Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Filled Under:

ΠΑΡΤΟ-ΒΑΛΤΟ το ΠΑΚΕΤΟ των ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ! Αλέξη αν δε σου αρέσει.. ΑΝΤΙΟ...



“Μια φορά θυμάμαι συμφωνούσες. Τώρα σιωπή...”. Το -παραφρασμένο- αυτό τραγούδι της Αρλέτας θυμίζει τις τελευταίες ώρες η πορεία της ελληνικής διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς, στο φόντο της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Κι αυτό γιατί η Αθήνα τηρεί σιγή ασυρμάτου: Αφενός με το υπουργείο Οικονομικών να παρίσταται στις διαπραγματεύσεις δια της σιωπής του και αφετέρου το Μέγαρο Μαξίμου να επιμένει κατηγορηματικά κι επίμονα πάνω στην ήδη λεχθείσα “κόκκινη” γραμμή του “ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα”.
Ωστόσο, τα μηνύματα που έρχονται από την άλλη πλευρά κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι: “κλείστε γρήγορα την αξιολόγηση, γιατί αλλιώς θα θερίσετε θύελλες”.
Όλο το παιχνίδι είναι σαν ένα θρίλερ για τα πιο γερά νεύρα.
Η “ρουλέτα” θα γυρνάει μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου. Που θα κάτσει η μπίλια; Στο κόκκινο (όριο που θέτει η ελληνική κυβέρνηση) ή στο μαύρο (μέλλον που μας υπόσχονται οι δανειστές);
Γιατί, όπως διαμηνύει η Ευρώπη και το ΔΝΤ, το θέμα είναι η ρουλέτα αυτή να μην μετατραπεί σε ρώσικη για όλο τον ελληνικό λαό. Με “σφαίρα” μέσα στη θαλάμη να είναι ένα πιθανό Grexit.
Ντάισελμπλουμ: το χρονικό όριο της 20ης Φεβρουαρίου χάθηκε
Ο πρόεδρος της ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ, το πρωί της Τρίτης, επιβεβαίωσε αυτό που λίγο-πολύ όλοι υποψιάζονταν, ότι δηλαδή “η δεύτερη αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί εγκαίρως για το Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου”.
«Ο κόσμος νομίζει πως επειδή γίνεται ένα Γιούρογκρουπ την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να έχουμε τελειώσει. Αλλά αυτό δεν ήταν ποτέ το δικό μου χρονοδιάγραμμα. Είναι αδιανόητο», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ μιλώντας σε ολλανδικό τηλεοπτικό σταθμό. 
Όπως ανέφερε, η συμμετοχή του ΔΝΤ παραμένει ζωτικής σημασίας για να συνεχιστεί το ελληνικό πρόγραμμα.
Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ελλάδα, εμφανίστηκε πάντως καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι η χώρα δεν βρίσκεται σε «οξεία κρίση» (acute crisis).
Μοσκοβισί: “Βιαστείτε γιατί πλησιάζει εκλογικός πυρετός”
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κοινοτικός επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, με την προειδοποίηση απέναντι στην Αθήνα ότι ο εκλογικός κύκλος που ανοίγει στην Ευρώπη μετά τον Φεβρουάριο κάνει απαγορευτική για την Αθήνα την διατήρηση της εκκρεμότητας με την αξιολόγηση. 
Ο Μοσκοβισί που έχει παίξει και στο παρελθόν το ρόλο του φιλικού μεσολαβητή, στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στις 11 το μεσημέρι της Τετάρτης, αναμένεται να επισημάνει στον πρωθυπουργό ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει το Φεβρουάριο για να μην χαθεί η ευκαιρία ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και πριν η Ευρώπη μπει σε κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις, σε Ολλανδία,Γαλλία και Γερμανία.
Εξάλλου, το κλίμα όσων κομίζει στην Αθήνα ο κ. Μοσκοβισί μετέφερε μετά τη συνάντηση που είχαν στο Στρασβούργο και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.
 «Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει. Και πρέπει να κλείσει τώρα τον Φεβρουάριο. Το ΔΝΤ να μην απαιτεί παράλογα μέτρα και να εναρμονιστεί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αυτό συζητήσαμε και με τον κ. Μοσκοβισί, ο οποίος διαδραματίζει αυτές τις κρίσιμες στιγμές έναν σημαντικό ρόλο. Και η δική του άποψη, χωρίς βέβαια να μπορώ να μιλήσω εκ μέρους του, είναι ότι το ΔΝΤ πρέπει να αποδεχτεί τις εκτιμήσεις της Κομισιόν για την ελληνική ανάπτυξη και να μην επιμένει σε αριθμούς και προβλέψεις που και στο παρελθόν έχουν αποδειχθεί λανθασμένες. Δυστυχώς, η κυβέρνηση σπατάλησε για άλλη μια φορά πολύτιμο χρόνο και τώρα η χώρα βρίσκεται ξανά με την πλάτη στον τοίχο» ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης. 
«Καλούμε την κυβέρνηση να μη χάσει τον Φλεβάρη, να μη χάσουμε την ποσοτική χαλάρωση του Μάρτη, να μην μπει η Ελλάδα στη δίνη των εκλογικών αναμετρήσεων Ολλανδίας, Γαλλίας, Γερμανίας. Μένουν μόνο λίγες μέρες και για άλλη μια φορά το Ποτάμι ενημερώνει τον ελληνικό λαό για την κρισιμότητα των στιγμών. Όχι άλλες ζαριές με τις ζωές των Ελλήνων», καταλήγει ο κ. Θεοδωράκης.
Αθήνα: Στόχος μια συμφωνία-πακέτο
Μία πολιτική συμφωνία σε όλο το πακέτο θα επιδιώξει η ελληνική πλευρά στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. «Η συνολική λύση θα είναι μία λύση που θα μπορούμε να υποστηρίξει ότι βοηθάει τον κόσμο. Δεν έχουμε καθυστερήσει, έχουμε καθυστερήσει σε 2-3 πράγματα όπως τα πλεονάσματα» είπε.
Ερωτηθείς για το αφορολόγητο σημείωσε ότι «δεν διαπραγματευόμαστε μόνο για το αφορολόγητο, αλλά και για θετικά πράγματα που θέλουμε να κάνουμε, φέτος αυξήσαμε το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. Να περιμένουν όλοι το τελικό πακέτο».
Διέψευσε ότι έχει λάβει τελεσίγραφο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός 48 ωρών, ενώ δεν θέλησε να δώσει χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εξηγώντας ότι «δεν μπορώ να προσδιορίσω τον χρόνο γιατί θα μου δέσει τα χέρια».
Η περίεργη επιμονή του κυβερνητικού εκπρόσωπου
Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης να γίνει το ταχύτερο ώστε να ενταχθεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τον Μάρτιο και να προσελκύσει και πάλι τους επενδυτές.
Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ήταν, όλως παραδόξως, αρκετά επίμονος ως προς το ότι η συμφωνία δεν θα περιλαμβάνει «ούτε ένα ευρώ νέο μέτρο λιτότητας».
Στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την διαπραγμάτευση και την αξιολόγηση ο κ. Τζανακόπουλος επέμεινε και ξαναεπέμεινε σε αυτό που έχει πει ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη του στην Εφημερίδα των Συντακτών, πως δηλαδή “η συμφωνία δεν θα περιλαμβάνει ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα”.
πηγή thetoc

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌