Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Filled Under: ,

Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΥΡΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Η Ελλάδα δίνει μάχη για τις επόμενες πληρωμής του χρέους της και αυτή τη φορά, αν η σύγκρουση δεν επιλυθεί, θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάλυση του ευρώ.
Εκτός και αν η Ελλάδα είναι σε θέση να μαζέψει, ή να δανειστεί, σχεδόν $7,39 εκατομμύρια, θα αθετήσει τις πληρωμές του χρέους της, τον Ιούλιο. Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ντόμινο στην Ευρωζώνη, προκαλώντας την εξάπλωση σε όλη την Ευρώπη των κρίσεων κρατικού χρέους. Ένας ευρέως διαδεδομένος φόβος είναι ότι η χρεοκοπία στην Ελλάδα θα προκαλέσει μια κρίση χρέους στην Ιταλία – μια από τις μεγαλύτερες αγορές ομολόγων στον κόσμο.
«Εάν έρθει μια ελληνική χρεοκοπία, έχουμε επίσης πολύ σοβαρά προβλήματα στην Ιταλία. Θα μπορούσαμε να μιλάμε για τη διάλυση του ευρώ», είπε ο συνεργάτης του American Enterprise Institute, Desmond Lachman, στο Daily Caller News Foundation.
«Αν το ευρώ θρυμματιστεί, θα είναι μια τεράστια κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο. Μόλις οι χώρες εγκαταλείψουν το ευρώ, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρεοκοπήσουν στο χρέος τους», πρόσθεσε.
Από τα «$ 2,5 τρισεκατομμύρια σε κρατικά ομόλογα» της Ιταλίας, τουλάχιστον $ 1 τρισεκατομμύρια, «κρατείται από ξένες τράπεζες», εξήγησε ο Lachman. Ουσιαστικά, μια ιταλική χρεοκοπία θα προκαλούσε μια εκτεταμένη οικονομική κρίση στην Ευρώπη. Εάν αυτό συμβεί, «θα το καταλάβετε στις ΗΠΑ, επειδή το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα είναι σε μεγάλους μπελάδες», προειδοποίησε ο Lachman.
Σε αντίθεση με άλλες προηγούμενες κρίσεις χρέους στη χώρα, οι οποίες επιλύθηκαν με μια συμφωνία με το ΔΝΤ και τη Γερμανία, η παρούσα ελληνική μόλυνση προετοιμάζεται να γίνει ένα αδιέξοδο μεταξύ των τριών μερών.
Μιλώντας εκ μέρους του ΔΝΤ στις 9 Φλεβάρη, ο Gerry Rice ανέφερε τους όρους που το ΔΝΤ θα ήθελε ως εγγύηση για να συμμετάσχει σε ένα ακόμη σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας. Το ΔΝΤ πιστεύει ότι δεν υπάρχει λόγος η Γερμανία να πιέσει για τυχόν περαιτέρω μέτρα, λέγοντας ότι «το ΔΝΤ δεν ζητά επιπλέον λιτότητα στην Ελλάδα». Το ΔΝΤ κάνει έκκληση για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία και ζητά από τους Ευρωπαίους εταίρους να παρέχουν στην Ελλάδα την υπερβάλλουσα ρευστότητα, έτσι ώστε να μπορέσει να κάνει τις απαραίτητες περικοπές του προϋπολογισμού.
Με τη μειωμένη αξιοπιστία του ΔΝΤ και την εκλογή του Προέδρου Donald Trump, το ΔΝΤ αντιμετωπίζει εμπόδια στο να φέρει τα δύο έθνη σε συμφωνία. Από την πλευρά τους, η Ελλάδα και Γερμανία έχουν κάποιους φόβους από τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.
Ενώ Γερμανοί αξιωματούχοι κατέστησαν σαφές τη Δευτέρα ότι θα παραμείνουν προσηλωμένοι στην διατήρηση της Ευρωζώνης, η κυβέρνηση έχει κάποιες ανησυχίες σχετικά με άλλη μια ελληνική διάσωση.
Οι γερμανικές ανησυχίες περιστρέφονται γύρω από τη βασική υποψία ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στους συμφωνηθέντες στόχους για «3,5 τοις εκατό πρωτογενές πλεόνασμα». Επιπλέον, οι επικείμενες γερμανικές εκλογές κάνουν πολιτικά ανέφικτο για τη γερμανική ηγεσία να ζητήσει από τους φορολογούμενους να εγγυηθούν άλλη μια ελληνική διάσωση.
Η Ελλάδα τονίζει ότι δεν μπορεί να κάνει καμία περαιτέρω προσαρμογή του προϋπολογισμού, εξαιτίας ενός ήδη ταραχώδους πολιτικού κλίματος στη χώρα. Επιπλέον, η ελληνική ηγεσία πιστεύει ότι το ΔΝΤ είναι άδικο στα αιτήματά του και δεν επαναξιολογεί τις πολιτικές του που αφορούν την Ελλάδα με την πάροδο του χρόνου.
«Το πρόβλημα είναι ότι το ΔΝΤ εμφανίζει ιδιαίτερα απαισιόδοξες δημοσιονομικές και αναπτυξιακές προβλέψεις όσον αφορά την Ελλάδα. Επιπλέον, δεν διορθώνει τις εν λόγω προβλέψεις βασιζόμενο σε πραγματικά στοιχεία, με βάση τα πραγματικά αποτελέσματα», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis, στους δημοσιογράφους.
Είναι πιο πιθανό να «δούμε πρόωρες ελληνικές εκλογές τον Ιούλιο και μια νέα κυβέρνηση που θα είναι πιο εύκαμπτη», κατέληξε ο Lachman.
Robert Donachie
dailycaller

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌