Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Filled Under:

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! ΝΕΟ ΧΑΡΑΤΣΙ...

Στα έξυπνα κινητά τηλέφωνα και tablets επεκτείνεται το «χαράτσι» του υπουργείου Πολιτισμού που επιβάλλεται από το 1993 σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, εκτυπωτές, άλλες ηλεκτρονικές συσκευές και ακόμη και στο χαρτί φωτοτυπίας. Πρόκειται για μια πρόσθετη επιβάρυνση που προβλέπεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού «Συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων».
Η επιβάρυνση αυτή που ορίζεται στο 1% επί της λιανικής τιμής των smartphones και tablets, θεωρητικά αποδίδεται στους καλλιτέχνες που παράγουν το περιεχόμενο που αναπαράγεται από τις συγκεκριμένες συσκευές. Με το ίδιο σχέδιο νόμου ορίζεται επιβαρύνσεις από 1% έως 6% επί της τιμής πώληση για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, άδεια CD/DVD, σκληρούς δίσκους, USB sticks αλλά και στo χαρτί Α4.
Η λογική για αυτό το «χαράτσι» που όπως αναφέραμε πρωτοπαρουσιάστηκε το 1993 στην ελληνική νομοθεσία είναι η εξής: Με αυτά τα μέσα μπορεί να αντιγραφεί παρανόμως η πνευματική ιδιοκτησία των καλλιτεχνών και για αυτό τον λόγο επιβάλλεται μια πρόσθετη επιβάρυνση η οποία πηγαίνει προς τους παραγωγούς περιεχομένου. Μάλιστα την επιβάρυνση αυτή καλείται θεωρητικά να την πληρώσει ο έμπορος αλλά ουσιαστικά μεταφέρεται στον καταναλωτή και στην τελική τιμή του προϊόντος.
Η επιβάρυνση αυτή επεκτείνεται με το σχέδιο νόμου και στα κινητά και tablets με μνήμη RAM τουλάχιστον 4 GB, τα οποία το υπουργείο Πολιτισμού θεωρεί –αυθαίρετα- ότι μπορούν να «αντικαθιστούν τους υπολογιστές ως προς κάποιες λειτουργίες τους». Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι αντίστοιχες επιβαρύνσεις στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές επιβάλλονται και σε άλλες χώρες όπως η Κροατία, η Ιταλία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Σλοβακία, η Γερµανία, η Πορτογαλία και η Λετονία.
Ουσιαστικά το υπουργείο Πολιτισμού χρεώνει τους χρήστες επειδή μπορούν δυνητικά να δημιουργήσουν αντίγραφα πνευματικών έργων (τραγουδιών, βιβλίων, ταινιών κλπ), χωρίς άδεια. Στην επιβολή του «χαρατσιού» στο σύνολό του αλλά και ειδικά στην επέκταση της εφαρμογής του στα κινητά και τα tablets αντιτίθενται οι εταιρείες του κλάδου με τον ΣΕΠΕ να έχει αντιδράσει έντονα σε αυτά τα σχέδια στο παρελθόν. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ κ. Τάσος Τζήκας είχε πει παλαιότερα πως το μέτρο είναι σαν να φορολογούνται τα μηχανάκια επειδή τα χρησιμοποιούν οι ληστές στις ληστείες των τραπεζών.  πηγη

1 σχόλια:

  1. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΠΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΤΤΑ ΕΞΟΔΑ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ.ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΝΕΟ ΦΟΡΟ. ΟΥΤΕ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.ΚΑΘΕ ΝΕΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΑ ΛΟΥΚΕΤΑ ΤΙΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌