Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Filled Under:

Παγκόσμια ανησυχία για τις «πολεμικές ιαχές» ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας

Για σοβαρό κίνδυνο σύγκρουσης μίλησε ο Σεργκέι Λαβρόφ - Την αντίθεσή της σε στρατιωτικές λύσεις εξέφρασε η Μέρκελ - Ανησυχία εξέφρασε το Παρίσι ενώ η Κίνα τηρεί στάση αναμονής - Διέκοψε τις πτήσεις προς την Πιονγιάνγκ το Κουβέιτ

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα την κλιμάκωση της έντασης των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας, με εκατέρωθεν απειλές.  

Ο Ντόναλντ Τραμπ έριξε σήμερα «λάδι στη φωτιά» προειδοποιώντας την Πιονγκγιανγκ ότι τα αμερικανικά οπλικά συστήματα είναι «κλειδωμένα και οπλισμένα», ενώ η Βόρεια Κορέα υποστηρίζει ότι στα μέσα Αυγούστου θα μπορεί να χτυπήσει με 4 πυραύλους το νησί που αποτελεί επικράτεια των ΗΠΑ. 

Στην πολεμική αυτή ρητορική που ανεβάζει κατακόρυφα το θερμόμετρο μεταξύ των δύο χωρών, σύσσωμη η διεθνής κοινότητα απευθύνει έκκληση για ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση. 

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, άφησε σαφείς αιχμές για την επιθετική ρητορική των δύο ηγετών, εκφράζοντας την αντίθεσή της σε σε στρατιωτικές λύσεις στην Κορεατική Χερσόνησο.

«Η λεκτική κλιμάκωση σίγουρα δεν λύνει οποιοδήποτε πρόβλημα», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος, λίγη ώρα μετά την προειδοποίηση του Ντόναλντ Τραμπ μέσω Twitter ότι «στρατιωτικές λύσεις» είναι έτοιμες και με το δάχτυλο στην σκανδάλη.

Η Άγκελα Μέρκελ πρόσθεσε ότι μία κλιμάκωση θα ήταν λάθος απάντηση στο πρόβλημα.

«Δεν βλέπω στρατιωτική λύση [...] Η Γερμανία θα συμμετάσχει εντατικά σε πιθανότητες για μη στρατιωτικές λύσεις», σημείωσε και παράλληλα κάλεσε για αυξημένη συνεργασία στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας και ανάμεσα στις δυνάμεις που μπορούν να επιλύσουν την κρίση, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Βόρεια και η Νότια Κορέα.

Ήδη από χθες το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε κάνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση. «Παρακολουθούμε με τη μεγαλύτερη ανησυχία την κλιμάκωση στις δηλώσεις γύρω από την κορεατική χερσόνησο, η κατάσταση είναι αληθινά σοβαρή. Το να προσθέσουμε τον ήχο από τις στρατιωτικές μπότες σίγουρα δεν θα βελτιώσει τα πράγματα, η στρατιωτική οδός δεν μπορεί να είναι λύση», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μάρτιν Σέφερ. 

Η Ρωσία από την πλευρά της διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ,ανέφερε ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μίας στρατιωτικής σύγκρουσης ΗΠΑ - Β. Κορέας, εκφράζοντας την ελπίδα στο τέλος να υπερισχύσει η κοινή λογική. 

«Δεν θα μπω στη διαδικασία να προβώ σε εικασίες σχετικά με το τί θα συμβεί "εάν". Θα κάνουμε τα πάντα για να αποτρέπουμε αυτό το "εάν" Ελπίζουμε ότι ότι θα υπερισχύσει η κοινή λογική», ανέφερε ο Λαβρόφ. 

Ακόμη, τόνισε ότι η Ρωσία δεν θα δεχθεί μία Βόρεια Κορέα που θα έχει στην κατοχή της πυρηνικά όπλα.

Έκκληση στον Ντόναλντ Τραμπ, και στον Κιμ Γιονγκ Ουν να «ηρεμήσουν» απηύθυνε και ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, Τζέρεμι Κόρμπιν, προκειμένου να αποφευχθεί ένας καταστροφικός πυρηνικός πόλεμος .

Ο επικεφαλής των Εργατικών προειδοποίησε ότι δεν μπορεί κανείς να λειτουργεί επιπόλαια αναφορικά με τα πυρηνικά όπλα, προσθέτοντας ότι η Βρετανία μπορεί να διαδραματίσει ρόλο ώστε να φέρει τους δύο ηγέτες μακριά «από το χείλος (του πυρηνικού πολέμου)». 

Μιλώντας στο Μπρίστολ, ο Κόρμπιν δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να λειτουργούμε επιπόλαια με τα πυρηνικά όπλα και τις ‘’πυρηνικές απειλές’’». «Ξέρετε κάτι; Μια πυρηνική έκρηξη δεν σταματά σε εθνικά σύνορα, δεν σταματά στην περιοχή που πέφτει η βόμβα». 

Η Γαλλία έκανε λόγο για «αποφασιστικότητα» του Αμερικανού προέδρου που δεν δέχεται «ένα μέρος του εδάφους τους μπορεί να είναι αντικείμενο πυρών πυρηνικών βαλλιστικών πυραύλων».

Όπως δήλωσε χθες μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Κριστόφ Καστανέρ, η Γαλλία παρακολουθεί «με ανησυχία» την κρίση με τους πυρηνικούς πυραύλους του βορειοκορεατικού καθεστώτος, επαναλαμβάνοντας την έκκληση για «υπευθυνότητα και αποκλικάμωση».

Από την πλευρά της η Κίνα, σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Global Times, φαίνεται πως θα κρατήσει ουδέτερη στάση, εάν εξαπολύσει επίθεση η Βόρεια Κορέα κατά των ΗΠΑ. Ωστόσο τονίζει ότι αν η πρώτη επίθεση πραγματοποιηθεί από ΗΠΑ και Νότια Κορέα, τότε θα επέμβει για να την αποκρούσει. 

Σε μία κίνηση αντίδρασης, οι Αρχές του Κουβέιτ έχουν αρχίσει να λαμβάνουν μέτρα εναντίον της Βόρειας Κορέας τα οποία περιλαμβάνουν την κατάργηση των απ' ευθείας πτήσεων προς και από την Πιονγιάνγκ, ανακοίνωσε χθες το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KUNA, επικαλούμενο μια επίσημη πηγή στο υπουργείο Εξωτερικών του Κουβέιτ.

Η πηγή είπε στο πρακτορείο ότι τα μέτρα περιλαμβάνουν την κατάργηση των ταξιδιωτικών εγγράφων εισόδου (βίζες) σε βορειοκορεάτες υπαλλήλους και την κατάργηση εμπορικών αδειών.

Διακόπτει τις διακοπές του ο Τραμπ


Την ίδια ώρα ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ διακόπτει για λίγο τις διάρκειας 17 ημερών, διακοπές του όπως έγινε σήμερα γνωστό από έναν αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος παραθερίζει σε γήπεδο του γκολφ ιδιοκτησίας του στο Μπέντμινστερ, στο Νιου Τζέρσεϊ, όπου είχε συναντήσεις με τους συμβούλους του με αντικείμενο την πυρηνική απειλή της Βόρειας Κορέας και άλλα θέματα.

Ο Τραμοπ θα αναχωρήσει από το Νιου Τζέρσεϊ τη Δευτέρα με προορισμό την οικία του στο Μανχάταν, όπου, όπως είπε, έχει προγραμματίσει σειρά ραντεβού.

Προς το παρόν δεν έχουν δημοσιοποιηθεί οι λόγοι για το ταξίδι του τη Δευτέρα από τη Νέα Υόρκη στην Ουάσιγκτον. Την πληροφορία σχετικά με το ταξίδι αυτό δημοσίευσε πρώτο το Politico. ΠΗΓΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌