Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2017

Filled Under:

ΤΡΙΞΙΜΟ ΔΟΝΤΙΩΝ: Είναι τόσο αθώο;..

ΤΡΙΞΙΜΟ ΔΟΝΤΙΩΝ: Είναι τόσο αθώο;..


Το τρίξιμο των δοντιών στον ύπνο ονομάζεται τριγμός ή βρουξισμός (bruxism), ο δεύτερος όρος προέρχεται από τη λέξη βρυγμός. Πρόκειται για ένα σφίξιμο των δοντιών που συνοδεύεται από τρίξιμο. Το τρίξιμο των δοντιών είναι μια ακούσια και μη ελεγχόμενη κίνηση της κάτω γνάθου στον ύπνο και αυτό έχει ως συνέπεια, όταν συμβαίνει συχνά, να προκαλείται φθορά στην αδαμαντίνη των δοντιών. Μπορεί ακόμα και να επιφέρει κατάγματα στα δόντια. Το τρίξιμο των δοντιών στον ύπνο μπορεί να παρατηρηθεί τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες.
Εάν το τρίξιμο των δοντιών στον ύπνο γίνεται με μεγάλη συχνότητα και ένταση, πρέπει να υπάρξει οδοντιατρική αντιμετώπιση γιατί μακροπρόθεσμα θα δημιουργηθούν κατάγματα στην αδαμαντίνητων δοντιών. Οι οδοντίατροι έχουν δει αρκετά άτομα που συστηματικά τρίζουν τα δόντια τους στον ύπνο και έχουν παρατηρήσει ότι χάνουν σημαντική ποσότητα αδαμαντίνης με ταυτόχρονες ευαισθησίες στα δόντια και πονοκεφάλους.
Το τρίξιμο των δοντιών στα παιδιά
Πολλές φορές τα παιδιά από μικρή ακόμα ηλικία τρίζουν τα δόντια τους στον ύπνο. Τα αίτια δεν είναι με γνωστά, μπορεί όμως να οφείλεται στο στρες. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι το τρίξιμο των δοντιών στον ύπνο δεν έχει σοβαρές επιπτώσεις στη συνολική οδοντική κατάσταση των παιδιών, μέχρι να εμφανιστούν τα μόνιμα δόντια στο στόμα. Επίσης είναι μια συνήθεια την οποία δεν ελέγχουν τα παιδιά. Από την άλλη μεριά, δεν χρειάζεται να γίνει κάποια θεραπεία ή παρέμβαση τουλάχιστον μέχρι να έρθουν τα πρώτα μόνιμα δόντια. Αν το τρίξιμο των δοντιών στον ύπνο συνεχιστεί και μετά την ανατολή των μονίμων δοντιών τότε θα πρέπει να αξιολογηθεί προσεκτικά και κυρίως αν δημιουργεί περιοχές που τα μόνιμα δόντια εμφανίζουν αποτριβές, κάτι που είναι πολύ σπάνιο για ηλικίες μέχρι την εφηβεία. Το τρίξιμο των δοντιών στον ύπνο σταματάει σε ποσοστό 90% μέχρι την ηλικία των 10-12 ετών χωρίς άλλες επιπτώσεις στα δόντια. Αν συνεχιστεί πέρα από αυτή την ηλικία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, συνήθως με την κατασκευή ενός νάρθηκα που χρησιμοποιείται στον ύπνο. Ο νάρθηκας είναι ένα πλαστικό πέταλο που παρεμβάλλεται ανάμεσα στα δόντια της άνω και της κάτω γνάθου και τα προστατεύει από τη φθορά.
Τρίξιμο των δοντιών και συνέπειες
Το ενοχλητικό τρίξιμο των δοντιών στον ύπνο είναι λιγότερο συχνό στους ενήλικες απ’ ότι στα παιδιά. Θεωρείται πάντως ότι το 25% των ενηλίκων κάποια στιγμή στη ζωή τους παρουσιάζουν βουρξισμό. Βέβαια, αυτός που τρίζει τα δόντια του στον ύπνο δεν μπορεί να το καταλάβει μόνος του και το μαθαίνει από την/τον σύντροφό του. Μερικοί ενήλικες τρίζουν επίσης τα δόντια τους κατά τη διάρκεια της ημέρας σε περιόδους έντονης κόπωσης ή πνευματικής εργασίας. Το τρίξιμο των δοντιών φέρνει πόνο στις αρθρώσεις των γνάθων, μυαλγίες και τακτικούς πρωινούς πονοκέφαλους. Σε μελέτες που έχουν δημοσιευθεί, διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς με πονοκεφάλους, σφίγγουν τις γνάθους τους κατά τη διάρκεια του ύπνου 14 φορές πιο έντονα από τους ασυμπτωματικούς ασθενείς. Υπολογίζεται ότι μόνο το 5% όσων τρίζουν τα δόντια τους στον ύπνο, όπως είναι ο πόνος στο σαγόνι και πονοκέφαλοι.
ΠΗΓΗ: boro.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌