Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Filled Under:

Αγκώνας πληκτρολογίου: πως θα αποφύγετε τη μάστιγα της εποχής…

Αγκώνας πληκτρολογίου: πως θα αποφύγετε τη μάστιγα της εποχής…


Όλοι είμαστε όλη μέρα στον υπολογιστή και γράφουμε. Στο σπίτι, στη δουλειά… Θα περίμενε κανείς ο νούμερο ένα κίνδυνος να είναι η βλάβες που μπορεί να κάνει στα μάτια μας η οθόνη. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Γνωρίζατε τον «αγκώνα πληκτρολογίου». Είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα που μπορούμε με μερικές απλές συμβουλές να αποφύγουμε.
Όσοι εργάζονται σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο βλαβών στον αγκώνα λόγω της λανθασμένης τοποθέτησης του καρπού και των δακτύλων τους στο πληκτρολόγιο.
Ωστόσο στη σύγχρονη εποχή είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν τις βλάβες αυτές όσοι πληκτρολογούν με τις ώρες στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, διατηρώντας τα χέρια τους τεντωμένα.
Ανεξαρτήτως ονομασίας, το όλο πρόβλημα αποτελεί κλασική περίπτωση θλάσης λόγω υπερκόπωσης, εξηγεί ο φυσιοθεραπευτής-χειροθεραπευτής Γιώργος Κακαβάς, από το Fysiotek Sports and Spine Lab.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι επειδή οι μύες και οι τένοντες παραμένουν σε θέση υπερέκτασης χωρίς να χαλαρώνουν, αναπτύσσεται κάκωση και φλεγμονή που προκαλούν χαρακτηριστικά συμπτώματα.
Τα συμπτώματα αυτά είναι αμβλύς μυϊκός πόνος πάνω και κάτω από τον βραχίονα (από την άκρα χείρα έως τον αγκώνα), απότομος, οξύς πόνος στον τένοντα στο πίσω μέρος του αγκώνα ή και συνδυασμός αυτών.
Τα καλά νέα είναι ότι ο αγκώνας του πληκτρολογίου προκαλείται από την κακή στάση πληκτρολόγησης. Έτσι, η υιοθέτηση σωστής στάσης μπορεί να δράσει προληπτικά αλλά και θεραπευτικά. Ειδάλλως, το πρόβλημα θα καταστεί χρόνιο και θα επιδεινώνεται διαρκώς. Θα προκαλέσει περισσότερο πόνο και τελικά μούδιασμα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, εξ άλλου, η πληκτρολόγηση θα καταστεί εξαιρετικά δύσκολη.
Για να προστατευτείτε, ο κ. Κακαβάς παρέχει τις εξής συμβουλές:
– Να χαλαρώνετε τα χέρια σας. Κάθε μισή ώρα πρέπει να σταματάτε να γράφετε στο πληκτρολόγιο, να απομακρύνετε τα χέρια σας από το γραφείο και να τα χαλαρώνετε στα πλάγια του κορμού, κάνοντας ταυτοχρόνως ασκήσεις διατάσεων των δακτύλων. Με αυτό τον τρόπο θα κυκλοφορήσει καλύτερα το αίμα στα χέρια σας και θα ξεκουραστούν από την ακινησία.
– Να προσέχετε τη θέση των ώμων σας. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι νιώθουν υπερένταση, η οποία σε πολλούς οδηγεί σε σφίξιμο και ανασήκωμα των ώμων. Η στάση αυτή ευνοεί την επικονδυλίτιδα. Άρα παρατηρήστε μη τυχόν κι ανασηκώνετε τους ώμους σας όταν γράφετε, ώστε να φροντίσετε να τους κατεβάζετε στη φυσική θέση.
– Να κάνετε βαράκια. Οι δυνατοί μύες είναι απαραίτητοι για την πρόληψη των τραυματισμών από επαναλαμβανόμενες κινήσεις (και όχι μόνο). Ωστόσο, δεν θα πρέπει να γυμναστείτε εάν δεν αναρρώσετε από την επικονδυλίτιδα. Ειδάλλως θα επιδεινώσετε την κατάστασή σας.
– Να προσαρμόσετε το πληκτρολόγιό σας. Αν και πολλοί συνηθίζουν να πληκτρολογούν έχοντας ελαφρώς ανυψωμένο το πληκτρολόγιο με τη βοήθεια των στηριγμάτων που έχει στο πίσω μέρος του, η σωστή θέση πληκτρολόγησης είναι αυτή που επιτυγχάνεται με τα λάπτοπ: με τις παλάμες παράλληλες με το γραφείο και σε ορθή γωνία με τους βραχίονες.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα διατηρείτε τα στηρίγματα του πληκτρολογίου κλειστά και θα αυξήσετε το ύψος της καρέκλας σας όσο χρειάζεται ώστε οι πήχεις σας να έρθουν παράλληλα με το γραφείο σας… Να σχηματίζουν γωνία 90 μοιρών με τους βραχίονές σας.
Εάν θέλετε να γράφετε ακουμπώντας τους καρπούς σας στο τραπέζι, τοποθετήστε ένα μαξιλάρι καρπού στο γραφείο σας και ακουμπήστε τους σε αυτό. Η σωστή θέση είναι με τους καρπούς στον αέρα (στην ίδια ευθεία με το πληκτρολόγιο και όχι σε επίπεδο χαμηλότερο από αυτό).
– Προσέξτε το ποντίκι. Δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλο ή πολύ μικρό για το χέρι σας, δεν πρέπει να είναι πολύ σκληρό (αν βάζετε δύναμη για να το πατήσετε, καταπονείτε τους μυς σας) και δεν πρέπει να το χρησιμοποιείτε δίχως mousepad. Επιπλέον, το mousemad πρέπει να βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο κομπιούτερ σας και όχι μακριά, για να μην κάνετε υπερέκταση του χεριού για να το φθάσετε.
– Να χρησιμοποιείτε συντομεύσεις. Οι συντομεύσεις του πληκτρολογίου που απαιτούν συνδυασμό πλήκτρων χωρίς ποντίκι, μπορεί να ξεκουράσουν το χέρι σας.
– Να γράφετε όρθιοι. Αν και αυτό μοιάζει δύσκολο, είναι μία τάση που εξαπλώνεται στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και άλλες χώρες, διότι η αποφυγή της πολύωρης ακινησίας στην καρέκλα μόνο καλά έχει να προσφέρει στην υγεία. Φροντίστε μόνο να έχετε κατάλληλο, ψηλό γραφείο ή πάγκο, ώστε να διατηρείτε ίσια την πλάτη σας.
Αν ήδη πάσχετε από επικονδυλίτιδα, η ανάπαυση, η τοποθέτηση πάγου στην προσβεβλημένη άρθρωση και οι εναλλαγές κρύου-ζεστού νερού μπορεί να σας βοηθήσουν, λέει ο κ. Κακαβάς.
«Η αποφυγή της πληκτρολόγησης ή η μείωση της διάρκειάς της μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά, ενώ οι διατάσεις μπορούν να ανακουφίσουν από τον πόνο. Έτσι χαλαρώνουν οι δύσκαμπτοι από την συνεχόμενη έκταση και χωρίς χαλάρωση μύες», λέει.
Αντίστοιχα, η τοποθέτηση πάγου συμβάλλει στην καταπολέμηση της φλεγμονής. H εναλλαγή ζεστού και κρύου ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος.
«Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται και στη στάση του ύπνου, διότι μπορεί να επιβαρύνει τη βλάβη, καταπονώντας περισσότερο τον πονεμένο αγκώνα», τονίζει.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌