Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

Filled Under:

Συρία: «Ηρθαν τα πάνω-κάτω» - Ανακοινώθηκε συμμαχία Αγκυρας-Δαμασκού κατά ΗΠΑ και Κούρδων!

Τουρκία και Συρία μετά από σφοδρή εμπόλεμη σύγκρουση που διήρκεσε πέντε χρόνια τουλάχιστον με την Αγκυρα να επιζητεί την καρατόμηση του Μ.Ασσαντ και την διάλυση της Συρίας, τώρα ενώνονται για να αποτρέψουν ακριβώς αυτή την διάλυση και την ίδρυση κουρδικού κράτους στην βόρεια-βορειοναατολική Συρία.
Λίγες ημέρες μετά την συνάντηση  υψηλόβαθμων αξιωματούχων του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με Κούρδους του PYD/YPG στην Ράκα (από κουρδικής πλευράς, στην συνάντηση μετείχε και ο Χασάν Μοχαμέτ, εκ των ηγετών του PYD) όπου οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν τη δημιουργία κουρδικού κράτους στη βόρεια Συρία εντός έξι μηνών καθόλα τα διεθνή νόμιμα αναγνωρισμένο, η Αγκυρα αντέδρασε και ανακοίνωσε αφ'ενός μεν με τον τερματισμό της ενίσχυσης των εχθρικών προς την Συρία ανταρτικών ισλαμικών σχηματισμών και κατά δεύτερον την έναρξη συνομιλιών με την Δαμασκό για την αποκατάσταση της ακεραιότητας του συριακού κράτους.
«Η Τουρκία αποφάσισε να σταματήσει την υποστήριξή της προς τον Εθνικό Συνασπισμό της Συριακής Επανάστασης και των Δυνάμεων της Αντιπολίτευσης (National Coalition for Syrian Revolution and Opposition Forces) επίσης γνωστό και ως Συριακός Εθνικός Συνασπισμός (Syrian National Coalition) ο οποίος περιλαμβάνει διάφορες ομάδες αντιπολίτευσης που αγωνίζονται στη συριακή σύγκρουση», όπως ανέφερε στο συριακό πρακτορείο ειδήσεων Zaman el-Vasl πηγή επικαλούμενη τον συνασπισμό.
Η ίδια πηή ανέφερε τόνισε επίσης ότι η Τουρκία είναι πλέον επικεντρωμένη στην εξουδετέρωση των απειλών ασφάλειας που προέρχονται από τις μονάδες των Κούρδων που εμπλέκονται στην συριακή κρίση.
«Ενώ οι ΗΠΑ αποφάσισαν να διακόψουν τη στήριξη των μαχητών της αντιπολίτευσης της Συρίας προκειμένου να επικεντρωθούν στη στρατιωτική βοήθεια στις κουρδικές δυνάμεις, η απόφαση της Τουρκίας [να σταματήσει την στήριξή της προς τον Εθνικό Συνασπισμό της Συρίας] είναι ένα σημάδι ότι η Άγκυρα θα επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των κουρδικών δυνάμεων στην Συρία», είπε.
Την ίδια ώρα ο Τούργκος αναλυτης Η.Özuğurlu υπογράμμισε ότι η κίνηση αυτή θα είναι πολύ σημαντική στο μέλλον, διότι αποτελεί θετικό βήμα στις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού.
«Εγκαταλείποντας την στήριξη προς την συριακή αντιπολίτευση, η Τουρκιά κάνει μια κίνηση καλής θέλησης προς την συριακή κυβέρνηση. Αυτή η απόφαση θα βοηθήσει να σπάσει ο πάγος ανάμεσα στην Δαμασκό και την Άγκυρα», είπε.
Σύμφωνα με τον Özuğurlu μια πιθανή συνεργασία ανάμεσα στην Τουρκία και την συριακή κυβέρνηση θα ήταν αμοιβαία επωφελής.
«Οι κουρδικές δυνάμεις είναι το πρόβλημα για την κυβέρνηση και την απόφαση την προκάλεσε η πρόθεση της Άγκυρας να συντονίσει τις ενέργειες με την Δαμασκό. Όσον αφορά το κουρδικό πρόβλημα, Άγκυρα και Δαμασκός έχουν κοινά συμφέροντα», είπε.
Η όλη εξέλιξη έχει την ρωσική "ευλογία"-σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι μεταδόθηκε ως πρώτη είδηση από το Sputni - καθώς η Μόσχα χωρίς να είναι αντίπαλος των Κούρδων, απορρίπτει το ενδεχόμενο δημιουργίας κουρδικού κράτους πλήρως δορυφοροποιημένου από τις ΗΠΑ, "σφηνωμένο" μεταξύ Συρίας και Ιράκ, δύο κρατών που το πρώτο ελέγχει απόλυτα και το δεύτερο περνά στον ρωσικό έλεγχο σταδιακά.
Κατά μία "συμπαντική" συγκυρία τα αντικρουόμενα συμφέροντα των διαφόρων πλευρών στην παρούσα φάση συγκλίνουν ώστε οι χθεσινοί ορκισμένοι εχθροί, να γίνουν σύμμαχοι.
Το ερώτημα είναι αν θα αντέξει το κουρδικό κράτος υπό την πίεση όλων αυτών των εχθρικών γειτόνων. Εκτός από τις ΗΠΑ θεωρείται βέβαιο ότι θα έχει και την υποστήριξη του Ισραήλ. Αλλά το κουρδικό κράτος που θα προέλθει από τμήμα της Συρίας είναι πολύ μικρό πληθυσμιακά για να επιβιώσει.
Το κομμάτι του Κουρδιστάν που θα δώσει μακροζωία στο Κουρδιστάν βρίσκεται στην Τουρκία. Και όλα τα "σημεία" δείχνουν ότι προς τα εκεί οδεύουμε. Αυτό θέλει να αποφύγει η Αγκυρα.
Για την ώρα η μάχη του Κουρδιστάν, μόλις ξεκινά... ΠΗΓΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌