Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

Filled Under: ,

Επίθεση του τουρκικού ΥΠΕΞ κατά του ΥΠΕΘΑ Π.Καμμένου

Δεν φτάνουν οι συνεχείς προκλήσεις και οι «διεκδικήσεις» μέχρι και των ελληνικών νησιών μας από την Άγκυρα. Τώρα μας απαγορεύει να έχουμε και άποψη και να μιλάμε. Φανερά ενοχλημένη εμφανίστηκε η Τουρκία για ακόμη μια φορά από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο και τις δηλώσεις που έκανε με αφορμή τη ρίψη στεφάνου στα Ίμια για τους τρεις άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού που έχασαν τη ζωή τους το 1996 αλλά και τη δήλωσή του ότι «δεν θέλουμε τσαμπουκά στο Αιγαίο, αλλά τα καουμποϊλίκια δεν περνάνε».
 
Με μια ανεκδιήγητη ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάνει λόγο για «προκλητικές και αξιοθρήνητες αναφορές» και «ανήθικες εκφράσεις εναντίον της χώρας μας και του τις επιστρέφουμε».
 
Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ έχει ως εξής:
 
«Η γλώσσα, ο τόνος καθώς και οι παράλογες αναφορές, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, του υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κ Καμμένου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης σε ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι, είναι αξιοθρήνητες.
 
Καταδικάζουμε τις αβάσιμες, ακατάλληλες καθώς και ανήθικες εκφράσεις του εναντίον της χώρας μας και του Πρoέδρου μας και του τις επιστρέφουμε.
 
Είναι τόσο λυπηρό το γεγονός ότι αυτό το πρόσωπο, με τέτοια έλλειψη σεβασμού της δικαιοσύνης και απόλυτη αδιαφορία για τους πιο βασικούς κανόνες ευγένειας σε διεθνές επίπεδο, που αγνοεί τις κύριες διμερείς πράξεις που αφορούν την παράνομη μετανάστευση, καταλαμβάνει το αξίωμα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για όλο τον κόσμο, καθώς και την περιοχή μας.
 
Καλούμε τις ελληνικές αρχές για μια ακόμη φορά να ενεργήσουν δεόντως με υπευθυνότητα και να απόσχουν από τις δηλώσεις που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ατμόσφαιρα συνεργασίας που προσπαθούμε να επιτύχουμε μεταξύ των δύο χωρών».
 
Να θυμίσουμε τις δηλώσεις που έκανε ο ΥΠΕΘΑ, Π. Καμμένος, πριν δυο ημέρες απαντώντας στις τουρκικές προκλήσεις:
 
«Η Ελλάδα επιθυμεί την γαλήνη και την ειρήνη ανάμεσα στα κράτη της περιοχής. Δεν επιδιώκουμε τσαμπουκάδες, ούτε φασαρίες. Πρέπει όμως να καταλάβουν ότι καουμπουλίκια ανατολικού τύπου δεν περνάνε στην Ελλάδα». Αυτό κατέστησε σαφές ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος,  με αφορμή το μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου από 6 τουρκικά αεροσκάφη. Οι παραβιάσεις ακολούθησαν την απόδοση τιμών από τον ίδιο και τον αρχηγό ΓΕΑ, προς τους τρεις ήρωες αξιωματικούς του πολεμικού ναυτικού – τον Παναγιώτη Βλαχάκο, τον Χριστόδουλο Καραθανάση, και τον Έκτορα Γιαλοψό - που έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος στα Ίμια.
 
Ο κ. Καμμένος διαβεβαίωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση. Τα στελέχη δεν επηρεάζονται από τις οικονομικές κρίσεις, παρά τις τεράστιες ζημιές που έχουν υποστεί στο εισόδημα τους. Το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων είναι σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο. Οι Έλληνες προασπίζονται την πατρίδα. Από την άλλη πλευρά, «να ανησυχούν λόγω της κατάστασης στο τουρκικό στρατό μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Οι Έλληνες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Όσον αφορά στην επίσκεψή του στα Ίμια, ο υπουργός ανέφερε ότι πρόκειται για συνήθη επίσκεψη. Οι επισκέψεις θα συνεχιστούν, είτε κατά την περίοδο απόδοσης τιμών προς τους τρεις αξιωματικούς, είτε στο πλαίσιο κάποιας άλλης επίσκεψης σε ελληνικά νησιά. «Είναι υποχρέωση κάθε υπουργού Εθνικής Άμυνας να είναι εκεί. Δεν θα ρωτήσω κανένα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Για τις δηλώσεις Τούρκου βουλευτή, ο οποίος φέρεται να απείλησε την Ελλάδα με πόλεμο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σχολίασε ότι από τη γείτονα «έχουμε ακούσει απίστευτα πράγματα» και συμπλήρωσε λέγοντας πως «δεν πρόκειται να ασχοληθώ με φωνές Τούρκου βουλευτή στην τουρκική εθνοσυνέλευση». Κάλεσε δε, εκ νέου την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Οι Ευρωπαίοι εταίροι και το ΝΑΤΟ που βρίσκονται στο Αιγαίο, ξέρουν πλέον, ότι αυτός που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αυτός που παρενοχλεί ΝΑΤΟϊκά πλοία, δεν είναι η Ελλάδα είναι η Τουρκία – σημείωσε ο κ. Καμμένος.
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παρατήρησε ότι «εάν κάποιοι - οι ίδιοι που το 1996 έλεγαν να πάρει τις σημαίες ο αέρας - νομίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση θα έχει τη μοίρα της κυβέρνησης Σημίτη και Πάγκαλου κάνουν λάθος».
 
«Οι σημαίες θα υποστέλλονται μόνο όταν φθαρούν για να αντικατασταθούν. Οι σημαίες θα είναι όρθιες για να προβάλλουν την εθνική κυριαρχία και επικαλέσθηκε μάλιστα τη σχετική δήλωση του διοικητή της μονάδας στο Καστελόριζο προς τον ίδιο. Δεν είναι θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης, είναι θέμα εθνικής στάσης και υποχρέωσης όλων» επανέλαβε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Όσον αφορά την απειλή του Τούρκου προέδρου σχετικά με τη συμφωνία για το προσφυγικό, ο κ. Καμμένος παρατήρησε ότι η Τουρκία έχει υπογράψει τρεις συμφωνίες: Η μία είναι με την Ελλάδα, η δεύτερη με την Ε.Ε. από την οποία παίρνει «χαρτζηλίκι 3 δισ. ευρώ» για την κατασκευή υποδομών για τους πρόσφυγες και η τρίτη με το ΝΑΤΟ που ελήφθη ομόφωνα και προβλέπει την επανεισδοχή στην Τουρκία, όσων εντοπίζονται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. «Οι απειλές δεν είναι προς την Ελλάδα. Αν τολμά, ας τις απευθύνει στην κα Μέρκελ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, τα 6 τουρκικά αεροσκάφη - ένα ζεύγος και 4 μεμονωμένα - που εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως, προχώρησαν σε 24 παραβάσεις των κανόνων εναερίας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών που εξελίχθηκαν σε 138 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου. Τις 126 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου έκανε το ζευγάρι των τουρκικών αεροσκαφών από τις 7:43 έως τις 8:41 το πρωί και σ’ αυτές περιλαμβάνονται οι 8 πτήσεις πάνω από τα Ίμια και την Καλόλιμνο. Οι 12 έγιναν από τα μεμονωμένα αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των 2 νέων πτήσεων πάνω από τα Ίμια. Όλα τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα και σε όλες τις περιπτώσεις αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌