Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

Filled Under:

Η χώρα των πτωχεύσεων! Σοκαριστικά στοιχεία για την Ελλάδα...

Πέντε φορές υψηλότερες σε σχέση με τα επίπεδα που ίσχυαν πριν από την κρίση παραμένουν οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων στη χώρα μας, παρά τη μικρή αποκλιμάκωση κατά 2% που εκτιμάται ότι θα υπάρξει εντός του 2017. Στην εκτίμηση αυτή καταλήγει η ανάλυση του παγκόσμιου ασφαλιστή πιστώσεων, της Atradius, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη συμφωνία του Εurogroup για την καταβολή της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας.
Η πτώση κατά 2% που εκτιμάται ότι θα καταγραφεί στη χώρα μας είναι η μικρότερη αποκλιμάκωση που παρατηρείται μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, ενώ σταθερά η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των 22 χωρών που παρακολουθεί η Atradius όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Το ποσοστό των πτωχεύσεων στην Ελλάδα είναι 5 φορές υψηλότερο σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα, έναντι 4 στην Πορτογαλία, 2,4 στην Ιταλία, 2,2 στην Ιρλανδία και 2 φορές στην Ισπανία. Οι κλάδοι των τροφίμων και των ηλεκτρονικών αναμένεται να είναι μεταξύ αυτών που θα καταγράψουν μείωση των πτωχεύσεων, ενώ οι πτωχεύσεις στον κατασκευαστικό κλάδο, στον κλάδο της ένδυσης και των μηχανών, αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει εγκλωβισμένο στο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, που αποτελούν το 37% του συνολικού του χαρτοφυλακίου. Η δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες σύμφωνα με την αξιολόγηση της Atradius εμποδίζει τις δυνατότητες δανεισμού του ιδιωτικού τομέα και η πρόσφατη αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου, που επιτρέπει μεταξύ άλλων την επιτάχυνση των διαδικασιών εκκαθάρισης, αλλά και την πώληση «κόκκινων» δανείων, θα πρέπει να τεθούν άμεσα σε πλήρη εφαρμογή.
Η πιστωτική επέκταση αναμένεται να παραμείνει ασθενική και το 2017, καταγράφοντας οριακή αύξηση κατά 0,7%, ενώ για το 2018 η πρόβλεψη είναι για πιστωτική επέκταση της τάξεως του 2,1%. Η πρόβλεψη, ωστόσο, είναι αισιόδοξη στον βαθμό που βασίζεται στην προοπτική για ταχεία εξάλειψη των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων που έχει το Δημόσιο προς τον ιδιωτικό τομέα. πηγη


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌