Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Filled Under:

ΕΙΔΗΣΗ ΣΕΙΣΜΟΣ για τις ΤΡΑΠΕΖΕΣ από το ΔΝΤ! Αγωνία...



Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Μία από τα ίδια και στην τρίτη αξιολόγηση. Αναμονή, διαφωνίες, ενδεχομένως επιπλέον μέτρα, καθώς η κυβέρνηση η οποία είχε ανεβάσει υψηλά τον πήχη για την αναδιάρθρωση του χρέους, βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος, παίζοντας το ρόλο του κομπάρσου στην παράσταση των Ευρωπαίων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Εκτός από την αβεβαιότητα που θα διαχυθεί εκ νέου στην αγορά, ο προβληματισμός από την επίμονη θέση του ΔΝΤ για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών συνεπεία του όγκου των κόκκινων δανείων και των αιτιάσεων του Ταμείου ότι οι συστημικές τράπεζες θα χρειαστούν ένα «μαξιλάρι» 10 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί περαιτέρω το χρέος (καθώς θα απαιτηθούν πρόσθετα κεφάλαια) δημιουργεί νέα προβλήματα στην κυβέρνηση, τα οποία δυσκολεύεται να να διαχειριστεί.
Και ο μεγαλύτερος φόβος είναι τι θα περιέχει η νέα έκθεση του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος Πόουλ Τόμσεν για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα επαναλάβει όσα είχε διατυπώσει στις προηγούμενες εκθέσεις του για την ανάπτυξη και τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και ενδεχομένως να ασκήσει μία μεγαλύτερη πίεση στους ευρωπαίους κυρίως στους Γερμανούς που εισέρχονται στην τελική ευθεία των εκλογών τους.
Μία πρόταση αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα θα δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και στη κυβέρνηση η οποία σχεδιάζει την έξοδο της στις αγορές. Η έκθεση λοιπόν του κ. Τόμσεν μπορεί να βάλει φρένο στις ορέξεις του υπουργείου Οικονομικών για δοκιμαστική έξοδο.
Όπως όλα δείχνουν πάντως ο κ. Τόμσεν και γενικότερα το Ταμείο δεν φαίνεται να κάνει βήμα πίσω στις θέσεις του που αφορούν στις εκτιμήσει για την ανάπτυξη μακροπρόθεσμα αλλά και για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.
Το ενδιαφέρον στρέφεται στη συνεδρίαση της 27 Ιουλίου, ως προς την έκθεση που θα δει το φως της δημοσιότητας καθώς δεν περιμένει η Ελλάδα καμία εκταμίευση καθώς όπως έχει δηλώσει η επικεφαλής του ταμείου  χρήματα για την Ελλάδα θα εκταμιευθούν μόνο αν υπάρξει από τους Ευρωπαίους ικανοποιητική λύση για το χρέος.
Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ήδη συνέταξε επιστολή την οποία προσυπογράφουν ο πρωθυπουργός και ο διοικητής της ΤτΕ με την οποία ζητά τη συνδρομή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Στην οκτασέλιδη επιστολή γίνεται αναφορά στα ψηφισθέντα μέτρα για την περίοδο 2019-2020, τα οποία περιλαμβάνουν τις δραστικές περικοπές σε συντάξεις και το αφορολόγητο όριο αλλά και στη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις συχνές βολές του κ. Τόμσεν. Επίσης, αναλύονται οι δημοσιονομικές προβλέψεις και πως θα επιτευχθούν οι υψηλοί στόχοι του πλεονάσματος και κατ΄ επέκταση των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Επί της ουσίας ο κ. Τσακαλώτος πριν την έκθεση απαντά στο ΔΝΤ για όλα όσα εικάζει ότι θα αναφέρονται σε αυτή.
liberal πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌