Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Filled Under:

Μετά το ροζ σκάνδαλο ήρθε η πτώχευση. Γρηγόρης Καλλιμανόπουλος: Ο εφοπλιστής που πνίγηκε στα χρέη

Ο βίος και η πολιτεία του 80χρονου πλοιοκτήτη που πρωταγωνίστησε στα αμερικανικά και βρετανικά ταμπλόιντ για το ροζ σκάνδαλο με την 24χρονη γραμματέα του και τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με την οικονομική καταστροφή για χρέος 1 δισ. δολαρίων!

Στο γραφείο της ναυτιλιακής εταιρείας του κ. Γρηγόρη Καλλιμανόπουλου στη Νέα Υόρκη δέσποζε -προ ετών τουλάχιστον- το ευμέγεθες γλυπτό ενός ζεύγους όρχεων, από την προσωπική συλλογή τέχνης του Ελληνα εφοπλιστή, το οποίο ήταν τοποθετημένο σε πε­ρίοπτη θέση. 

Ηταν σε αυτό το γραφείο που έζησε την άνοδο αλλά και την πτώση της ναυτιλιακής αυτοκρατορίας του, η οποία πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία, καθώς ετοιμάζεται να υποβάλει αίτημα για υπαγωγή στον Πτωχευτικό Κώδικα των ΗΠΑ, με τα συσσωρευμένα χρέη της να φτάνουν το ποσό-μαμούθ του 1 δισ. δολαρίων. 

Στο ίδιο γραφείο ήρθε αντιμέτωπος και με την αρνητική δημοσιότητα των αμερικανικών και βρετανικών ταμπλόιντ για τις ροζ περιπέτειές του με την 24χρονη τότε γραμματέα του Αντελαΐντ Γουόμπολτ. Μια πολύ γοητευτική κοπέλα η οποία αποδείχτηκε πέτρα του σκανδάλου για τον 74χρονο τότε Καλλιμανόπουλο, αφού τον κατήγγειλε για σεξουαλική παρενόχληση το 2011, λίγους μήνες μετά την απόλυσή της. Ηταν η πρώτη φορά που το όνομα του Ελληνα εφοπλιστή με τους δύο γάμους ήρθε στη δημοσιότητα με τόσο ηχηρό τρόπο, μέσα από δημοσιεύματα της «New York Post», της «Daily Mail» και άλλων εντύπων που είχαν αποκαλύψει τις περιπέτειές τους στις οποίες πρωταγωνιστούσε ο πάμπλουτος εφοπλιστής και μια πολύ γοητευτική νεαρή γυναίκα, δημοσιεύοντας πιπεράτες και αποκαλυπτικές λεπτομέρειες - τουλάχιστον από τη μια πλευρά. 

Μεγαλωμένος ουσιαστικά στην Αμερική από μικρό παιδί, ο 80χρονος σήμερα Καλλιμανόπουλος ευτύχησε να παντρευτεί τη μούσα του Ροζέ Βαντίμ Ανέτ Στρόιμπεργκ, να είναι κάτοχος μιας εκπληκτικής φυτείας στη Νότια Καρολίνα και να απολαμβάνει τη ζωή στον μέγιστο βαθμό κινούμενος μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας. Εστω και αν κάποιες φορές αυτό του στοίχισε...

Το 2011 η 24χρονη γραμματέας του Καλλιμανόπουλου, Αντελαΐντ Γουόμπολτ,
κατήγγειλε τον τότε εργοδότη της για σεξουαλική παρενόχληση



Το κορίτσι και το σκάνδαλο

Οσοι έχουν γνωρίσει από κοντά τον Ελληνα εφοπλιστή λένε ότι είναι «δύσκολος» άνθρωπος, αλλά πολύ ψύχραιμος στις δύσκολες καταστάσεις. Πριν από έξι χρόνια κλήθηκε να διαχειριστεί μια υπόθεση η οποία τον έκανε ευρύτερα γνωστό στο κοινό, με έναν τρόπο που σίγουρα δεν θα επιθυμούσε ποτέ. Η επί τρία χρόνια γραμματέας του Αντελαΐντ Γουόμπολτ δεν τον κατηγόρησε απλώς για σεξουαλική παρενόχληση, αλλά μέσω δημοσιευμάτων αποκάλυψε πιπεράτα περιστατικά, από αυτά που συζητούνται κατ’ ιδίαν μόνο στους εφοπλιστικούς κύκλους για να σπάνε τη μονοτονία των πολύωρων επαγγελματικών μίτινγκ. Οπως γράφτηκε, σε μια περίπτωση ο Καλλιμανόπουλος εισήλθε χωρίς να χτυπήσει στην καμπίνα που της είχε παραχωρήσει στο σκάφος του την ώρα που αυτή ήταν ολόγυμνη. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της και παρά τις εκκλήσεις της να φύγει, ο εφοπλιστής εκθείασε το σώμα της πολλές φορές προτού αποχωρήσει.
Είχαν προηγηθεί, σύμφωνα με την ίδια, κάποιες προσκλήσεις στο διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη και στο εξοχικό του μια Κυριακή βράδυ, όταν η οικογένειά του είχε αναχωρήσει για την πόλη. Εκεί, όπως είπε, ο εφοπλιστής άρχισε να τη φλερτάρει έντονα και να την αγγίζει σε διάφορα σημεία, φέρνοντάς τη σε δύσκολη θέση. 

Σε συνέντευξή της στο «ΘΕΜΑ» την περίοδο που η υπόθεση απασχολούσε πολύ έντονα τα media, η Γουόμπολτ είχε μιλήσει και για άλλο ένα περιστατικό, σε ένα ταξίδι στην Καραϊβική. «Αυτό το ταξίδι ήταν ό,τι πιο σοκαριστικό μού έχει συμβεί τα χρόνια όπου δούλεψα στην εταιρεία αυτού του ανθρώπου, γιατί αυτή τη φορά ο κ. Καλλιμανόπουλος ήταν μαζί με τη σύζυγό του και τα δυο τους παιδιά. Ηταν ένα οικογενειακό ταξίδι, αλλά λόγω της φύσης της δουλειάς μου έπρεπε να είμαι εκεί και να τον ενημερώνω για οτιδήποτε είχε να κάνει με την εταιρεία. Είχε νοικιάσει μια βίλα και τη συγκεκριμένη μέρα τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας είχαν βγει βόλτα κι εγώ είχα πάρει ρεπό το απόγευμα για να συναντήσω έναν φίλο μου στο νησί. Εκανα ντους και άρχισα να στεγνώνω τα μαλλιά μου όταν άνοιξε η πόρτα και μπήκε μέσα ο κ. Καλλιμανόπουλος ολόγυμνος. Του είπα τι θέλει εκεί και με ρώτησε αν μου αρέσει γυμνός. Ενιωσα πολύ άβολα και φοβισμένη, οπότε βγήκα έξω από το δωμάτιο και άρχισα να τρέχω». 

Μεταξύ άλλων, η νεαρή κατηγόρησε τον κ. Καλλιμανόπουλο ότι την έβαζε να του βρίσκει κοπέλες για μασάζ, αναγκάζοντάς τη μάλιστα σε μια περίπτωση να στέκεται έξω από την πόρτα του δωματίου μέχρι να τελειώσει το μασάζ του. Ο εφοπλιστής φυσικά δεν έμεινε άπραγος απέναντι στα όσα του καταλόγιζε η πρώην γραμματέας του. Μέσω των δικηγόρων του χαρακτήρισε ψευδείς τις κατηγορίες και πέρασε στην αντεπίθεση κατηγορώντας τη για κλοπή κοσμημάτων και μετρητών από το σπίτι του, αλλά και για άσκοπη χρήση της εταιρικής πιστωτικής κάρτας που είχε η Γουόμπολτ στο όνομά της. Ενώ φαινόταν ότι και οι δύο πλευρές είχαν επιλέξει τη σκληρή δικαστική αντιπαράθεση, τελικά η υπόθεση λύθηκε με εξωδικαστικό συμβιβασμό, όπως έγινε γνωστό τον Σεπτέμβριο του 2014, χωρίς πάντως να αποκαλυφθούν περισσότερες λεπτομέρειες. 

Ο εφοπλιστής Γρηγόρης Καλλιμανόπουλος ζητά από την αμερικανική Δικαιοσύνη την προστασία της εταιρείας του και των 26 πλοίων της βάσει του Πτωχευτικού Δικαίου 



Η ονειρική φυτεία των 11 εκατ. δολαρίων


Απτόητος απ’ ό,τι είχε ταράξει την προσωπική του ζωή, ο Γκρέγκορι, όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του, άφησε άφωνους πολλούς συναδέλφους του όταν απέκτησε αντί 11 εκατ. δολαρίων την ιστορική φυτεία Medway Plantation. Δεν πρόκειται απλώς για μια εντυπωσιακή κατοικία, αλλά για μια τεράστια έκταση 70.000 στρεμμάτων στη Νότια Καρολίνα, στην οποία θα μπορούσε άνετα να υπάρχει μια μικρή κωμόπολη! Λίγοι γνώριζαν ότι την είχε λατρέψει για χρόνια και απλώς περίμενε την κατάλληλη ευκαιρία για να την αγοράσει, αφού το 2004 η τιμή της άγγιζε τα 24 εκατ. δολάρια! Οχτώ χρόνια μετά, όταν η αγορά του real estate στις ΗΠΑ έπεσε, το τίμημα ήταν πλέον 15 εκατ., αλλά ο κ. Καλλιμανόπουλος κατάφερε να το ρίξει στα 11 εκατ. δολάρια! Οι ντόπιοι τότε έλεγαν ότι αν υπάρχει ένα μέρος στη Νότια Καρολίνα που να θυμίζει επίγειο παράδεισο αυτό είναι η Medway Plantation. 

Ο Ελληνας εφοπλιστής είναι ο τρίτος μόλις ιδιοκτήτης της από το 1686 μέχρι σήμερα και μπορεί να απολαμβάνει τη βόλτα ανάμεσα στις δύο τεράστιες σειρές βελανιδιών που διατρέχουν τη φυτεία. Εκτός από τη μυθική έπαυλη, υπάρχουν δεκάδες κτίσματα, όπως οι κατοικίες του υπηρετικού προσωπικού, οι στάβλοι, ακόμα και σχολείο για τα παιδιά των εργαζομένων, το οποίο όμως δεν λειτουργεί πια, αφού είναι απομεινάρι άλλων εποχών. Οι κήποι με τα δεκάδες διαφορετικά σχέδια μοιάζουν ατέλειωτοι και χρειάζονται τουλάχιστον δώδεκα κηπουροί για την περιποίησή τους, ενώ γκαζόν υπάρχει σχεδόν παντού μέσα στη φυτεία. Αγάλματα, σιντριβάνια και φυσικά το υγρό στοιχείο -υπολογίζεται ότι υπάρχουν δεκατρείς μικρές και μεγάλες λίμνες- συμβάλλουν στη δημιουργία ενός τοπίου απίστευτης ομορφιάς. Το ακίνητο διαθέτει επίσης εσωτερικές και εξωτερικές πισίνες για τα ζεστά καλοκαίρια του αμερικάνικου Νότου, τον οποίο φαίνεται ότι λατρεύει ο κ. Καλλιμανόπουλος. Η κύρια κατοικία διαθέτει έξι κρεβατοκάμαρες, πέντε μπάνια, μια τεράστια τραπεζαρία και ένα εξίσου εντυπωσιακό σαλόνι, ενώ υπάρχουν τέσσερα κτίσματα για τους καλεσμένους του εφοπλιστή. Υπάρχει επίσης προβλήτα για μικρά σκάφη και βάρκες. Το προσωπικό υπερβαίνει τα πενήντα άτομα, τα μέτρα ασφαλείας είναι υπερσύγχρονα, ενώ το ποσό συντήρησής της υπερβαίνει τα 500.000 δολάρια. 


Ο πόλεμος με τους Christie’s

Το ανοιξιάτικο βράδυ της 13ης Μαΐου του 2009 ο κ. Καλλιμανόπουλος ανυπομονούσε για να χτυπήσει το έργο του Σαμ Φράνσις με τίτλο «Grey» στη δημοπρασία του οίκου Christie’s στη Νέα Υόρκη. Οταν ήρθε η ώρα, χτύπησε τον πίνακα μέσω της Εϊπριλ Τζέικομπς, specialist του γνωστού οίκου, και στα 3 εκατ. δολάρια πίστεψε ότι όλα είχαν τελειώσει. Σύμφωνα με τον ίδιο, είχαν ακουστεί και τα τρία χτυπήματα, κάτι που σήμαινε ότι το έργο πλέον του ανήκε, όμως για τους υπεύθυνους της δημοπρασίας κάτι τέτοιο δεν είχε γίνει ποτέ. Ετσι, όταν ο μεσάζων για τον εκατομμυριούχο συλλέκτη Ιλάι Μπρόουντ, πρόσφερε 3.200.000 δολάρια, ο Καλλιμανόπουλος εξερράγη λέγοντας στην Τζέικομπς: «Πες τους ότι είμαι εγώ και δεν το δέχομαι». Η τελευταία του εξήγησε ότι δεν μπορούσε να κάνει τίποτε και τον ρώτησε αν ήθελε να προσφέρει περισσότερα, για να εισπράξει την οργισμένη απάντηση του Ελληνα εφοπλιστή. «Πες τους ότι ο Γρηγόρης Καλλιμανόπουλος δεν μπορεί να δεχτεί κάτι τέτοιο», ήταν τα λόγια του και όταν τελικά το έργο κατοχυρώθηκε στον Μπρόουντ δύο λέξεις βγήκαν από το στόμα του πριν κατεβάσει το τηλέφωνο: «Γαμ...ε τους». 

Αυτός ο διάλογος ήταν καταγεγραμμένος στα πρακτικά της δημοπρασίας η οποία εξαγρίωσε τον εφοπλιστή. Σύμφωνα μάλιστα με όσα γράφτηκαν αργότερα, μάλλον είχε δίκιο. Εκανε αγωγή τόσο στους Christie’s όσο και στον Μπρόουντ προκειμένου να διεκδικήσει τον πίνακα, αλλά το δικαστήριο την απέρριψε. Σε e-mail που του απέστειλε η Τζέικομπς την επομένη, το οποίο συμπεριλήφθηκε στην αγωγή, η ειδική του οίκου υποστήριξε ότι η δική τους πλευρά είχε δίκιο και ότι είχαν πλειοδοτήσει. Λίγες ημέρες αργότερα, η Τζέικομπς έπαψε να ανήκει στο δυναμικό των Christie’s, αφού όταν την αναζήτησαν κάποιοι δημοσιογράφοι για τη συγκεκριμένη υπόθεση, έλαβαν την απάντηση ότι μετακόμισε με την οικογένειά της στο Τέξας. 


Ο Γρηγόρης Καλλιμανόπουλος μπορεί να έχασε τον πίνακα, αλλά εξακολουθεί στα 80 χρόνια του πλέον να είναι ενεργός στη δουλειά του. Αγαπάει την Ελλάδα και είναι γνωστό το φιλανθρωπικό του έργο στην Αχαΐα, από όπου κατάγεται, για το οποίο έχει τιμηθεί και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στα Καλάβρυτα τον λατρεύουν και μιλάνε με τα καλύτερα λόγια για έναν άνθρωπο που, παρά τις φουρτούνες που τον χτύπησαν σε προσωπικό επίπεδο παλιότερα και σε επαγγελματικό αυτές τις ημέρες, εξακολουθεί να παλεύει είτε έχει δίκιο, είτε όχι. 


Το σκάφος «Celestial», το οποίο ο εφοπλιστής κατά καιρούς παραχωρούσε στην πρώην γραμματέα του 





Η αγορά της ιστορικής φυτείας Medway Plantation κόστισε στον Καλλιμανόπουλο
11 εκατ. δολάρια. Δεν πρόκειται απλώς για μια εντυπωσιακή κατοικία, αλλά για μια τεράστια έκταση 70.000 στρεμμάτων στη Νότια Καρολίνα





ΠΗΓΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌