Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Filled Under:

Τέλος η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΕΤΑ! Τα χάσαμε OΛΑ...



Απειλή για τους παραγωγούς και τα αγροτικά προϊόντα είναι η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. - Καναδά (CETA) που ενεκρίθη, παρά τις έντονες αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί. 
Ειδικά για την Ελλάδα, το μείζον ζήτημα είναι της φέτας, αφού στον Καναδά εδώ και χρόνια υπάρχουν τυριά τοπικής παραγωγής που τα ονομάζουν «φέτα», αποτελώντας μια απειλή για την Ελλάδα αφού το ελληνικό τυρί «παύει» να είναι προϊόν με ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) ή γεωγραφικής ένδειξης (ΓΕ). Με απλά λόγια, η φέτα είναι το μοναδικό ευρωπαϊκό προϊόν αποτελεί εξαίρεση από τα προστατευόμενα προϊόντα στη συγκεκριμένη συμφωνία , σε αντίθεση με τα υπόλοιπα 213 ευρωπαϊκά τυριά, τα οποία προστατεύονται σε όλες τις ευρωπαϊκές εμπορικές συμφωνίες.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. στο Ευρωκοινοβούλιο, Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος μίλησε στην Deutsche Welle, «προϊόντα όπως είναι η φέτα, η γκοργκοντζόλα και άλλα προϊόντα από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γαλλία, πρέπει να τηρούν τις προδιαγραφές της ονομασίας προέλευσης που έχουμε στην Ευρώπη. Άρα δεν μπορούν να έρθουν εδώ. Το μόνο που έγινε αποδεκτό είναι ότι όσες εταιρείες υπήρχαν μέχρι το 2013 θα μπορούν να λειτουργούν ακόμη, αλλά κι αυτές μόνο για την εσωτερική κατανάλωση μέσα στον Καναδά». Αυτό σημαίνει ότι μια εταιρεία στον Καναδά που φτιάχνει «φέτα» πριν από το 2013, συνεχίζει την παραγωγή της αλλά δεν μπορεί να εξάγει το προϊόν την Ευρώπη.
Η συμφωνία έχει προκαλέσει κύματα αντιδράσεων σε χώρες της Ευρώπης. 
Ακτιβιστής από τη Μαδρίτη, λέει χαρακτηριστικά: ««Ιδιαίτερα στην Ισπανία, αλλά και στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία, οι μικροί παραγωγοί κρατούν ζωντανή την ύπαιθρο. Από τότε που μπήκαν στην ΕΕ οι χώρες αυτές έχασαν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στον αγροτικό τομέα λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού με τη βιομηχανία τροφίμων. Ιδιαίτερα στην παραγωγή γάλακτος στην Ισπανία χάθηκαν πολλές θέσεις εργασίας, το ίδιο συμβαίνει σε Ελλάδα και Πορτογαλία. Γι' αυτό λέμε ότι η CETA είναι μία απειλή για μικρούς παραγωγούς».
Μάλιστα, εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), με επιστολή τους μια μέρα πριν την κρίσιμη απόφαση επισήμαναν ότι « «με 2η επιστολή μας προς όλους του Έλληνες ευρωβουλευτές τους επιστήσαμε την προσοχή τους όχι μόνο για την σημαντικότητα της αυριανής ψήφου τους αλλά και για το γεγονός ότι η συναίνεσή τους σε μια τέτοια σκανδαλώδη αδικία εις βάρος της χώρας μας αποτελεί εθνική προδοσία. Τους τονίσαμε ότι η αόριστη και ανεπίσημη υπόσχεση της Ε.Ε, ότι δηλαδή θα ξανασυζητήσει την περίπτωση της φέτας μετά από 5 χρόνια εφαρμογής της συμφωνίας, χρησιμοποιήθηκε ως φθηνό δόλωμα, για να εκμαιεύσει την συναίνεση της ελληνικής κυβέρνησης, μιας και δεν έχει την παραμικρή αξία».
Σε άλλο σημείο της επιστολής, κάλεσαν όλους τους ευρωβουλευτές όχι μόνο να μην δώσουν τη συναίνεσή τους αλλά να πείσουν και τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους να κάνουν το ίδιο. «Πρέπει να κατανοήσουν και αυτοί ότι η ανήκουστη αυτή ενέργεια της Ε.Ε. σήμερα μπορεί να πλήττει μόνο την φέτα αλλά αύριο μπορεί να αφορά δικά τους προϊόντα ή συμφέροντα».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌