια την ημέρα, αλλά όχι περισσότερο από δυο βδομάδες.
Βάμμα: Αφήστε να μουσκέψουν 2 κουτάλια σούπας θρυμματισμένου φασκόμηλου σε ένα ποτήρι οινόπνευμα 40% ή σε τσίπουρο για ένα μήνα στον ήλιο σε ένα γυάλινο δοχείο κλεισμένο καλά. Στραγγίξτε το υγρό και παίρνετε από ένα κουτάλι σούπας με λίγο νερό δυο φορές την ημέρα νηστικοί.
Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners
Από το βιβλίο: «ΘΕΡΑΠΕΥΣΤΕ ΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΤΣΑΪ-ΦΤΙΑΞΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΡΟΦΗΜΑΤΑ»
Εκδόσεις Κάδμος

---













0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌