Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

Filled Under:

Θέλουν να μας πάρουν όλο το Αιγαίο οι Τούρκοι

Αχαλίνωτη η φαντασία του σουλτάνου Ερντoγάν...
H τουρκική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων με φόντο τα Ίμια
Η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, δείχνει τη διάθεση της Άγκυρας να προχωρήσει σε κλιμάκωση της έντασης και με την Ελλάδα παρά τα ανοικτά μέτωπα που έχει στην Συρία, στο Ιράκ, αλλά και στο εσωτερικό της με τους Κούρδους και βεβαίως την εσωτερική πολιτική ένταση που προκαλούν οι πολιτικές Ερντογάν.
Η Άγκυρα είναι φανερό ότι διαπραγματεύονται πλέον και με τους Ευρωπαίους και με τους Αμερικανούς, απειλώντας ότι θα μετατρέψουν σε εστία έντασης το Αιγαίο, άρα την ανατολική Μεσόγειο. Είναι η περιοχή που και οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι θέλουν περιοχή σταθερότητας.
Έτσι μετά το προσφυγικό, το ατελείωτο παζάρι με τους Ευρωπαίους και την Ελλάδα για το θέμα, έρχεται η ώρα να τραβήξει ακόμα ένα «όπλο» η Άγκυρα. Την ένταση στο Αιγαίο.
Ο Ερντογάν βρήκε έτοιμο εργαλείο τη θεωρία των γκρίζων ζωνών. Μάλιστα η τουρκική ηγεσία παρουσιάζει λίγο-λίγο τις διεκδικήσεις που στήθηκαν μετά την κρίση των Ιμίων πριν από 21 χρόνια.
Πριν από λίγους μήνες ο Ερντογάν είχε μιλήσει για τη Συνθήκη της Λωζάνης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αμφισβητεί τα σύνορα με την Ελλάδα και γενικώς τα τουρκικά σύνορα με άλλες χώρες, πρωτίστως με την Συρία και το Ιράκ. Μετά διάφοροι βουλευτές άρχισαν να μιλούν για 16 νησάκια τα οποία έχουν αμφισβητούμενη κυριαρχία.
Και προχθές ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ μίλησε για 130 νησίδες και βραχονησίδες που ανήκουν στην Τουρκία.
«Στο Αιγαίο υπάρχουν 130 βραχονησίδες που δεν έχει καθοριστεί σε ποιον ανήκουν», δήλωσε ο Γιλντιρίμ, λίγο μετά τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. «Στις προκλήσεις απαντάμε με χαμόγελο... Αλλά αυτό δεν πρέπει να το διαβάσουν με λάθος τρόπο» προειδοποίησε ο ίδιος και συνέχισε στον ίδιο τόνο: «Πάντα έχουμε μια απάντηση να δώσουμε στις εχθρικές συμπεριφορές».
Ο Γιλντιρίμ φυσικά αναφέρθηκε στην υπόθεση των «8». Χαρακτήρισε «απογοητευτική» απόφαση του Άρειου Πάγου να μην εκδοθούν οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί, τονίζοντας ότι για το θέμα αναμένει απάντηση από τον Έλληνα ομόλογό του, Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο έχει γράψει επιστολή ζητώντας του να επανεξεταστεί το ζήτημα. Θυμίζουμε ότι μετά την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης που απέρριψε το αίτημα της Άγκυρας για έκδοση των «8» στρατιωτικών που μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη, η τουρκική πλευρά ξεκίνησε τις προκλήσεις.
Πριν από τη δήλωση Γιλντιρίμ είχαμε την «επίσκεψη» στα Ίμια και μάλιστα ανήμερα της 21ης επετείου, του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας, στρατηγού Χουλουσί Ακάρ, συνοδευόμενου από τους αρχηγούς των άλλων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων της γείτονος. Οι Τούρκοι στρατιωτικοί επιβιβάστηκαν σε τουρκική πυραυλάκατο, με πλήρη τηλεοπτική κάλυψη και συνοδεία δύο φουσκωτών με Τούρκους των Ειδικών Δυνάμεων του Ναυτικού και ελικοπτέρου, προσέγγισαν τα Ίμια προς «επιθεώρηση της περιοχής».
Ακολούθησαν 138 παραβιάσεις του FIR Αθηνών από Τούρκους πιλότους και 24 παραβάσεις των διεθνών κανόνων εναέριας κυκλοφορίας.
Θυμίζουμε επίσης ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον Πάνο Καμμένο, απειλώντας πως αν υπάρξει «ατύχημα» στο Αιγαίο, «δεν θα μπορεί να διορθωθεί».
Οι 130 νησίδες
Η αναφορά σε 130 νησίδες που δεν ανήκουν στην Ελλάδα, ακούστηκε για πρώτη φορά πριν από 21 χρόνια λίγες βδομάδες μετά την κρίση των Ιμίων, τον Φεβρουάριο του 1996. Ήταν η απόλυτη ανάπτυξη της θεωρίας των γκρίζων ζωνών. Η αναφορά τότε είχε δημιουργήσει νέα ανησυχία, γιατί πολύ απλά μέσα σε λίγες βδομάδες οι Τούρκοι είχαν δείξει ότι δεν περιόριζαν τις διεκδικήσεις τους στα Ίμια. Υποστήριζαν πλέον τη δική τους θεωρία για τις γκρίζες ζώνες. Να θυμίσουμε ότι η Τουρκία (τότε και οι Αμερικανοί) υποστήριξε ότι υπάρχουν νησίδες που δεν ανήκουν σε κανέναν. Κυρίως δεν ανήκουν στην Ελλάδα παρά το γεγονός ότι όλες βρίσκονται κοντά σε κάποιο μικρό η μεγαλύτερο νησί. Υποστήριζαν επίσης ότι η Ελλάδα δεν έχει την ιδιοκτησία αυτών των νησίδων. Το επιχείρημα είναι αστήρικτο γιατί πολύ απλά τα κράτη έχουν κυριαρχία και όχι ιδιοκτησία στις περιοχές τους. Τότε δυστυχώς και ο Κλίντον είχε αναφερθεί στην ιδιοκτησία των Ιμίων και όχι σε δικαιώματα κυριαρχίας. Με αυτό το επιχείρημα οι τούρκοι ήθελαν να στηρίξουν την άποψη τους ότι το Αιγαίο πρέπει να μοιραστεί και δεν μπορεί η Ελλάδα να κατέχει το μεγαλύτερο μέρος του λόγω των νησιών.
Σήμερα αυτή η θεωρία εξυπηρετεί τις απειλές του Ερντογάν. Η προσοχή της Τουρκίας είναι στραμμένη βεβαίως στην ΑΟΖ, στη δυνατότητα της Ελλάδας να ανακοινώσει τη δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στο Αιγαίο που φτάνει νοτίως και του Καστελόριζου και της Κρήτης. Αυτό θέλει να αποτρέψει η Τουρκία που ισχυρίζεται ότι η μεγαλύτερη περιοχή νοτίως και ανατολικά του Καστελόριζου της ανήκει.
Βγάζοντας όμως στην επιφάνεια το θέμα των νησίδων, δημιουργεί νέο κύκλο έντασης, διότι εκτός όλων των άλλων προβάλει και εδαφικές διεκδικήσεις, πάνω σε νησίδες και νησάκια.
Ολική αμφισβήτηση και για την Κύπρο
Ο Ερντογάν πλέον αμφισβητεί πλήρως την ελληνική και την κυπριακή υφαλοκρηπίδα σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Τον Οκτώβριο η Αγκυρα όπως κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια, έστειλε επιστολή στον ΟΗΕ (δημοσιεύτηκε και ως επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ στις 30 Σεπτεμβρίου) στην οποία δήλωνε ότι έχει «απαράγραπτα» δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα δυτικά των ακτών της Κύπρου, έξω από τα στενά όρια των χωρικών υδάτων της. Σε μια περιοχή που όχι μόνο επικαλύπτει ένα σημαντικό τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) και Οικοπέδων για τα οποία ήδη υπάρχει διαδικασία διεθνούς διαγωνισμού, αλλά «εξαφανίζει» και την ελληνική υφαλοκρηπίδα στην περιοχή βάσει της επήρειας που έχουν όχι μόνο το Καστελόριζο και η Στρογγύλη, αλλά και η Ρόδος, η Κάρπαθος και η Ανατολική Κρήτη. Ο μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ (και νέος πρεσβευτής στην Ελλάδα) Χαλίτ Τσεβίκ, με την επιστολή του προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, απαντά ουσιαστικά στην επίσημη διαμαρτυρία της Κυπριακής Δημοκρατίας (της 6ης Σεπτεμβρίου) για την παρενόχληση από τουρκικό πολεμικό πλοίο, του κυπριακού ερευνητικού σκάφους Flash Royal στις 25 Αυγούστου, ενώ πραγματοποιούσε επιστημονική έρευνα εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Η τουρκική επιστολή δήλωνε ότι οι συντεταμένες στις οποίες έγινε η παρενόχληση «βρίσκονται δυτικά του μεσημβρινού 32ο 16’ 58” και εμπίπτει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, όπου η Τουρκία έχει (ipso facto και ab initio δηλαδή αυτομάτως και από την πρώτη στιγμή) δικαιώματα, καθώς και νόμιμα συμφέροντα». Και η επιστολή προειδοποιούσε για συνέχιση τέτοιου είδους πειρατικών ενεργειών επισημαίνοντας: «Σε συμφωνία με τους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου, τα τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν το νομιμοποιημένο δικαίωμα να παρεμβαίνουν σε κάθε επιστημονική ερευνητική δραστηριότητα που γίνεται χωρίς τη συγκατάθεση η άδεια της Τουρκίας. Συνεπώς το τουρκικό πλοίο έδρασε σύμφωνα με τις καθιερωμένες διεθνείς πρακτικές και κανένα περιστατικό “παρενόχλησης” δεν έλαβε χώρα..».
Η Άγκυρα όμως με τη συγκεκριμένη επιστολή παρέπεμπε σε μια σειρά μονομερών διακοινώσεων προς τον ΟΗΕ, που θεωρεί ότι έχουν αποτυπώσει το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας της στην Ανατολική Μεσόγειο. Στις διακοινώσεις αυτές όμως εκτός εκείνων που αμφισβητούν την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Αίγυπτου (και στην οποία περιγράφεται η τουρκική διεκδίκηση στην περιοχή αυτή,περιμαζώνεται και η διακοίνωση της 12ης Μαρτίου 2013 η οποία μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει τουρκική την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου και στην περιοχή της Ρόδου, τις οποίες μάλιστα έχει συμπεριλάβει σε Οικόπεδα τα οποία έχει προσφέρει για έρευνα και εκμετάλλευση στην τουρκική κρατική εταιρεία ΤΡΑΟ. Καθώς η τουρκική αυτή επιστολή στον ΟΗΕ έγινε λίγες ημέρες μετά τις συνομιλίες του κ. Αναστασιάδη στον ΟΗΕ και την Τριμερή συνάντησή του με τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν και Μουν και τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζι, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και η συνολική παρέμβαση για το θέμα της υφαλοκρηπίδας αλλά και η αναφορά ότι «δεν υπάρχει μια μόνο Αρχή, η οποία νομίμως να εκπροσωπεί τόσο τους Τουρκοκυπρίους όσο και τους Ελληνοκυπρίους, αλλά και την Κύπρο ως ένα σύνολο», αμφισβητώντας φυσικά και πάλι εμπράκτως την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Λίγες μέρες αργότερα (μετά την επιστολή στον ΟΗΕ) τα τουρκικά υποβρύχια αλώνιζαν στο Αιγαίο, σε μια ακόμα επίδειξη δύναμης αλλά και προειδοποίησης για τα τουρκικά «δικαιώματα». Και ήταν οι μέρες που ο Ερντογάν, είχε και πάλι αναφερθεί στη Συνθήκη της Λωζάνης η οποία καθόρισε τα σύνορα της σημερινής Τουρκίας, λέγοντας ότι η Συνθήκη αυτή αποτελεί ήττα της χώρας του. Την ίδια ώρα δηλώνει ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα και στην Συρία και στο Ιράκ (Μοσούλη) όπου έχει εμπλακεί σε πολεμικές επιχειρήσεις. Δηλώνει λοιπόν την παρουσία του και στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο σε μια καθολική αντιπαράθεση όχι μόνο με την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά με την Δύση (ΗΠΑ και Ευρώπη) καθώς και με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.
Όλα αυτά προκαλούν ανησυχία αλλά και εγρήγορση στην Αθήνα η οποία περιμένει ακόμα μεγαλύτερη κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Άγκυρας. Είναι η στιγμή κρίσιμη γιατί ο Τράμπ δεν έχει ακόμα αναλάβει πλήρως τον έλεγχο στις ΗΠΑ και κανείς δεν γνωρίζει τις ακριβείς προθέσεις του σε ότι αφορά την περιοχή.
Ο Ερντογάν για μία ακόμα φορά παζαρεύει και παζαρεύει με ρίσκο.
Τσίπρας: Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο
Κατηγορηματική απάντηση έδωσε το Αλέξης Τσίπρας από την Μάλτα (όπου ήταν για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ) στις προκλήσεις της Τουρκίας. Στο Αιγαίο δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Είναι σταθερή η απόφασή μας να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
«Θέλω, τέλος, με την ευκαιρία να επισημάνω κάτι το οποίο επεσήμανα και στη Σύνοδο, αλλά και στις κατ' ιδίαν συναντήσεις: Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια αυξημένη προκλητικότητα και στρατιωτική δραστηριότητα στο Αιγαίο από την πλευρά της Τουρκίας. Θέλω να δώσω ένα σαφές μήνυμα: Αυτός ο δρόμος δεν οδηγεί πουθενά. Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Δικαίου που παραβιάζεται από την άλλη πλευρά. Και ας μην ξεχνάμε, τα ελληνικά σύνορα είναι τα ευρωπαϊκά σύνορα. Θέλω, λοιπόν, να είμαι σαφής. Γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν. Αυτό που υπάρχει είναι η σταθερή αποφασιστικότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί το Ευρωπαϊκό, το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, καθώς επίσης και η αποφασιστικότητά της να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία όλα τα προβλήματα που προκύπτουν, ποντάροντας πάντα στο διάλογο, στη συνεργασία και όχι σε κινήσεις εντυπωσιασμού. Εκεί θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε, έχοντας την πεποίθηση ότι το μήνυμα αυτό θα ληφθεί και από την άλλη πλευρά».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌