Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Filled Under:

ΒΟΜΒΑ!Ο Κουστώ ΕΚΛΕΨΕ ναυάγιο στην ΚΡΗΤΗ... (ΒΙΝΤΕΟ)



Το 1976 ο Ζακ Υβ Κουστώ έκανε παγκοσμίως γνωστή την περιοχή ανοικτα του κόλπου του Δερματά στο Ηράκλειο όπου από τον 17ο αιώνα υπήρχε βυθισμένη η υποναυρχίδα του γαλλικού στόλου ‘La Therese’. Τη θέση του ναυαγίου υπέδειξε ντόπιος κρητικός δύτης, που φυσικά σημαίνει πως και άλλοι μπορεί να ήξεραν το σημείο του βυθισμένου πλοίου.
Το ναυάγιο έγινε γνωστό ως το ‘ναυάγιο των σκελετών’ εξαιτίας του ανατριχιαστικού του περιεχομένου. Μέχρι και το 1987 που ξεκίνησε πιο συστηματική έρευνα, το κουφάρι του πλοίου είχε γδυθεί από το οικονομικής αξίας περιεχόμενό του. Η επίσημη επιστημονική έρευνα ανέσυρε εμβλήματα των Γάλλων βασιλέων, κανόνια, αντικείμενα καθημερινής χρήσης του πλοίου, μπάλες κανονιών και φυσικά υπολείμματα σκελετών που εκτιμάται πως ανήκαν σε τουλάχιστον 300 διαφορετικά άτομα.

Τα όσα η επίσημη έρευνα ανέσυρε εκτέθηκαν στην έκθεση  «ΟΛΚΑΣ ΙΙ» που διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος.
Το γεγονός πως από το 1976 έως το 1987 ουδείς είχε ασχοληθεί με το πλοίο παρόλο που γνωστοί δύτες το γνώριζαν είναι ενδεικτικό της αδιαφορίας της πολιτείας. Παράλληλα η έλλειψη εύρεσης αντικειμένων υψηλής οικονομικής αξίας, δημιουργεί την πεποίθηση πως οι ιδιώτες (μεταξύ αυτών και ο Κουστώ;) το ρήμαξαν από όσα περιείχε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌