Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Filled Under:

ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ! Δεκάδες εγκέφαλοι από τον εμφύλιο…

Περίπου 45 εγκέφαλοι που είχαν διατηρηθεί χάριν μόνον στα φυσικά φαινόμενα ήρθαν στο φως από αρχαιολόγους
Η βροχή και το έδαφος διατήρησαν για 80 χρόνια, σε πολύ καλή κατάσταση, τους εγκεφάλους δεκάδων ανθρώπων που εκτελέστηκαν από το δικτατορικό καθεστώς του Φράνκο στην Ισπανία. Οι αρχαιολόγοι στη διάρκεια εκσκαφής ενός ομαδικού τάφου θυμάτων του Ισπανικού Εμφυλίου (1936-1939), βρήκαν τους φυσικά διατηρημένους εγκεφάλους 45 ανθρώπων.
Όπως μαρτυρούν τα σημάδια από σφαίρες, όλοι είχαν εκτελεστεί.
Λόγω των πολύ ειδικών περιβαλλοντικών συνθηκών, αφού ισχυρές βροχές διαπότισαν τις τρύπες που είχαν αφήσει οι σφαίρες στα κρανία τους, οι εγκέφαλοι υπέστησαν μια διαδικασία «σαπωνοποίησης», δηλαδή μετατράπηκαν σε μια σαπωνοειδή ουσία και διατηρήθηκαν.
Ανασκάφθηκε επίσης μια διατηρημένη καρδιά, ένα χωρίς προηγούμενο εύρημα, λέει ο επιστήμονας ιατροδικαστής Φερνάντο Σερούγια ο οποίος εργάστηκε στην εκσκαφή και έχει δημοσιεύσει μια μελέτη με λεπτομέρειες για την ανακάλυψη. Το μακάβριο εύρημα ήρθε στο φως σε ανασκαφή στον τάφο Λα Πεδράχα, σε ένα λόφο στην επαρχία Μπούργος, στα βόρεια της χώρας.
«Η ανακάλυψη φυσικά διατηρημένων εγκεφάλων είναι πολύ σπάνια», είπε ο Σερούγια. «Υπάρχουν μόνο περίπου 100 καταγεγραμμένες περιπτώσεις σε όλο τον κόσμο», όπως είπε.
Οι εγκέφαλοι διατηρούνται σε ένα εργαστήριο στη Γαλικία, στη βορειοανατολική Ισπανία, όπου εργάζεται ο Σερούγια. Ζαρωμένοι, καφέ και με ορατές ακόμη τις ζάρες, αποτελούν τη μεγαλύτερη συλλογή φυσικά διατηρημένων ανθρώπινων εγκεφάλων στον κόσμο, λέει.
Κανένα από τα διατηρημένα όργανα δεν έχει εξακριβωθεί σε ποιον ανήκε, ενώ μόνο 16 από τις 104 σορούς που βρέθηκαν στον τάφο έχουν ταυτοποιηθεί.
Στην Ισπανία υπάρχουν εκατοντάδες μαζικοί τάφοι που χρονολογούνται από την εποχή του Εμφυλίου και της δικτατορίας που ακολούθησε υπό τον στρατηγό Φρανθίσκο Φράνκο. Πολλοί λίγοι από αυτούς έχουν ανασκαφεί λόγω έλλειψης χρηματοδότησης και ενός «συμφώνου λήθης» στην Ισπανία με την επιστροφή της στη δημοκρατία τη δεκαετία του 1970.  πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌