Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2017

Filled Under:

Καταθέσεις: Ανατροπή στις τράπεζες υπό τον φόβο κουρέματος και bail in.

Πώς αλλάζει το κλίμα για τις καταθέσεις στις τράπεζες υπό τον φόβο κουρέματος και bail in;
Μπορεί στο τέλος του 2016 οι τραπεζικές καταθέσεις να αυξήθηκαν κατά 4,3 δισ. ευρώ σε σχέση με τα τέλη του 2015 και να διαμορφώθηκαν στα 121,4 δισ. ευρώ, ωστόσο ήδη τον Ιανουάριο και τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών καταγράφουν μείωση κατά 1 δισ. ευρώ περίπου.
Συγκεκριμένα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η «Καθημερινή», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από τις τράπεζες έχει χαθεί το ένα τέταρτο περίπου της αύξησης που υπήρξε το 2016.
Μετά την επιβολή των capital controls, το 2016 ήταν η πρώτη χρονιά που καταγράφηκε αύξηση των καταθέσεων στη χώρα.
Οι αποταμιεύσεις που έχουν τα νοικοκυριά στις τράπεζες και η ρευστότητα που διατηρούν οι επιχειρήσεις, αυξήθηκαν από τα 117,1 δισ. ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο του 2015 στα 121,4 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2016.
Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης των 4,3 δισ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο, έπειτα από ένα αρνητικό 2015, που οι καταθέσεις κατέγραψαν μείωση κατά 23,8%.
Ωστόσο, η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος λόγω της παράτασης της αβεβαιότητας σε σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση, αλλά και η επαναφορά από στελέχη της κυβέρνησης της συζήτησης περί δραχμής, εντείνει την ανησυχία των καταθετών για ενδεχόμενο κούρεμα και bail in εάν οι τράπεζες δεν καταφέρουν να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια και χρειαστεί να ανακεφαλαιοποιηθούν εκ νέου.0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌