Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Filled Under:

Ξεκινά σήμερα η εκκένωση για την απομάκρυνση της βόμβας στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης (φωτό)



Το μεγαλύτερο σχέδιο οργανωμένης μετακίνησης πληθυσμού που έγινε ποτέ σε περίοδο ειρήνης στην σύγχρονη Ελλάδα, τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης, προκειμένου 6 πυροτεχνουργοί να αφαιρέσουν τον πυροκροτητή και να μεταφέρουν την βόμβα του Β Παγκοσμίου Πολέμου που βρέθηκε στην περιοχή, σε ασφαλή χώρο. 
Είναι η πρώτη φορά που οι αρχές θα επιχειρήσουν να απομακρύνουν 72.000 ανθρώπους από τις εστίες τους. 
Ήδη δύναμη του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς έχει δημιουργήσει ανάχωμα γύρω από το σημείο.
Από αυτή την ώρα ξεκινά η διαδικασία μεταφοράς από το ΕΚΑΒ ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού σε δομές όπου θα διανυκτερεύσουν και θα φιλοξενηθούν μέχρι να λήξει η όλη επιχείρηση.
Η ακτίνα της επιχείρησης, το σχέδιο της οποίας οριστικοποιήθηκε σε σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, «αγγίζει» και τα όρια του Δήμου Δέλτα, απ' όπου, ωστόσο, δεν χρειάζεται να υπάρξει μετακίνηση κατοίκων.
Ο διαδραστικός χάρτης με τα σημεία, τα οποία θα εκκενωθούν, είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας www.pkm.gov.gr.
Αλλωστε  η καθημερινότητα των κατοίκων στην ευρύτερη περιοχή άλλαξε από τη μέρα που βρέθηκε η βόμβα αφού πολλοί απ’ αυτούς αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
Στην περιοχή γύρω από το βενζινάδικο, καταστηματάρχες και ένοικοι πολυκατοικιών εξηγούσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως περιμένουν με αγωνία την έκβαση της επιχείρησης και δηλώνουν έτοιμοι να ακολουθήσουν τις οδηγίες. 
Έτσι θα εξουδετερώσει τη βόμβα το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίου Ξηράς
Τριμελής ομάδα στρατιωτικών από το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίου Ξηράς θα επιχειρήσει να εξουδετερώσει τη βόμβα. 
Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Επιτελειου Στρατού (ΓΕΣ), Νίκος Φανιός, η ομάδα θα αφαιρέσει αρχικά τον πυροκροτητή και στη συνέχεια η βόμβα θα μεταφερθεί με όχημα του στρατού στο πεδίο βολής του Ασκού Προφήτη, προκειμένου να γίνει ελεγχόμενη έκρηξη.
«Από τη στιγμή που το πυρομαχικό είναι αποδεσμευμένο, δεν υπάρχει κίνδυνος να γίνει έκρηξη εύκολα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φανιός, διευκρινίζοντας ότι η βόμβα είναι αεροπορίας και θα μεταφερθεί με όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, υπό την εποπτεία της αστυνομίας, που θα έχει και την ευθύνη της απρόσκοπτης διέλευσης μέσα από τους δρόμους της πόλης.
Στρατιωτικοί του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίου Ξηράς έχουν εξουδετερώσει περισσότερα από 23.000 βλήματα, διαφόρων διαμετρημάτων, που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια εργασιών κατασκευής του διαδριατικού αγωγού φυσικού αερίου (ΤΑΡ) στα Διαβατά Θεσσαλονίκης.
Το Τάγμα επιχειρεί επίσης και στο αεροδρόμιο Μακεδονία, όπου έχουν εξουδετερωθεί 14 ενεργές βόμβες αεροπορίας στην περιοχή όπου γίνεται διαπλάτυνση αεροδιαδρόμου.
Φιλοξενία από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα 
Για τους κατοίκους του Κορδελιού φροντίζει και ο ΠΑΟΚ, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να περάσουν τον χρόνο τους στην Τούμπα, που θα ανοίξει για να τους φιλοξενήσει.
Η ανακοίνωση:
«Δεν είναι και το πιο συνηθισμένο πρόβλημα, μια ολόκληρη κοινωνία να πρέπει να ξεσπιτωθεί για να απασφαλιστεί μια βόμβα ξεχασμένη από τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο! 
Την ασφάλεια που θα στερηθούν για κάποιες ώρες οι κάτοικοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης, την προσφέρει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ και το… δεύτερο σπίτι τους, η Τούμπα! 
Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, ώρα 10.00 π.μ. θα ανοίξουν οι Θύρες 1-2-3 για την ελεύθερη είσοδο όλων όσων επιθυμούν να παρακολουθήσουν στις 11.00 π.μ., στην ηλεκτρονική οθόνη του γηπέδου, το ντοκιμαντέρ «90 Χρόνια ΠΑΟΚ – Νοσταλγώντας το μέλλον». 
Στη συνέχεια ποδοσφαιριστές καθώς και παλαίμαχοι της ΠΑΕ ΠΑΟΚ θα παρευρεθούν στο PAOK FC Official Store για την υπογραφή αυτόγραφων και την λήψη φωτογραφιών με τους φίλους της ομάδας.
Σας περιμένουμε όλους, μικρούς και μεγάλους σε μία ασπρόμαυρη Κυριακή μακριά από εκπλήξεις και… εκρήξεις».
Εκκενώνεται και δομή φιλοξενίας 
Οι αρχές θα προχωρήσουν και σε προσωρινή εκκένωση της δομής φιλοξενίας Softex, ώστε να διευκολυνθεί η επιχείρηση.
Η εκκένωση θα γίνει από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής με λεωφορεία που θα βρίσκονται εντός της δομής από τις 07:00 το πρωί μέχρι το απόγευμα της ίδιας μέρας.  
Οι πρόσφυγες θα μεταφερθούν σε δομή στο κέντρο της πόλης. 
Μετά από αίτημα των προσφύγων θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌