Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Filled Under:

Δύο χρόνια «μαύρη θάλασσα» ο Σαρωνικός - «Κάνουμε και λάθη» λέει ο Σαντορινιός για τις 20 ημέρες

Για να εκτιμήσουμε το φαινόμενο χρειάζονται 3 μήνες, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Τοξικολογικής Εταιρείας - «Μπάνιο μόλις δώσει το "οκ" το ΕΛΚΕΘΕ» λέει τώρα ο υφυπουργός Ναυτιλίας

Καθημερινές είναι οι διαψεύσεις των επιστημόνων για την υπεραισιοδοξία που επέδειξε η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή για την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό με αποκορύφωμα τον Παναγιώτη Κουρουμπλή που κάλεσε τους πολίτες να κάνουν άφοβα μπάνιο - δήλωση για την οποία ζήτησε συγγνώμη μετά το σάλο που προκλήθηκε.

Όπως δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ο καθηγητής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας Δημήτρης Κουρέτας «για να επανέλθει το σύστημα στην πρότερη κατάσταση θα χρειαστούν δύο χρόνια».

Αποδομώντας, δε, ακόμα περισσότερο τα επιχειρήματα της κυβέρνησης εξήγησε ότι «τέτοιου είδους φαινόμενα χρειάζονται 3 μήνες μετρήσεων, για να παρακολουθήσουμε τι γίνεται».

«Έπρεπε να ζητηθεί η βοήθεια ειδικών εξ αρχής, κάτι που άργησε να γίνει», συμπλήρωσε ο ίδιος. Έφερε μάλιστα το παράδειγμα της διαρροής που είχε γίνει στον Ευβοϊκό Κόλπο, η οποία ήταν μικρότερης έκτασης και χρειάστηκε 1,5 με 2 χρόνια για την επαναφορά.

Τόνισε, επίσης, το ζήτημα των ψαριών που κινούνται στις μολυσμένες περιοχές, σημειώνοντας πως έπρεπε να είχε υπάρξει πρόβλεψη και ενημέρωση των καταναλωτών.

Κατήγγειλε, τέλος, πως παρά το ότι ο Οργανισμός συμμετέχει στο Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων της Κομισιόν και εκλήθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκτιμήσει την κατάσταση, κάτι τέτοιο δεν έγινε από ελληνικής πλευράς, παρά το ότι έχει σταλεί και σχετικό έγγραφο στη Βουλή, τόνισε πως δεν έχει ζητηθεί βοήθεια από τη χώρα.


Τέτοιες τοποθετήσεις υποχρέωσαν τον υφυπουργό Ναυτιλία Νεκτάριο Σαντορινιό να «διορθώσει» τόσον τον ίδιο τον εαυτό του όσο και τον Παναγιώτη Κουρουμπλή για τις... υπερβολικά αισιόδοξες δηλώσεις του πως «σε 20 μέρες οι παραλίες της Αττικής θα είναι καθαρότερες από πριν»: «Κάνουμε και λάθη» δήλωσε σχετικά το πρωί της Δευτέρας, μιλώντας στον Σκάι. 

Ο κύριος Σαντορινιός εμφανίστηκε πάντως απόλυτος πως το υπουργείο αντέδρασε όσο πιο άμεσα γινόταν: «Το ναυάγιο έγινε τις 02:30 και το πλοίο βυθίστηκε 04:10, όπου βρίσκονταν σκάφη του λιμενικού, παραπλεόντα για τυχόν ναυαγούς. Μέχρι να "κάτσει" το πλοίο δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Αμέσως μετά, έπρεπε να πέσουν οι δύτες και να υπογραφεί η σύμβαση, ώστε να μπει το φράγμα, που είχε μπει στις 09:40», εξήγησε και απέδωσε την διαρροή των καυσίμων στις επτά αυτές ώρες που όπως υποστήριξε δεν ήταν δυνατόν να γίνει τίποτα. 

Ο ίδιος ανέφερε επίσης πως κατ' εκτίμηση «διέφυγαν» από το δεξαμενόπλοιο περίπου 300 τόνοι πετρελαιοειδών, ενώ διευκρίνισε πως «έχουν σταλεί δείγματα για εργαστηριακή ανάλυση, ώστε να επιβεβαιώσουμε ότι όλο το πετρέλαιο προέρχεται από εκείνο το πλοίο. Δεν έχουμε ακόμα τα αποτελέσματα, θα τα έχουμε μάλλον εντός της εβδομάδας».

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει την καθυστέρηση ενημέρωσης προς τους δήμους της παραλιακής που τελικά επλήγησαν από την πετρελαιοκηλίδα, ισχυρίστηκε πως το πρωί της Δευτέρας η εικόνα που είχαμε από τα αεροπλάνα «ήταν καθαρή»: «Η κηλίδα φεύγει προς την Σαλαμίνα, επιστρέφει το βράδυ, υπάρχουν και κινήσεις των πετρελαιοειδών, ιδιαίτερα του μαζούτ, το βράδυ αρχίζει να αλλάζει ο καιρός και να έρχεται προς Πειραϊκή. Υπάρχουν εικόνες την Δευτέρα το πρωί που η θάλασσα ήταν καθαρή, αλλά από κάτω δεν ξέραμε τι γίνεται», δήλωσε και πρόσθεσε πως αμέσως μόλις έγινε αντιληπτό ότι το πετρέλαιο κινείται προς την Αττική, εστάλησαν σήματα και ενημερώθηκαν οι δήμαρχοι και τηλεφωνικά.

Όσον αφορά στο πότε θα κάνει μπάνιο ο κόσμος, «μόλις το ΕΛΚΕΘΕ και οι μετρήσεις του δώσουν το οκ», ανέφερε και πρόσθεσε για τους ψαράδες: «Τα αλιεύματα, εκτός Σαρωνικού, δεν υπάρχει κανένα θέμα και από εκεί και πέρα θα έχουμε μετρήσεις καθημερινές από το ΕΛΚΕΘΕ και θα ανακοινώσουμε στους ψαράδες πότε μπορούν να ψαρέψουν». 

ΠΗΓΗ


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌