Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

Filled Under:

Project 12700 ή κλάση «Alexandrit»: Τα νέα γενιάς ναρκαλιευτικά του ρωσικού Ναυτικού (βίντεο)




Το ρωσικό Ναυτικό αναμένεται να αναβαθμίσει τα ναρκαλιευτικά του με την ανάθεση μια νέας γενιάς, της κλάσης «Alexandrit» ή αλλιώς Project 12700. Το πλοίο νέας γενιάς - «Alexander Obukhov» - έλαβε το πράσινο φως μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας να σχεδιάσει να κατασκευάσει 8 πλοία στο σύνολό τους.
Ο Vasily Kashin, ειδικός εμπειρογνώμονας στο Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών HSE είπε σε ρωσικά ΜΜΕ ότι «η Ρωσία χρησιμοποιεί απαρχαιωμένα σοβιετικά ναρκαλιευτικά από την δεκαετία του 1970 (Project 266 Rubin) εδώ και πολύ καιρό τα οποία είναι αναποτελεσματικά για την προστασία των ναυτικών βάσεων της χώρας».
Είπε ότι τα νέα πλοία αναμένεται να λύσουν αυτό το πρόβλημα. 
Αόρατα στις νάρκες
Το πρώτο ναρκαλιευτικό νέας γενιάς της Ρωσίας, το «Alexander Obukhov», θα είναι το πρώτο πλοίο του ρωσικού Ναυτικού όπου ο σκελετός του θα έχει κατασκευαστεί από συνθετικά υλικά αντί απλώς από ατσάλι.
«Τα πλοία είναι σαν επιπλέοντες μαγνήτες - διαθέτουν ένα μεγάλο μαγνητικό πεδίο και γι’ αυτόν τον λόγο μπορούν εύκολα να γίνουν στόχος «έξυπνων ναρκών» (smart mines)» είπε ο Dmitry Litovkin, στρατιωτικός αναλυτής για την εφημερίδα Izvestia. Ωστόσο τα νέα ναρκαλιευτικά της κλάσης «Alexandrit» με τον συνθετικό σκελετό θα περιορίζουν το μαγνητικό πεδίο ελαττώνοντας τις πιθανότητες να ανιχνευθούν από νάρκες.
Αυτά τα νέα υψηλής τεχνολογίας πλοία θα μπορούν να καθαρίζουν την πορεία για άλλα πολεμικά πλοία τα οποία θα ταξιδεύουν μαζί τους καταστρέφοντας ή απενεργοποιώντας θαλάσσιες νάρκες με ευκολία και ασφάλεια.
Πλοία ρομπότ
Τα ναρκαλιευτικά συνήθως χρησιμοποιούν μηχανικές ή ηλεκτρικές συσκευές που ονομάζονται «sweeps» για να κόψουν τα καλώδια αγκίστρωσης των αγκυρωμένων ναρκών αλλά τα πλοία της κλάσης «Alexandrit» θα είναι επίσης εξοπλισμένα ρομποτικά εξ’ αποστάσεως ελεγχόμενα σκάφη. Ακόμη δεν είναι γνωστό ποιος θα προμηθεύσει αυτά τα μικρά σκάφη αλλά ο γαλλικός όμιλος EAC - ο οποίος κατασκευάζει τα μη επανδρωμένα Inspector Mk2 και τα ναρκαλιευτικά Seascan Mk2 - βρίσκεται σε συζητήσεις.
Τα μη επανδρωμένα Inspector Mk2 μπορούν να ανιχνεύσουν και να καταστρέψουν νάρκες σε βάθη 10 έως 100 μέτρων και μπορούν να το κάνουν αυτό από απόσταση έως και 10 χιλιομέτρων από το ναρκαλιευτικό.
Αν και όπως αναφέρει η Izvestia, το Υπουργείο Άμυνας μπορεί να επιλέξει μια ρωσική εταιρεία να κατασκευάσει αυτά τα μικρά σκάφη.
Όπλα και πυρομαχικά
Τα ναρκαλιευτικά του Project 12700 δεν είναι πολεμικά πλοία και ως εκ τούτου δεν έχουν σχεδιαστεί για να συμμετέχουν σε ένοπλες συρράξεις.
Παρόλα αυτά θα εξοπλιστούν με το σύστημα ναυτικού πυροβολικού AK-306, με πυροβόλα 14.5 mm και το σύστημα 9K38 Igla SAM για να μπορούν να υπερασπίζονται ενάντια σε μικρά σκάφη αλλά και μαχητικά αεροσκάφη που εκτελούν χαμηλές πτήσεις.








0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌