Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Filled Under:

ΌΛΑ όσα πρέπει να ξέρουμε για τους ΠΑΛΜΟΥΣ της καρδιάς μας...

Καρδιακός ρυθμός, σφυγμός, παλμός της καρδιάς… Όποια ορολογία και αν προτιμήσετε η σημαντική αυτή λειτουργία του σώματός μας δεν παύει να αποτελεί την “ατμομηχανή” του αλλά και ένα αξιόπιστο κριτήριο για την κατάσταση και την υγεία της καρδιάς σας.
Ας δούμε λοιπόν με τη βοήθεια της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας πως μπορούμε να γνωρίσουμε καλύτερα τους παλμούς της καρδιάς μας!
Τι πρέπει να ξέρετε για τον καρδιακό ρυθμό σας;
Ακόμα κι αν δεν είστε ένας αθλητής, η γνώση γύρω από τον καρδιακό ρυθμό σας μπορεί να σας βοηθήσει να παρακολουθείτε το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης ή ακόμη και να σας βοηθήσει να εντοπίσετε την ανάπτυξη προβλημάτων υγείας.
Ο καρδιακός ρυθμός είναι με απλά λόγια ο αριθμός των φορών που χτυπά ανά λεπτό η καρδιά μας. Ο φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός, πρέπει ωστόσο να σημειωθεί, ποικίλλει από άτομο σε άτομο. Γι’ αυτό και το να γνωρίζετε τον δικό σας είναι εξαιρετικά σημαντικό, αφού ακόμα και με το πέρασμα των χρόνων, συντελούνται αλλαγές στο ρυθμό και την κανονικότητα των παλμών σας, που μπορεί να σηματοδοτούν την έναρξη κάποιας καρδιακής ή άλλης πάθησης.

Που μπορούμε να τον εντοπίσουμε και τί είναι ένας κανονικός καρδιακός ρυθμός;
Τα καλύτερα μέρη για να βρείτε το σφυγμό σας είναι:
•Οι καρποί
•Το εσωτερικό του αγκώνα σας
•Το πλαϊνό μέρος του λαιμού σας
•Το πάνω μέρος του ποδιού

Για μία ακριβή μέτρηση, δε, αρκεί να βάλετε το δάχτυλό σας πάνω στο σφυγμό σας και να μετρήστε τον αριθμό των παλμών για 60 δευτερόλεπτα.
Αν είστε καθιστοί ή ξαπλωμένοι ή απλώς σε κατάσταση ηρεμίας -και όχι άρρωστοι- ο καρδιακός ρυθμός σας είναι συνήθως μεταξύ 60 και 100 παλμοί ανά λεπτό. Αλλά ακόμη και ένας παλμός κάτω των 60 δεν σηματοδοτεί απαραιτήτως ένα ιατρικό πρόβλημα, καθώς θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα της λήψης ενός φαρμάκου.
Χαμηλότερο καρδιακό ρυθμό έχουν επίσης συνήθως τα άτομα που έχουν σωματική δραστηριότητα. Κι αυτό διότι ο καρδιακός μυς είναι σε καλύτερη κατάσταση και άρα δεν χρειάζεται να εργαστεί τόσο σκληρά για να διατηρήσει έναν σταθερό ρυθμό. Από την άλλη πλευρά, η μέτρια σωματική δραστηριότητα δεν αλλάζει συνήθως τον καρδιακό ρυθμό σε κατάσταση ηρεμίας.

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τον καρδιακό ρυθμό
Η θερμοκρασία του αέρα: Όταν η θερμοκρασία (και η υγρασία) είναι υψηλή, η καρδιά διοχετεύει λίγο περισσότερο αίμα, με αποτέλεσμα ο καρδιακός ρυθμός να αυξάνεται, αλλά συνήθως όχι περισσότερο από πέντε έως 10 παλμούς το λεπτό.
Η θέση του σώματος: Όταν αναπαυόμαστε, είμαστε όρθιοι ή καθιστοί, ο σφυγμός μας είναι συνήθως ο ίδιος. Μερικές φορές βέβαια, όπως στεκόμαστε, τα πρώτα 15 – 20 δευτερόλεπτα, ο σφυγμό μας μπορεί να ανεβεί λίγο, αλλά μετά από λίγα λεπτά θα πρέπει να σταθεροποιηθεί.

Συναισθήματα: Αν έχετε στρες ή είστε “εξαιρετικά χαρούμενος ή λυπημένος” τότε μπορεί να προκληθεί αύξηση των παλμών σας.
Το μέγεθος του σώματος: Το μέγεθος του σώματος συνήθως δεν αλλάζει τους παλμούς. Ωστόσο, αν είστε παχύσαρκοι, μπορεί να έχετε υψηλότερο σφυγμό σε κατάσταση ηρεμίας από το κανονικό, αλλά και πάλι συνήθως όχι πάνω από 100.

Πότε να απευθυνθείτε στον γιατρό σας
Αν λαμβάνετε β- αναστολείς για να μειώσετε το καρδιακό ρυθμό σας (και την αρτηριακή σας πίεση) ή να ελέγξετε τις αρρυθμίες σας, ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να παρακολουθήσετε και να καταγράψετε τους σφυγμούς σας, προκειμένου να αποφασίσει αν πρέπει να αλλάξετε δοσολογία ή και φάρμακα στο πλαίσιο της θεραπευτικής αγωγής που ακολουθείτε.
Αν πάλι ο σφυγμός σας είναι πολύ χαμηλός ή εάν έχετε συχνά επεισόδια με ανεξήγητες ταχυκαρδίες, που σας κάνουν να αισθάνεστε αδυναμία, ζάλη ή λιποθυμικές τάσεις, ενημερώστε άμεσα το γιατρό σας, προκειμένου να κρίνει αν πρόκειται για μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πηγή: heart.org πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌