Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Filled Under:

KATI ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΕΛΕΓΕ Ο 'ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ' ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ για ΤΑΞΙΚΑ ΠΡΟΣΗΜΑ στις ΕΚΛΟΓΕΣ...



Με φόντο τις πρόσφατες τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και την αισιοδοξία του για την επόμενη μέρα, συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αναμένονται τοποθετήσεις για όλα τα ζητήματα της πολιτικής, αλλά και φορολογικής επικαιρότητας.
Χθες ο πρωθυπουργός «διακτίνισε» τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο… μέλλον και στην Ελλάδα του 2019. Ο κ. Τσιπρας στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή, διόλου τυχαία, ανέφερε το επόμενο διακύβευμα των επόμενων εκλογών θέτοντας ξεκάθαρα το δίλημμα «εμείς, η αριστερά» ή «η νεοφιλελεύθερη ΝΔ». 
Μιλώντας από τους κήπους του Μεγάρου Μουσικής, ο πρωθυπουργός, αφού θεώρησε βέβαιο ότι η Ελλάδα δεν θα έχει μνημόνιο το 2018, προχώρησε ως τις εκλογές του 2019, λέγοντας ότι η αναμέτρηση θα έχει ταξικό πρόσημο. Όπως δήλωσε ο κ. Τσιπρας, η δική μας κουλτούρα μας διαχωρίζει από τους ακροδεξιούς και φιλελεύθερους φονταμενταλσιτές που κυριαρχούν στη ΝΔ και υπογράμμισε οτι είμαστε η μόνη αριστερά που φτάσαμε στη διακυβέρνηση. Υπογράμμισε δε ότι ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει τον ταξικό διχασμό στην κοινωνία και υπογράμμισε ότι η σύγκρουση με τους ακραίους φιλελεύθερους θα είναι διαρκής.
«Θα αγωνιστούμε, θα δουλέψουμε σκληρά. Τα δυο χρόνια μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση δεν είναι ουδέτερο. Φέρει πρόσημο. Πρόσημο πολιτικό, πρόσημο κοινωνικό, πρόσημο ταξικό και ιδεολογικό. Και είναι το πρόσημο της αριστεράς, των αξιών και των ιδανικών που μοιράζεται ο προοδευτικός κόσμος αυτής της χώρας», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε «και αυτό το όραμα έχει απέναντι του ένα ανταγωνιστικό σχέδιο: Το σχέδιο της νεοφιλελεύθερης ελίτ και της ολιγαρχίας του πλούτου, το οποίο εκφράζει σήμερα η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη». 
Απο το βήμα της κεντρικής επιτροπής του κόμματος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προχώρησε, παράλληλα, σε απολογισμό πεπραγμένων κατά τη διετία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αφού προσέδωσε ιδιαίτερα πανηγυρικό τόνο για τα όσα, όπως είπε, έχει επιτύχει η κυβέρνηση στον τομέα της οικονομίας, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ επιφύλασσε και νέες βολές για τη Δικαιοσύνη. Μιλώντας για την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ παραδέχθηκε ότι «παρά την απειρία της, η κυβέρνηση είχε τη σοφία να τραβήξει, αλλά να μη σπάσει στο σχοινί». Επανέλαβε αυτό που είχε πει και στην συνέντευξή του στην τηλεόραση του Alpha ότι το 2018 είναι το οριστικό και αμετάκλητο τέλος των μνημονίων, ενώ έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι «τα καλύτερα είναι μπροστά».
Ο πρωθυπουργός έδωσε το περίγραμμα των κυβερνητικών στόχων για την επόμενη διετία, έως τις εκλογές του 2019, όπως σημείωσε. «Οραματιζόμαστε μια Ελλάδα έξω από τα μνημόνια και την ασφυκτική λιτότητα που έφερε την ελληνική κοινωνία στα όρια της. Είναι μια Ελλάδα με ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Με ένα μοντέλο βασισμένο στην καινοτομία, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, την ενίσχυση των μορφών κοινωνικής οικονομίας, τη δημιουργία υψηλής προστιθέμενης αξίας. Είναι μια Ελλάδα που θα έχει κερδίσει τη μάχη για την ανάκτηση της εργασίας, περιορίζοντας την ανεργία, σε επίπεδα ευρωπαϊκής κανονικότητας. Γιατί ο στόχος μας το 2019 να έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε την ανεργία κατά 10 μονάδες από τη μέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση, είναι ένας στόχος ρεαλιστικός. Και φυσικά, με αντίστοιχη αύξηση των θέσεων πλήρους εργασίας και αξιοπρεπούς μισθού, που είναι βασικές προϋποθέσεις για την τόνωση ολόκληρης της οικονομίας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο απολογισμός
Με αναφορές στα χθεσινά του γενέθλια ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός: «Είναι η πρώτη φορά που περνάω τα γενέθλιά μου σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ωστόσο θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο για τη χώρα, είπε και συνέχισε λέγοντας ότι «τώρα πρέπει να επιταχυνθεί το έργο της κυβέρνησης για να βγει η χώρα σε ένα χρόνο από τώρα από τη λάσπη». Συνέχισε λέγοντας: «Θεώρησα σκόπιμο να κάνουμε απολογισμό και να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας ιστορικά και να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα. περάσαμε δύσκολο κάβο με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για την κοινωνία και πετύχαμε σημαντική απόφαση στις 15 του Ιούνη. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια η Ελλάδα έγινε θετική είδηση. Ανοίγει ο δρόμος εξόδου από τη θλιβερή για τη χώρα περιπέτεια των μνημονίων. Κι όποιος πιστεύει ότι ήρθε η ώρα της χαλάρωσης, εγώ θα πω το αντίθετο. Βάζουμε θεμέλιο για καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας». 
Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας είπε: «Ο λαός μας έδωσε εντολή να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία με τις λιγότερες δυνατές απώλειες και να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Βρισκόμαστε στα μισά της θητείας, μιας θητείας που ο λαός μας εμπιστεύτηκε. Δώσαμε μάχη για να διεκδικήσουμε καλύτερη συμφωνία και πλαίσιο. Ο λαός μας εμπιστεύτηκε και για κάτι ακόμη: για την προοπτική να υπάρξει κυβέρνηση θεμελιωμένη στην κοινωνική ευαισθησία. Ακόμη κι αν μας βομβαρδίζουν με σχήματα περί αριστείας, αυτοί που θεωρούν περίπου κληρονομικό τους δικαίωμα την εξουσία, αυτοί που βρέθηκαν με αμύθητες περιουσίες, οι τεχνοκράτες που μαγείρευαν νούμερα για να μπει η Ελλάδα στην ΟΝΕ, οι τραπεζίτες που έδιναν δάνεια με αέρα, όλος αυτός ο εσμός έχει τη θέση που του αρμόζει στη συνείδηση του λαού μας».
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε στη συνέχεια ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ άλλαξε την εικόνα της χώρας στην Ευρώπη, έκανε εκ νέου αναφορά στη συγκρότηση της συμμαχίας των χωρών του Νότου και υποστήριξε ότι πλέον ο λαός μας δεν αναφέρεται ως «τεμπέλης» αλλά ως λαός που υπέφερε δυσανάλογα. «Η κυβέρνηση είχε παρά την απειρία της, τη σοφία μέχρι που να τεντώσει το σχοινί ώστε αυτό να μη σπάσει», είπε. «Ξεπεράσαμε κάθε προσδοκία στον τομέα της οικονομίας, επιτύχαμε τους στόχους του προγράμματος, επαναφέραμε την οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάκαμψης. Όλα αυτά έγιναν με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για τους κοινωνικά αδύναμους. Το πολιτικό σύστημα, λίγο πριν τα μνημόνια, κατάφερε να βάλει τη χώρα στη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος. Εμείς επιστρέψαμε τη χώρα στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Είμαστε εμείς που επί των ημερών μας είδαμε τους οίκους αξιολόγησης να αναβαθμίζουν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Είμαστε εμείς που είδαμε την Ελλάδα να επιστρέφει στις αγορές χρήματος» 

Πανηγυρισμοί για την ανεργία
Προχωρώντας πέρα από τον τομέα της οικονομίας, ο κ.Τσίπρας «πανηγύρισε» στη συνέχεια για τον περιορισμό, όπως είπε, της ανεργίας κατά περίπου 6 ποσοστιαίες μονάδες- χωρίς βεβαίως να κάνει αναφορά στο γεγονός ότι οι περισσότερες νέες θέσεις εργασίας αφορούν ελαστικές μορφές απασχόλησης. «Καλύψαμε το ένα τρίτο της καταστροφής, Μένει πολύς δρόμος. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε αυτό το δρόμο. Εύκολα χάνονται οι θέσεις εργασίας, δύσκολα κερδίζονται. Εθνικός μας στόχος είναι η ανάπτυξη της εργασίας», είπε.

Για την Υγεία
«Διαμορφώνεται θετική τάση που επιβεβαιώθηκε από τα στοιχεία του Απριλίου που δείχνουν ανάκαμψη των θέσεων πλήρους απασχόλησης. Εντείνουμε τις παρεμβάσεις μας στον τομέα της αδήλωτης εργασίας. Ενας δεύτερος σημαντικός άξονας της δουλειάς μας είναι στον τομέα της Υγείας. Θέλω να αναφερθώ σε παρέμβαση που μόνο περήφανους μπορεί να μας κάνει- την πρόσβαση στην περίθαλψη για 2,5 εκατ. ανασφάλιστων, που δεν ήταν εύκολη μάχη. Την ερχόμενη εβδομάδα θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των βεβαιωμένων χρεών πολιτών στην υγεία», είπε ο πρωθυπουργός.
Ο κ.Τσίπρας έκανε αναφορά στις προσλήψεις στην Υγεία, αλλά και στο νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια περίθαλψη που θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή. Επανέλαβε ότι αυξήθηκαν οι θέσεις παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, αλλά και στον κυβερνητικό στόχο να καλύπτονται 500.000 παιδιά με γεύματα στα σχολεία. 
Συνεχίζοντας το απολογισμό πεπραγμένων ανά τομέα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης καθιστά την Ελλάδα αναγνωρισμένο πόλο σταθερότητας και ειρήνης. «Δεν κάνουμε πίσω στα εθνικά θέματα και τις κόκκινες γραμμές», πρόσθεσε.

Για το προσφυγικό
Κάνοντας ειδική αναφορά στο προσφυγικό, ο κ.Τσίπρας είπε ότι κληθήκαμε ως χώρα να αντιμετωπίσουμε μια ακραία κατάσταση, στη βάση του ανθρωπισμού, που δεν ήταν καθόλου εύκολο. «Είχαμε τη συμπαράσταση των τοπικών κοινωνιών. Γίναμε αντικείμενο επαίνων από τη διεθνή κοινότητα, ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφθηκε τη Λέσβο και να αναφέρω και την παρουσία του προέδρου Ομπάμα. Η Ελλάδα έδωσε δύσκολη μάχη απέναντι σε ξενοφοβικές αντιλήψεις
Ως μεγάλη παρέμβαση χαρακτήρισε το νόμο για την ιθαγένεια, που όπως είπε, αποκατέστησε μια μεγάλη αδικία απέναντι στα παιδιά που γεννήθηκαν εδώ. 

Νέες βολές για τη Δικαιοσύνη
Απομένουν, είπε ο κ. Τσίπρας, δύο χρόνια έως τις εκλογές του 2019, πράγμα που επιβάλλει το σχεδιασμό της Ελλάδας του μέλλοντος. «Ποιά θα είναι η Ελλάδα τότε και ποια θα είναι η Ελλάδα για την οποία θα διεκδικούμε την ψήφο του ελληνικού λαού; Οραματιζόμαστε μια Ελλάδα δίκαιη, προοδευτική, έξω από τα μνημόνια και τη λιτότητα που έφερε την κοινωνία στα όριά της. Χρειαζόμαστε νέο παραγωγικό μοντέλο, βασισμένο στην καινοτομία που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η χώρα. Είναι μια Ελλάδα που θα έχει κερδίσει τη μάχη, περιορίζοντας την ανεργία σε ευρωπαϊκά επίπεδα- ο στόχος μας είναι να περιορίσουμε την ανεργία κατά 10 μονάδες από τη στιγμή που αναλάβαμε και είναι στόχος ρεαλιστικός. Η Ελλάδα το 2019 όταν θα ζητάμε την ψήφο του λαού, θα είναι μια Ελλάδα με γερό σύστημα υγείας, με νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που το σχολείο δεν θα είναι εξεταστικός προθάλαμος. Θα είναι μια Ελλάδα με περισσότερη δημοκρατία και σε ό,τι αφορά τον τρόπο εκλογής, τόσο για το κοινοβούλιο, όσο και για την τοπική αυτοδιοίκηση. Θα είναι μια Ελλάδα που θα προστατεύει αυτούς που θα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Θα έχει ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, που δεν θα λαμβάνει αποφάσεις υπέρ των εργοδοτών, που δεν θα αφήνει να κυκλοφορούν ελεύθεροι έμποροι ναρκωτικών και όσοι διασπάθισαν το δημόσιο χρήμα».

Επίθεση στη ΝΔ 
Ο πρωθυπουργός συνέχισε με επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι ο κ.Μητσοτάκης επιδιώκει τον ταξικό διχασμό στην κοινωνία. Το δικό μας όραμα θέλει να δώσει τη δυνατότητα στους νέους ν εργασθούν, εδώ στη χώρα μας. Η ΝΔ θέλει να απαξιώσει τα πανεπιστήμια. Θέλουμε να μπει τέλος στο τρίγωνο της διαπλοκής μεταξύ τραπεζών, πολιτικού συστήματος και μέσων ενημέρωσης. Το σχέδιο της ΝΔ δεν είναι τίποτ΄άλλο από επιστροφή στο παρελθόν. Η αντιπολίτευση βρίσκεται διαρκώς σε μανιασμένη στάση, αντιπολιτευτικό αμόκ. Εμείς ασκούσαμε σκληρή αντιπολίτευση προτρέποντας την τότε κυβέρνηση να αντισταθεί σθεναρά στους εταίρους και τους δανειστές μας. Αυτοί ζητούν από τους εταίρους και τους δανειστές να αντισταθούν στην ελληνική κυβέρνηση. Εμείς δεν ζητήσαμε από τους πολίτες να βγάλουν τα λεφτά τους από το πολιτικό σύστημα. Η σύγκρουση με τους ακραίους φιλελεύθερους θα είναι διαρκής. Είμαστε έτοιμοι να αντιπαρατεθούμε πολιτικά, δεν θα ανεχθούμε χυδαιότητα και λαϊκισμό. 

Οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής
Σε δηλώσεις του για το περιεχόμενο των συζητήσεων που θα γίνουν στο ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Πάνος Ρήγας σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την εξόδο στις αγορές και την αλλαγή των συσχετισμών στην Ευρώπη. Στην επικείμενη Κεντρική Επιτροπή θα συζητηθεί το σχέδιό μας για τη μεταμνημονιακή εποχή».
protothema πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌