Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Filled Under:

ΣΟΚ! Δείτε τι γίνεται με τις επεξεργασμένες τροφές και τι φτάνει στο πιάτο μας…

ΣΟΚ! Δείτε τι γίνεται με τις επεξεργασμένες τροφές και τι φτάνει στο πιάτο μας…

Όταν οι τροφές επεξεργάζονται, όχι μόνο χάνονται πολύτιμα θρεπτικά τους συστατικά και αφαιρούνται οι φυτικές τους ίνες, αλλά χάνονται επίσης η υφή και η γεύση τους. Μετά την επεξεργασία, αυτό που πραγματικά μένει πίσω είναι μια ήπια, ανιαρή ψευδοτροφή που οι περισσότεροι άνθρωποι τη βρίσκουν εντελώς άγευστη. Έτσι οι παρασκευαστές τροφίμων πρέπει να προσθέσουν θρεπτικά συστατικά, γεύση, χρώμα και υφή στις επεξεργασμένες τροφές, για να τις κάνουν νόστιμες, και αυτός είναι ο λόγος που οι επεξεργασμένες τροφές είναι γεμάτες με πρόσθετα τροφίμων.
Πιο συχνά, τα πρόσθετα τροφίμων μπαίνουν στα επεξεργασμένα τρόφιμα, για τους παρακάτω λόγους:
– Για να μη χαλάσουν οι τροφές γρήγορα και να μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
– Για να αποτρέψουν τα λίπη να ταγκίσουν ή να αναπτύξουν άσχημη μυρωδιά.
– Για να αποτρέψουν τα κομμένα φρούτα να πάρουν καφετί χρώμα.
– Για να ενισχύσουν την τροφή με συνθετικές βιταμίνες και μέταλλα, που χάνονται κατά την επεξεργασία.
– Για να βελτιώσουν τη γεύση, την υφή και την εμφάνιση.
Όταν διαβάζετε τις ετικέτες των προϊόντων, αυτά είναι μερικά από τα πιο συχνά πρόσθετα που θα δείτε:
Συντηρητικά (βενζοϊκό νάτριο, νιτρικό νάτριο, βουτυροϋδροξυανισόλη, βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιο κ.ά.): Βρίσκονται σε σάλτσες φρούτων και ζελέδες, ποτά, αρτοποιήματα, επεξεργασμένα κρέατα, λάδια και μαργαρίνες, δημητριακά, σάλτσες, σνακ, φρούτα και λαχανικά.
Γλυκαντικά και τεχνητά γλυκαντικά (φρουκτόζη, σιρόπι καλαμποκιού υψηλό σε φρουκτόζη, ασπαρτάμη, σουκραλόζη, ακεσουλφάμη-Κ κ.ά.): Βρίσκονται σε ποτά, αρτοποιήματα, γλυκίσματα και σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα.
Τεχνητές χρωστικές ουσίες: Βρίσκονται σε πολ¬λές επεξεργασμένες τροφές, όπως γλυκά, σνακ, μαργαρίνες, τυριά, αναψυκτικά, ζελέδες, ζελατίνες, πουτίγκες και γεμίσεις πιτών.
Τεχνητά γευστικά συστατικά: Βρίσκονται σε πουτίγκες και σε γεμίσεις πιτών, σε μείγματα κέικ, σε σάλτσες για σαλάτες, σε γλυκά, σε αναψυκτικά, σε σως και σε πολλά άλλα τρόφιμα.
Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners
Από το βιβλίο » ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ-ΕΥΖΩΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ;»
Εκδόσεις ΚΑΔΜΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌