Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Filled Under:

Χαμός με νέες ταυτότητες: Πώς είναι, πόσο θα κοστίζουν [φωτο]

Πώς θα είναι οι νέες ταυτότητες και πόσο θα κοστίζουν κατά άτομο;
Εδώ και δύο χρόνια ακούμε για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων, αλλά νέες ταυτότητες δεν βλέπουμε.
Φαίνεται όμως πως πλέον η κατάσταση έχει δρομολογηθεί και σύντομα θα έχουμε στα χέρια με τις νέες ταυτότητες οι οποίες θα έχουν το μέγεθος μιας πιστωτικής κάρτας.
Το κυριότερα πρόβλημα στην αντικατάστασή τους είναι το κόστος που υπολογίζεται στα 80 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που πάει πίσω τη διαδικασία έκδοσης.
Δυο διαφορετικές ομάδες ειδικών εργάστηκαν πάνω στο ζήτημα των νέων ταυτοτήτων. Η μια απασχολήθηκε με τα τεχνικά χαρακτηριστικά και η δεύτερη με το νέο νομοθετικό καθεστώς.
Και οι δύο επιτροπές ολοκλήρωσαν το έργο τους το περασμένο καλοκαίρι, όμως το κόστος … κόλλησε τα πάντα.
Το σχέδιο προβλέπει σημαντική συμμετοχή του κράτους στο κόστος κατασκευής με στόχο, τουλάχιστον σε επίπεδο παραβόλων αυτό να μην ξεπερνάει τα 10 ευρώ κατ’ άτομο.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε ρεπορταζ του ο «Ελέυθερος Τύπος», εντεταλμένοι Αμερικανοί από το υπουργείο Εσωτερικών (Homeland Security) μαζί με υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα επισκέφθηκαν την περασμένη Τετάρτη το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και είχαν συνάντηση με τον κ. Νίκο Τόσκα.
Η αμερικανική πλευρά, ιδιαίτερα μετά τη μεγάλη τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι, πιέζει αφόρητα για αλλαγή των «διάτρητων» ελληνικών ταυτοτήτων.
Στο παρελθόν, μάλιστα, είχε απειλήσει με έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα απαλλαγής από την έκδοση βίζας (Visa Waiver Program), σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.
Από τις συναντήσεις της περασμένης εβδομάδας των Αμερικανών στη λεωφόρο Κατεχάκη προκύπτει ότι παρά τις καθυστερήσεις στην έκδοση των ταυτοτήτων υψίστης ασφαλείας, η Αμερική δεν προτίθεται να βγάλει τη χώρα μας από το πρόγραμμα.
Και αυτό διότι, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι Αμερικανοί είδαν σημαντικά βήματα προόδου της Ελλάδας σε άλλα μέτωπα που αφορούν σε ζητήματα ασφαλείας, τα οποία λειτουργούν ως «αντιστάθμισμα» στο θέμα των ταυτοτήτων. Η αμερικάνικη πλευρά δήλωσε στον κ. Νίκο Τόσκα απόλυτα ευχαριστημένη από τη δίωξη κυκλωμάτων πλαστογράφησης και διακίνησης διαβατηρίων.
Σε έκθεση της Europol προκύπτει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα παγκοσμίως στον πίνακα με τις χώρες που πρωταγωνιστούν στις εξαρθρώσεις εγκληματικών οργανώσεων που διακινούν διαβατήρια.
Σημαντική δουλειά στο κομμάτι αυτό έγινε και στα περιφερειακά αεροδρόμια, κυρίως στην Κρήτη και των νησιών του Αιγαίου, όπου έγινε τον τελευταίο χρόνο πλήθος συλλήψεων.
Τα αμερικανικά στελέχη δήλωσαν, επίσης, ικανοποιημένα από τους δευτερογενείς ελέγχους ασφαλείας στα αεροδρόμια της χώρας. Πριν μεταβούν άλλωστε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχαν προβεί σε «αυτοψία» στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», εξάγοντας θετικά συμπεράσματα για το επίπεδο ασφαλείας.
Το κλιμάκιο του υπουργείου Εσωτερικών των ΗΠΑ έφτασε στην Ελλάδα για να διαπιστώσει ότι τηρούνται οι κανόνες για την παραμονή της χώρας μας στο πρόγραμμα απαλλαγής από την έκδοση βίζας και ότι όλα κυλούν ομαλά σε σχέση με το μνημόνιο συνεργασίας που είχε υπογραφεί το 2009 ανάμεσα στις δύο χώρες και αφορά σε ανταλλαγή πληροφοριών για ευαίσθητα ζητήματα ασφαλείας.
Τα θετικά συμπεράσματα θα τους κάνουν να δείξουν «ανοχή» στο θέμα των ταυτοτήτων, παρότι υποστηρίζουν ότι οι ελληνικές ταυτότητες παραχαράζονται εύκολα και χρησιμοποιούνται για την πλαστογράφηση διαβατηρίων, που σε αρκετές περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί στα σύνορα της Αμερικής.






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌