Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

Filled Under:

Καταιγίδα... στο δρόμο της Ελλάδας προς τις αγορές

Του Γιώργου Σώζου
george.sozos01@gmail.com
Τις δυσκολίες που θα υπάρξουν στην πορεία της κυβέρνησης προς την επάνοδο στις αγορές έφεραν στο προσκήνιο οι εξελίξεις στη διεθνή αγορά ομολόγων τα τελευταία 24ωρα, καθώς σημειώθηκε ένα κύμα πωλήσεων, το οποίο τελικά περιορίστηκε, αλλά είχε ως αποτέλεσμα να οδηγήσει τις αποδόσεις (επιτόκια) προς τα πάνω.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να ξεκινήσει κάποια στιγμή τις εκδόσεις ομολόγων, με μικρά ποσά και για να καταγραφούν οι προθέσεις των επενδυτών, με στόχο να μεταδοθεί ένα μήνυμα προς τις αγορές ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα και να ξεκινήσει ένας ενάρετος κύκλος με αναβαθμίσεις από την πλευρά των εταιρειών αξιολόγησης.
Ορόσημο θεωρείται η υποχώρηση κάτω από το 5% της απόδοσης (επιτόκιο) του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, το οποίο το τελευταίο διάστημα έχει υποχωρήσει και κινείται στο 5,4%. Σημαντική υποχώρηση έχει καταγράψει και η απόδοση του διετούς ομολόγου, το οποίο κινείται στην περιοχή του 3,8%.
Ωστόσο, τα τελευταία 24ωρα στις διεθνείς αγορές, καταγράφηκε ένα κύμα πωλήσεων ευρωπαϊκών ομολόγων που ανέβασε τις αποδόσεις τους, ύστερα από τη δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης του γενικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά την οποία συζητήθηκε η προοπτική να μην ενισχυθεί το πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας.
Η ερμηνεία πολλών επενδυτών ήταν ότι είναι πιθανό η ΕΚΤ να μειώσει το πρόγραμμα τόνωσης της ρευστότητας την οποία επιτυγχάνει κρατώντας τα επιτόκια στο μηδέν και αγοράζοντας ευρωπαϊκά ομόλογα (ποσοτική χαλάρωση) αξίας 60 δισ. ευρώ το μήνα. Το αποτέλεσμα ήταν οι επενδυτές να προχωρήσουν χθες σε πωλήσεις ομολόγων οι οποίες οδήγησαν τις τιμές τους προς τα κάτω και τις αποδόσεις τους (οι οποίες κινούνται αντίστροφα από την τιμή) προς τα πάνω.
Παρόλο που το κύμα πωλήσεων σταμάτησε σήμερα, οι τιμές δεν επανήλθαν, γεγονός που ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι η αβεβαιότητα των επενδυτών παραμένει.
Οι εξελίξεις αυτές δυσκολεύουν τις συνθήκες μέσα στις οποίες θα κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση για την έκδοση ομολόγων, καθώς εάν αυξηθούν γενικώς τα επιτόκια όλων των ευρωπαϊκών ομολόγων ανεβαίνει και ο «πήχης» για το επιτόκιο των ελληνικών εκδόσεων. Επίσης, εάν αρχίσει ο σταδιακός περιορισμός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα περιοριστούν και οι δυνατότητες της Ελλάδας να επωφεληθεί από πιθανή ένταξη σε αυτό.
Στο κυβερνητικό επιτελείο δεν έχουν λάβει απόφαση για την έκδοση νέου ομολόγου γύρω στα 2 δισ. ευρώ μέσα στο καλοκαίρι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Η γενική κατεύθυνση, πάντως, είναι να υπάρξει έκδοση το ταχύτερο δυνατόν και πάντως πριν το τέλος του χρόνου, αλλά αυτό να μη γίνει βεβιασμένα προτού εδραιωθεί ένα καλό κλίμα για τα ελληνικά ομόλογα, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος να γίνει μια επιτυχημένη έκδοση, αλλά στη συνέχεια το κλίμα να αντιστραφεί. ΠΗΓΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌