Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Filled Under:

Kι όμως, οι γιατροί έχουν απάντηση σε αυτό! Πόσο συχνά πρέπει να πηγαίνουμε τουαλέτα…

Kι όμως, οι γιατροί έχουν απάντηση σε αυτό! Πόσο συχνά πρέπει να πηγαίνουμε τουαλέτα…


Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων σε ό,τι αφορά τις συνήθειες της τουαλέτας. Υπάρχει ο τύπος Α που βάζει… κάτω την επιστήμη, καθώς πηγαίνει κάθε μέρα την ίδια ώρα και συνήθως (αν είναι εφικτό) στην ίδια τουαλέτα.
Και έπειτα υπάρχει ο τύπος Β που αφορά τους ανθρώπους που πηγαίνουν στην τουαλέτα όταν τους καλεί η φύση και δεν ακολουθούν κανενός είδους… τελετουργικό.
Ποια από τις δύο κατηγορίες είναι η πιο υγιεινή επιλογή; Και οι δύο!
Είναι όλα σχετικά
Τα κόπρανα αποτελούνται κατά περίπου 75% από νερό. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, το υπόλοιπο μέρος είναι ένα μείγμα από νεκρά βακτήρια που μας βοηθούν να χωνέψουμε την τροφή μας, ζωντανά βακτήρια, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, υλικά και απορρίμματα από το ήπαρ και τα έντερα.
Το πόσο συχνά αφοδεύει κανείς έχει να κάνει με το ίδιο το άτομο. Το μέσο άτομο πηγαίνει περίπου μια φορά την ημέρα και απελευθερώνει περίπου 30 γραμμάρια ανά 6 κιλά του σωματικού του βάρους, πράγμα που σημαίνει πως ένα άτομο 80 κιλών θα παράγει λιγότερα από μισό κιλό κόπρανα την ημέρα.
Παρά το γεγονός ότι μία φορά την ημέρα είναι ο μέσος όρος, δεν είναι απαραίτητο ότι αυτό ισχύει υποχρεωτικά. Οι γαστρεντερολόγοι συμφωνούν πως οτιδήποτε περικλείεται ανάμεσα στις τρεις φορές την ημέρα μέχρι τις τρεις φορές την εβδομάδα είναι φυσιολογικό, από τη στιγμή που τα κόπρανα δεν είναι ούτε πολύ σκληρά ούτε πολύ χαλαρά.
Η συχνότητα και η ποσότητα βασίζεται σε ένα συνδυασμό προσωπικών διατροφικών συνηθειών. Για παράδειγμα, θεωρείται πως οι Ασιάτες έχουν πολύ πιο συχνές κινήσεις του εντέρου απ’ ό,τι τα άτομα του δυτικού κόσμου. Η διαφορά αυτή μπορεί να σχετίζεται με το γεγονός ότι στην Ανατολή η διατροφή είναι πιο πλούσια σε φυτικές ίνες.
Tα κόπρανα είναι ο τρόπος του σώματος να απαλλαγεί από τη συσσώρευση των αποβλήτων, αλλά μερικά άτομα προχωρούν σε καθαρισμό του παχέος εντέρου σε μια προσπάθεια να αυξηθεί αυτή η αποβολή τοξινών. Στην πραγματικότητα το σώμα μας είναι άρτια εξοπλισμένο για να απαλλαγεί από τα απόβλητα από μόνο του και ο καθαρισμός του παχέος εντέρου προσφέρει πολύ λίγη (αν προσφέρει…) επιπλέον ωφέλεια. Τα καλά βακτήρια στο πεπτικό σύστημά μας βοηθούν να διασπαστούν οι τροφές και να διατηρηθεί η ομοιόσταση. Επιπρόσθετα, ο καθαρισμός του παχέος εντέρου μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες σοβαρού τραυματισμού των μυών του ορθού και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε μόλυνση του αίματος. Η τακτική λήψη καθαρτικών, χωρίς τη συμβουλή του γιατρού είναι επίσης πιθανό να προκαλέσει παρόμοια αποτελέσματα μακροπρόθεσμα.
Ώρα ανησυχίας
Η μόνη φορά που η συχνότητα της συνήθειας της τουαλέτας θα πρέπει να προκαλέσει ανησυχία είναι αν αυτή αλλάξει. Για παράδειγμα, αν από εκεί που πηγαίνατε μόνο μία φορά στην τουαλέτα τώρα πηγαίνετε δύο, θα μπορούσε να είναι σημάδι ανησυχίας. Η πιο συχνή αιτία για μια αλλαγή στις συνήθειες της τουαλέτας είναι μια αλλαγή στη διατροφή και τον τρόπο ζωής. Για παράδειγμα αυτές οι συνήθειες συχνά αλλάζουν όταν κάποιοι φεύγουν για Σαββατοκύριακο ή για διακοπές, οπότε συνήθως είναι λιγότερο αυστηροί τόσο με τη διατροφή όσο και με την άσκησή τους.
Η έμμηνος ρύση μπορεί, επίσης, να προκαλέσει ανωμαλία στις συνήθειες της τουαλέτας ορισμένων γυναικών. Οι προσταγλανδίνες είναι ορμόνες που απελευθερώνονται από το γυναικείο σώμα σηματοδοτώντας το ξεκίνημα της περιόδου. Μερικές γυναίκες παράγουν περισσότερες προσταγλανδίνες από άλλες και κάποιες από αυτές αντί να διεγείρουν τη μήτρα να αποβάλλει τα απόβλητα, διεγείρουν το έντερο.
Η προγεστερόνη, μια άλλη ορμόνη που εμπλέκεται στον έμμηνο κύκλο μπορεί επίσης να επηρεάσει τις κινήσεις του εντέρου σε μια γυναίκα. Τα χαμηλά επίπεδα της προγεστερόνης, μπορούν επίσης να διεγείρουν το έντερο και αυτός είναι ένας λόγος που μερικές γυναίκες έχουν διάρροια πριν από την έμμηνο ρύση τους.
Η ξαφνική χρήση της τουαλέτας λιγότερο συχνά από το φυσιολογικό μπορεί να είναι σημάδι για κάτι ήσσονος σημασίας όπως η αλλαγή στη διατροφή ή στην άσκηση, αλλά και για κάτι πιο σοβαρό, όπως η νόσος του ευερέθιστου εντέρου ή η νόσος του παχέος εντέρου. Η κατάθλιψη είναι επίσης μια συχνή αιτία δυσκοιλιότητας. Εάν αφεθεί χωρίς αντιμετώπιση για πάρα πολύ καιρό η ακραία δυσκοιλιότητα μπορεί να οδηγήσει σε θεραπεύσιμες μεν, αλλά εξαιρετικά δυσάρεστες καταστάσεις.
Οταν πρόκειται για τις συνήθειες της τουαλέτας η διαίσθησή σας είναι η πρώτη που θα πρέπει να ενεργοποιηθεί. Εφόσον οι επισκέψεις σας στην τουαλέτα δεν προκαλούν πόνο ή δυσφορία, τότε πιθανότατα δεν υπάρχει πρόβλημα. Το πεπτικό σύστημα λειτουργεί όλη την ημέρα και κάθε μέρα, οπότε ένας ελαφρύς λόξυγκας είναι κάτι αναμενόμενο. Αλλά αν πρόκειται για δυσκοιλιότητα ή διάρροια για περισσότερο από μία εβδομάδα, ίσως θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌