Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Filled Under:

Πανσέληνος Αυγούστου – Full Sturgeon Moon

Η Σελήνη εδώ και χιλιάδες χρόνια οδηγεί το ανθρώπινο είδος και σηματοδοτεί τις εποχές. Η Πανσέληνος του Αυγούστου θεωρείται από πολλούς ως η ομορφότερη όλης της χρονιάς. Ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι έχει συνδεθεί έντονα με τον ρομαντισμό του καλοκαιριού, όσον αφορά το Βόρειο Ημισφαίριο.
Σήμερα το βράδυ, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την Πανσέληνο του Αυγούστου ή αλλιώς το Full Sturgeon Moon, όπως το αποκαλούν ιθαγενείς φυλές της Αμερικής. Ο λόγος που πήρε αυτό το όνομα, είναι γιατί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αλλίευαν ευκολότερα κάποια ψάρια που ανήκουν στην οικογένεια των οξύρρυγχων (sturgeon).
Οι ιθαγενείς φυλές στην Αμερική δεν ακολουθούσαν το Ιουλιανό ή το Γρηγοριανό ημερολόγιο, όπως ο Ευρωπαϊκός κόσμος. Παρακολουθούσαν το πέρασμα του χρόνου παρατηρώντας τις εποχές και τους σεληνιακούς μήνες, αν και υπήρχε μεγάλη ποικιλία. Έτσι συνέδεσαν κάθε Πανσέληνο με τις ασχολίες της εποχής και τις ονομάτισαν καταλλήλως. Αργότερα, οι αμερικανοί αποικιοκράτες υιοθέτησαν μερικά από τα ονόματα της πανσελήνου των ιθαγενών και τα εφάρμοσαν στο δικό τους ημερολογιακό σύστημα (πρωτίστως Ιουλιανό, και αργότερα, Γρηγοριανό). Το φεγγάρι του Αυγούστου είναι επίσης γνωστό και ως Green Corn Moon και ως Grain Moon.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ ΕΙΧΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ. ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ: “WHEAT CUT MOON” (SAN ILDEFONSO, AND SAN JUAN), “MOON WHEN ALL THINGS RIPEN” (DAKOTAH SIOUX), AND ”BLUEBERRY MOON” (OJIBWE).

Ωστόσο, για τους κατοίκους της Ασίας, της Αφρικής και της Αυστραλίας θα είναι ορατή και μια Μερική Έκλειψη Σελήνης. Η μερική έκλειψη συμβαίνει όταν η Σελήνη περνά μέσα από τη μερική σκιά της Γης (ημίφως) και ένα μόνο μέρος της περνά μέσα από την πιο σκοτεινή σκιά (umbra). Κατά τη διάρκεια αυτού του είδους της έκλειψης, το ένα μέρος της Σελήνης θα σκουραίνει καθώς κινείται μέσα από τη σκιά της Γης.

ΣΕΛΗΝΙΑΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ. IMAGE CREDIT: ALMANAC.COM




Πηγές:
  • Article’s Image   “sabbatsandsabbaths.com”
  • almanac.com  άρθρο  “Full Moon for August 2017”
  • space.com  άρθρο  “August Full Moon 2017: See the Lunar ‘Sturgeon’ Aug. 7, And a Lunar Eclipse!”
  • thesun.co.uk  άρθρο  “What is a Sturgeon Moon and when is the August 2017 full moon rise? Full moon names explained”
  • wikipedia.org

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌