Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Filled Under:

Το Ριάντ χάνει στην Υεμένη: Κατάρριψη «Απάτσι», καταστροφή φρεγάτας και βαρύτατες απώλειες σε άνδρες μέσα σε λίγες ημέρες (βίντεο)



Πολύ άσχημη εξέλιξη πέρνει για την Σ.Αραβία ο πόλεμος στην Υεμένη καθώς δέχεται πλήγματα τα οποία δεν δικαιολογούνται από την στιγμή που ο σαουδαραβικός βασιλικός Στρατός είναι σαφώς υπερεξοπλισμένος και διαθέτει την απόλυτη υπεροχή στον αέρα έναντι των αντιπάλων τους Σιιτών Χούθι:
 
Έτσι λίγο μετά την καταστροφή σαουδαραβικής φρεγάτας οι σιίτες Χούθι κατέστρεψαν ολοσχερώς σε ενέδρα δύο φάλαγγες του σαουδαραβικού Στρατού σκοτώνοντας πάνω από 50 στρατιώτες και καταστρέφοντας πέντε τεθωρακισμένα οχήματα στην έρημο του Μίντι.
 
Την επίθεση αυτή δημοσιοποίησαν με βίντεο οι Σιιίτες Χούθι διάρκειας οκτώ λεπτών. Η επίθεση έλαβε χώρα όπως αναφέρθηκε στην έρημο του Μίντι κοντά στην συνοριογραμμή με το βασίλειο των Σαούντ στην βόρεια περιοχή της περιφέρειας Jizan



Λίγο νωρίτερα όμως οι Σιίτες Χούθι προχώρησαν σε ένα εξίσου εντυπωσιακό κτύπημα κατά των Σαουδαράβων με πυραυλική επίθεση στο στρατόπεδο του νησιού Zuqar στην Ερυθρά Θάλασσα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 80 Σαουδάραβες στρατιώτες και μισθοφόροι και να τραυματιστούν άλλοι 100.
 
Η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ χρησιμοποιούσαν το νησί σαν μια βάση εκπαίδευσης μισθοφόρων  που θα αποστέλλονταν στη συνέχεια για να πολεμήσουν εναντίον των Χούθι σε διάφορα μέρη της Υεμένης.
 
Σε αλλο μέτωπο οι δυνάμεις των Χούθι κατέρριψαν με φορητό αντιαρματικό ένα επιθετικό ελικόπτερο Απάτσι στην περιφέρεια Dhubab και ήταν το πρώτο αεροσκάφος που έχασε η Βασιλική Σαουδαραβική Αεροπορία από την επέμβαση του Ριάντ στην Υεμένη το 2015.
 
Το ελικόπτερο καταρρίφθηκε καθώς επιτίθεντο κατά των μαχητών Χούθι στην περιοχή Al-Jadeedah. Το Ριάντ παραδέχθηκε την κατάρριψη και ότι οι δύο πιλότοι έχουν σκοτωθεί.
 
 
Πριν τρεις ημέρες δεύτερο σκάφος έπεσε θύμα των πυραύλων εδάφους-επιφανείας των Χούτι μετά την προσβολή μισθωμένου σκάφους "HSV 2 Swift" των ΗΑΕ όπου είχαν το θάνατο 100 περίπου ναυτικοί.
 
Τώρα ένας ακόμη πύραυλος πιθανότατα  ίδιου τύπου που κτύπησε και το HSV 2 Swift ένας C 802 κινεζικής κατασκευής έπληξε την σαουδαραβική φρεγάτα 702 Al Madinah η οποία έπλεε ανοικτά των ακτών της Υεμένης.
 
Να σημειωθεί πάντως πως άλλες πληροφορίες θέλουν την σαουδαραβική φρεγάτα να μην κτυπά πύραυλος αλλά ταχύπλοα παγιδευμένα με εκρηκτικά.
 
Οι πρόσφατες απώλειες του Ριάντ και των χωρών του Κόλπου δείχνουν ότι έχει «τελματώσει» στον πόλεμο της Υεμένεης. Δεν είναι τυχαίο ότι σε συνδυασμό μετις χαμηλές τιμές του πετρλαίου και το κόστος τη πολεμικής σύγκρουσης η Σ.Αραβία αναγκάστηκε για πρώτη φορά να επιβάλλει ΦΠΑ!





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌