Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2017

Filled Under:

Κραυγή αγωνίας από το Bloomberg: Δώστε τα λεφτά στην Ελλάδα, πριν τις εκλογές, αλλιώς χαθήκατε!

Δίχως ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, δεν υπάρχει ελπίδα
  Κραυγή αγωνίας από το Bloomberg, δώστε τα λεφτά στην Ελλάδα, πριν πάτε σε εκλογές, αλλιώς χαθήκατε! Την εκταμίευση της επόμενης δόσης του ελληνικού προγράμματος (6,1 δις ευρώ),ζητούν  έμπειροι οικονομολόγοι και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού! Τώρα, οι δανειστές  φαίνονται ανυποχώρητοι, αλλά αν μας ζορίσουν πολύ και έρθει νέα κρίση, την ώρα που οι πιο δυνατές οικονομίες της Ευρώπης (Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία και πιθανώς Ιταλία), βρίσκονται μέσα σε προεκλογικό πυρετό, το χτύπημα για την Ευρώπη, θα είναι τεράστιο, ενώ μπορεί να φέρει ακόμα και διάσπαση της Ευρωζώνης!
Από την πλευρά του διεθνούς μέσου, ο αρθρογράφος Μαρκ Τζίλμπερτ γράφει  ότι η αποφασιστική ημερομηνία για το ελληνικό πρόγραμμα, είναι η 20η  Φεβρουαρίου και η Ευρώπη, τώρα που βρίσκεται λόγο πριν από τις  εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, δεν χρειάζεται μία ακόμη ελληνική κρίση!
Με το σημάδι από το χαστούκι του Brexit, να πονάει ακόμα την Γερμανία,  η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εγκρίνει την επόμενη δόση για την Ελλάδα, ώστε να μπουν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).  Ο γνωστός αρθρογράφος Μαρκ Τζίλμπερτ σε άρθρο του, στη στήλη BloombergView, στο Bloomberg  τονίζει ότι  «η Ελλάδα είναι πάλι στη δημοσιότητα για όλους τους λάθος λόγους. Η διαμάχη μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΕ απειλεί να αποτρέψει μία συμφωνία διάσωσης στις 20 Φεβρουαρίου, όποτε θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Και οι δύο πλευρές πρέπει να παραδεχθούν τις προσπάθειες που έχει κάνει η Ελλάδα για να ενισχύσει τα φορολογικά έσοδα, να πουλήσει δημόσια περιουσία και να επαναφέρει την οικονομία στην ανάπτυξη».
 Μάλιστα όπως αναφέρει, ο κίνδυνος, «να συρθεί η συζήτηση έως το καλοκαίρι, όταν οι αυξημένες λήξεις ελληνικού χρέους θα προσδώσουν μία νέα αίσθηση επείγοντος στην αποτυχία, είναι σημαντικός». Κάτι που μπορεί να έχει απρόβλεπτα αποτελέσματα!

Μετά τη συνεδρίαση του ΔΝΤ , τη Δευτέρα φάνηκαν οι αυξανόμενες διαφορές για το τι πρέπει να γίνει το επόμενο διάστημα. «Οι περισσότεροι εκτελεστικοί διευθυντές συμφώνησαν με τα βασικά σημεία της αξιολόγησης των στελεχών του Ταμείου, ενώ κάποιοι διευθυντές είχαν διαφορετικές απόψεις για τη δημοσιονομική πορεία και τη βιωσιμότητα του χρέους», ανέφερε η ανακοίνωση. Αν και οι περισσότεροι διευθυντές θεώρησαν αποδεκτό ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, κάποιοι τάχθηκαν υπέρ ενός πλεονάσματος 3,5%, «ένα επίπεδο που λίγες χώρες έχουν επιτύχει ποτέ και που φαίνεται απίθανο να επιτύχει η Ελλάδα».

Οι σκληροί Ευρωπαίοι δανειστές, θέλουν το Ταμείο,  να εγκρίνει την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος πριν προχωρήσουν στην εκταμίευση της επόμενης δόσης. Από την άλλη πλευρά, το ΔΝΤ, βλέπει την ανάγκη για «εξορθολογισμό των συνταξιοδοτικών δαπανών», διεύρυνση της βάσης για τη φορολογία φυσικών προσώπων και επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αναφορικά με τις ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.
 Τέλος, το Bloomberg θυμίζει ότι το ΔΝΤ ζητά ξανά και ξανά ελάφρυνση του χρέους, δηλώνοντας ότι «η περαιτέρω ελάφρυνση θα χρειασθεί για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους», καθώς προβλέπει ότι αυτό θα αυξηθεί στο 275% του ΑΕΠ το 2060 από 181% φέτος. Χωρίς την αναγνώριση από τους πιστωτές της Ελλάδας ότι η δυνατότητα της οικονομίας της «να επιτυγχάνει πλεονάσματα στον προϋπολογισμό είναι περιορισμένη και ότι χρειάζεται περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, η Ελλάδα θα παραμείνει μία περίπτωση χωρίς ελπίδα».


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌